STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dimenzije ostrešja nad letno kuhinjo

Dimenzije ostrešja nad letno kuhinjo

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Dimenzije ostrešja nad letno kuhinjo

OdgovorNapisal/-a Griphon » 3.7.2025 10:59

Pozdravljeni
Prosim nekoga "od foha" ki bi mi popravil dimenzije lesenega ostrešja nad letno kuhinjo v Horjulu. Stebri so železobetonski že v plošči, ostrešje enokapnice (8 stopinj naklona) pa bi bilo leseno. V mislih imam lepljen les. Mislim, da bo na dolgi rok manj "dihal" kot vse to kar danes prodajajo, potem so pa po parih letih propelerji nad glavo. Kritina bo bramac (43kg/m2) za mere pa kar sliko prilagam. Predvidel sem legi dimenzij 160 x 280 mm in špirovce 100 x 120 v razmaku 75 cm. Ker teh zadev ne delam vsak dan si rade volje pustim še kaj svetovati :).
Priponke
Letna.png
Leva stran strehe je postrani ker imam tam zid ob katerega bo prislonjena nadstrešnica.
Letna.png (138.72 KiB) Videno 3270 krat
Griphon
Novinec
Novinec

Re: Dimenzije ostrešja nad letno kuhinjo

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.7.2025 13:30

Ali bo katera stena (razen ob zgradbi) zaprta za veter?
Na kakšno horizontalno silo vrh vsakega stebra si računal armaturo v stebru in armaturo v plošči v bližini stebra?
Naklon kritine 8° bo za zarezni strešnik verjetno premalo (spuščanje ob neurju) - preveri pri proizvajalcu.
Kakšna bo kvaliteta lepljenca (GL32 ?)? Jaz bi sebi dal masivni les C24 v razmerju h/b <1,4.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Griphon » 3.7.2025 15:05

Za veter je zaprt le levi del za katerega sem vrisal še steno in pult. Stena bo v bistvu zapirala kuhinjo do strehe. Namreč na levi strani je hrib in zato tudi zid (škarpa) na katero bo naslonjena ta stena. Jaz računal nisem nič ker je to nad mojimi zmožnostmi. Stebre je vlil lokalni zidar, so 25 cm debeli vliti v cevi s spiralo in palicami iz železa, vse skupaj pa sega v 70 cm temelje, ki jih povezuje 15 cm betonska armirana plošča. Po moji nestrokovni oceni je vse skupaj čisto pretirano močno glede na to da bosta leva dva stebra še povezana v zid. Glede kritine pa najbrž res ne bo v redu. Navajajo 15° do 25° za ta betonski strešnik. Hmm, pa sem mislil, da bom imel isto kritino kot na hiši. No ja to samo pomeni, da bo najverjetneje veliko lažja.
Lepljenec bi bil GL24h. Saj jaz bi tudi raje masiven les pa ne vem kje naj dobim takega, ki ga ne bom čez eno leto gledal kako poka in ga zvija. Tole razmerje h/b <1,4. pa ne razumem čisto.
Priponke
ZidInPult.png
ZidInPult.png (40.9 KiB) Videno 3229 krat
Griphon
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.7.2025 16:12

Griphon napisal/-a: Glede kritine pa najbrž res ne bo v redu. Navajajo 15° do 25° za ta betonski strešnik. .

Pred dobrimi 15 leti sem menjaval kritino in sem iskal primeren strešnik za mojo streho s 14°naklona (prej salonit). Najboljše sem našel opečni zareznik z dvema zarezama, ki je za običajni veter vzdržal le 21 ° naklona, z upoštevanjem sunkov vetra pa le 25°. Problem sem rešil s podeskanjem in s pedantno položeno sekundarno kritino. Tvoje navajanje 15 do 25 bi lahko veljalo 15 za dobro sekundarno ritino.
Za tvoj izbor mi račun pokaže: špirovec 14 x 10 cm, lega 24 x 15 cm.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Griphon » 4.7.2025 8:18

Hvala za odgovor.
Tole s sekundarno kritino je dobra ideja in bo nujnost.
"Za tvoj izbor mi račun pokaže: špirovec 14 x 10 cm, lega 24 x 15 cm." Razumem, da je tole za bramac in GL24h lepljenec. Ali lahko prosim še za izračun za masivni les?
Griphon
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.7.2025 8:35

Griphon napisal/-a: Ali lahko prosim še za izračun za masivni les?

Za žagan les C24 je ista trdnost kot za leoljenec GL24. Ker boš dodal podeskanje, bo obremenitev malo večja. Daljša lega postane malce šibka, morda daš žaganec 26 x 16
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost