STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dimenzije tramov/lepjencev za stop/tla

Dimenzije tramov/lepjencev za stop/tla

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Dimenzije tramov/lepjencev za stop/tla

OdgovorNapisal/-a mission » 6.3.2024 16:25

Pozdravljeni,

prosil bi vas za nasvet/izračun glede dimenzije tramov oz. lepljencev za stop oz tla. Prostor zgoraj bo sprva nenamenski, pozneje pa mogoče soba za goste oz. domača pisarna. Tla zgoraj bi 2x podeskal z OSB-jem in nato laminat. Zgornji prostor ne bi bil v celoti uporaben, ker gre proti poštevnini (poševnina je na levi) - uporabnega bi bilo cca. 3m dolžine (od 5,7), preostalo bi bilo pač zapolnjeno z izolacijo - zato tam tudi ne potrebujem neke nosilnosti (tuhtal sem o opciji, da bi od tam naprej dal enostavno profile in knauf - ki je tako ali tako predviden iz spodnje strani ter kamena volna med tramovi za izolacijo).

Dimenzije prostora so. 4,7m x 5,7m (ŠxD).

Prosil bi tudi za nasvet glede fiksiranja tramov, na višini kjer so predvideni tramovi je venec okrog in okrog, če bi bilo le možno bi hotel izvesti tako, da bi potem iz sosednjega prostora (desno - slika) lahko imel ravna tla (torej verjetno so potrebna kakšna "obešala" za fiksiranje v venec).

V priponki je moja vizualizacija, kjer sem tramove postavil tako, da bi se izhajal spoj OSB-plošč na sredini posameznega trama (vizualizacija je nastala pred idejo, da bi bili tramovi samo tam kjer so potrebni, zato so tu na celotni dolžini).

Najlepša hvala!

Lp
Priponke
situacija.png
situacija
situacija.png (25.96 KiB) Videno 3280 krat
mission
Novinec
Novinec

Re: Dimenzije tramov/lepjencev za stop/tla

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.3.2024 19:06

mission napisal/-a: dimenzije tramov oz. lepljencev za stop oz tla. ... Tla zgoraj bi 2x podeskal z OSB-jem in nato laminat. Zgornji prostor ne bi bil v celoti uporaben, ker gre proti poštevnini ... dal enostavno profile in knauf - ki je tako ali tako predviden iz spodnje strani

Ali imaš razlog za lepljence, ki so nekajkrat dražji od žagancev?
Ali ne boš naredil nobenega dušenja zvoka za prehod gor / dol?
Si prepričan, da ne bo na tleh z nizkim stropom žimnica na tleh in nekdo prespal?
Čemu profili za gips plošče? Možno je dati nosilce na ustrezen razmak (dimenzija pošč) ali pa pod nosilce prečne late.
Predvidevam, da so spodaj stanovanjski prostori, zgoraj pa pozimi ogrevano le občasno.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mission » 6.3.2024 19:22

Pozdravljeni,

- ne nimam ravno razloga, in sploh ni nujno, da bi bili lepljenci, vsak predlog mi je dobrodošel, saj to ni moje področje, načeloma pa rad povsod zadeve predimenzioniram ;D,
- seveda bi naredil dušenje zvoka, nisem še čisto zastavil celotnega projekta, definitivno bi na tramove na zgornji strani (torej pod osb-jem) dal filc oz. priporočen material za tesnenje, drugače pa kot sem omenil bi dal vmes med tramove kameno volno, ki je tudi izolator - ampak kot zgoraj, vsak predlog/ideja je dobrodošel,
- ne, prepričan nisem, načeloma pa imam dovolj ostalih bivalnih prostorov in bi resnično morala biti nuja, da bi tam nekdo prespal ;D,
- vem, da je to možno rešiti z nosilci, nisem čisto vse v detajle pisal tu (ker tudi še čisto vse ni v detajle določeno),
- spodaj bosta predvidoma 2 pisarni, od teh pa le ena dnevno v uporabi (in sicer na levi strani, torej pod poševnino).

Kot sem napisal sem odprt za predloge in ideje o rešitvi. Prvoten plan je bil celo narediti betonsko ploščo, pa sem potem tole črtal iz več razlogov:
- teža,
- strošek, še posebno ker bi bilo uporabnih sam cca 3 dolžinskih metrov,
- ne bi bilo izvedljivo, da bi bila v istem nivoju kot je plošča v sosednjem prostoru (torej bi imel stopnico),
...

Hvala za vaš odgovor!
mission
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.3.2024 6:53

Predvidevam, da so tudi za spodnji prostor zidovi neobdelani (ni ometa). Iz tvojega opisa sklepam na prikazani vzdolžni presek. Za začetek povej označene mere.
Ali bo tudi spodnji prostor ogrevan le občasno?
Ali imaš v ostrešju že kaj toplotne izolacije in stropno oblogo?
Zunanji zidovi so iz votle opeke debeline 20 cm? Notranji zid je na drugi strani stalno ogrevan (tudi gornji del)?
Priponke
mission-strop.jpg
mission-strop.jpg (7.7 KiB) Videno 3185 krat
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mission » 7.3.2024 7:54

Pozdravljeni,

tako je, celoten prostor na vaši sliki (ki pravilno povzema situacijo) je neobdelan, tudi tla so gola - betonska plošča, pri čemer krajša stena (torej višja poševnina spodaj meji na bivalni, ogrevan prostor - kopalnico), zgoraj pa še ni prav tako nič (ampak bodo tudi bivalni prostori in prav tako kopalnica).
Ostale 3 stene so zunanje, planiram jih znotraj "zapreti" z knaufom (torej brez ometanja), pri čemer bi dodal še izolacijo (torej med zidaki in knaufom).
Spodnji prostor bo ogrevan kot ostali bivalni prostori (vedno), razmišljam o talnem gretju (v sklopu zamenjave talnih oblog celotne etaže).
Ostrešje še nima izolacije, ker ga bom letos menjal, streha bo zračna in nato bom izoliral med špirovci ter bi prav tako zapiral z knaufom.
Zunanji zidovi so iz votle (rdeče) opeke, fasada bo v prihodnosti izolativna, bi pa tale prostor od zunaj že letos oblekel v izolacijo ter mrežica + lepilo (ker so 3 zunanje stene) in imam v planu tudi nekoliko spremeniti postavitev oken itd...

Mere sem podal v sliki, spodnji rob venca je na 260cm. višina je do škarij (v=170mm), pri čemer pa imam v planu le-te "obrniti" za svojo višino in s tem pridobiti teh 170mm. Glede obstoječega trama, ki je oddaljen 2m od stene (kjer se povežejo škarje) pa bom danes rekel kakšno s krovcem (upam, da pride danes, ker me že 4 tedne prestavlja), ampak tudi v kolikor ne bo neke pametne rešitve me toliko ne prizadane, ker bi bil zgoraj "pomožen" prostor. Želja je predvsem izdelati trenutno neizdelan prostor spodaj.

Hvala!
Priponke
mere.png
mere.png (76.58 KiB) Videno 3167 krat
mission
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.3.2024 8:01

Gips plošča znotraj je odlična za občasno ogrevanje, sicer izgubiš na akumulaciji toplote v zidovih.
Med gips in opečnati zid lahko daš XPS, ostale tvorijo kondenz znotraj zidu.
Za odstranitev trama (vmesna lega) je preveriti nosilnost špirovcev (dimenzija, raster, sneg kg/m2 ?).
Za strop rabiš stropnike (trame) in ploščo ( les, ...) Priporočam deske 21 mm in stropnike 5 m v rastru (med sredino) 100 cm dimenzije 14 x 20 ali 16 x 18 cm.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mission » 20.3.2024 8:51

Opravičujem se za pozen odgovor.

Nisem planiral odstranitev trama, zgolj pomisleke sem imel ali bo igralo kakšno vlogo na povezavo pri škarjah in planom, da se dvignejo.

Krovec je bil vmes pri meni in je rekel, da poseg ne bo imel nobenega vpliva in torej ostane tram tam kjer je, ko je pa že bil tam sem ga vprašal kaj on meni glede tramov in mi je sam ponudil lepljenec dimenzije 16x10 po ceni 600€/m3. Glede na to, da mi lahko potem on tole dobavi pri zamenjavi strehe se skoraj nagibam temu, da bi dal lepljence (kljub višji ceni), zanima me samo ali dimenzijsko res ustrezajo (on je dimenzijo podal glede na podoben projekt - razpon pred kratkim je pa omenil, da bi predhodno še naredil izračun). Omenil je tudi, da obstajajo "U" obešala s katerimi bi potem lahko tele lepljence fiksiral na venec.

Prosim za vaše mnenje saj vem, da ste strokovnjak na tem področju in res ne bi želel, da pozneje pride kakšnih težav.

Imam pa še eno vprašanje, v bivalnih prostorih sem razmišljal spustiti strop z knaufom (da bi iznad potegnil novo el. napeljavo in cevi za prezračevanje), vendar je stop monta (ki je seveda ometan in pobarvan - posledično zelo težko ugotoviti kje so gredice in polnila za montažo nosilcev za knauf). Ali imam sploh kakšno možnost izvesti zastavljeno? Ali je edina "ziher" varianta narediti knauf "škatle" ob stenah in v njih zapreti željeno (seveda se tu postavi problem, da je težko narediti razvode na željeno mesto.

Hvala!
mission
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.3.2024 6:49

mission napisal/-a: mi je sam ponudil lepljenec dimenzije 16x10 po ceni 600€/m3. Glede na to, da mi lahko potem on tole dobavi pri zamenjavi strehe
v bivalnih prostorih sem razmišljal spustiti strop z knaufom ... je stop monta

Za stropnike 4,7 m na razmaku 100 cm lepljenci 10 x 16 ne bodo zadoščali - poves bo 2 x večji od dopustnega. Že pri hoji bo strop nihal (pokanje spodnjega gipsa). Sprejemljiv je 12 x 20 cm. Tudi za žagance priporočam 14 x 20 cm.
Kaj in zakaj boš zamenjal pri kateri strehi?
Spodnja ploskev polnila bi morala vzdržati obešala spuščenega stropa. Pri vrtanju ne pritiskaj preveč, da ne odkrhneš večjega dela stene polnila. Jaz se nebi trudil iskati položaj nosilcev in tam vrtati - je možnost da prekineš armaturo.

PS: Optimalna višina lesenega upogibnega nosilca je: višina (cm)= razpon (cm) * razpon (cm) / obremenitev (N/m). Odstopanja so možna, posledice: deformacije večje od dopustnih ali nepotrebna količina materjala.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov