STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cepljenje drv

Cepljenje drv

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Cepljenje drv

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.8.2025 5:59

Želel bi oblikovati in konstruirati nov tip traktorskega cepilnika drv. namenjen nekaj solastnikom za pripravo drv v lastni uporabi. Uporaba v gozdu z že dolžinsko razžaganimi hlodi (bodoča polena).
Dejansko lahko vse probleme kopiram iz obstoječih cepilnikov, vendar je to lahko daleč od teoretične določitve. Želim predvsem podatke iz teorije: Sila potiska sekire v les odvisno od vrste lesa (topol _ hrast, gladek - grčast), naklona (klin) sekire, in širine sekire (razmerja debeline hloda / širina sekire)?
Prosil bi za koristne nasvete! Zaželjeni so tudi praktične izkušnje.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Cepljenje drv

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 18.8.2025 12:52

Silo cepljenja računat glede na les bo zelo težka zadeva, mislim, da je precej dobra ocena pogledati, kaj je na trgu.

Imam 20t cepilec in je imel pri pol suhem brestu debeline okrog 30 cm prvo metrsko poleno od tal veliko težavo razcepiti.
Povezava do proizvajalca in nekaj uporabnih podatkov
https://www.robust.si/shop/ranger-v-200/

Kot sekire bi lahko dobil s slik.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.8.2025 14:01

Sem si ogledal 3 različne cepilce. Vsak je imel drugačen kot sekire, tudi razmerje med silo na sekiro in dolžino razpok med cepljenjem se je precej razlikovalo. Primer: 10 t za eno sekiro in 40 cm hlod; 20 t in 60 cm hlod na 12 kosov, ...
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 18.8.2025 21:39

za resno delo 21 t se ne ustavi crkne traktor za 50 knjev.
Jaz mam lancmana.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.8.2025 5:05

V projekt imam nekaj zahtev: delo v gozdu, max gabarit 2 x 2 m (vožnja med drevesi), polena max 20 x 20 x 50 cm iz hloda do 50 cm, brez ročnega dviganja kosa hloda, možnost dela le en človek (brez sprotnega nakladanja prikolice), ... - Uporaba za max 60 pm drv letno.
Kaj takega v trgovski mreži ne najdeš. Bo treba pogruntati iz nule (brez kopiranja elementov brez razumevanja zakaj ravno taka dimenzija) - ali ima kdo predlog za izvedbo?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 19.8.2025 7:47

Planiraš narediti horizontalnega s hidravlično nakladalno rampo in "box wedge" cepilnim okvirjem?
Primer z YT:
https://www.youtube.com/watch?v=_D4B1fUJdPo

Za pogon uporabiš dve črpalki v tandemu. Ena nizkotlačna (zobniška do 180 bar) z večjim pretokom, ko pa sila cepljenja naraste, pa ventil preklopi na drugo visokotlačno (batna do 250 bar) z manjšim pretokom.
Na YT je tega dosti, poganjajo že z 10+ kW bencinskimi/dizel motorji.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.8.2025 8:15

fikus_ napisal/-a:Planiraš narediti horizontalnega s hidravlično nakladalno rampoi.

Nr, bo predrago za tako malo uporabe.
Razmišljam o vertikalnem z mizo na tleh. Hlod skotališ na mizo in postaviš pokonci. Sekira deli na 4 dele, za debelejše hlode režeš prvič nekaj ekscentrično, pa še 2 kosa drugič.
Sem pa razmišljal o dveh črpalkah, ker ima en bodoči solastnik "vinkoviča" in ne rabi močnejšega.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kakovost » 19.8.2025 8:35

Žerjavar napisal/-a:
fikus_ napisal/-a:Planiraš narediti horizontalnega s hidravlično nakladalno rampoi.

Nr, bo predrago za tako malo uporabe.
Razmišljam o vertikalnem z mizo na tleh. Hlod skotališ na mizo in postaviš pokonci. Sekira deli na 4 dele, za debelejše hlode režeš prvič nekaj ekscentrično, pa še 2 kosa drugič.
Sem pa razmišljal o dveh črpalkah, ker ima en bodoči solastnik "vinkoviča" in ne rabi močnejšega.

Glede na to, da si omenil dolžino polen 50cm, in vertikalno cepljenje, bi zame velik problem predstavljalo sklanjanje. Sam premečem 100m+ cepljenih polen na leto in me blazno motijo tisti krajši, ki se najdejo vmes. Samo v razmislek...
kakovost
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.8.2025 8:47

kakovost napisal/-a:
Glede na to, da si omenil dolžino polen 50cm, in vertikalno cepljenje, bi zame velik problem predstavljalo sklanjanje. .

Sklanjanje je še odprto za končen dogovor solastnikov. Vsak od njih bo premetal okrog 15 pm drv na leto. Imam pa varianto, da s traktorsko hidravliko dvignem mizo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 19.8.2025 9:13

Jaz imam vertikalnega. Mislim, da je bat 80 mm. Za običajno uporabo dovolj. Cepim 50 cm dolga polena. Za dvig uporabljam dvižno roko (dodatmi cilinder). Miza je širine 70 cm, plus še dodatna miza prav tako 70 cm. Vsako poleno, ki pade na tla je muka pobrati, zato razlog velike mize. Na tem posnetku je še brez dodatne mize.

https://youtu.be/J9jy3gJfAZU?si=LgA2GG7hf3jYq1y1
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 19.8.2025 11:36

Žerjavar, sekire za cepljenje na 4 dele uradno niso dovoljene, je bilo nekaj nesreč, ko poleno poči in poleti proti človeku.

Glede dvigovanja ideja roke za dvigovanje, kot jo ima cepilec na sliki (dviganje preko verige) in nekakčna miza na roki. poleno skotališ na to mizo na roki (modra puščica), roko dvigneš z dvigom cilindra (preko verige roko s polenom) ter nato poleno potisneš na mizo cepilca.
Priponke
roka cep.jpg
roka cep.jpg (96.59 KiB) Videno 11095 krat
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 19.8.2025 12:35

Žerjavar, če ti je malo tuhtanja, računanja, fleksanja in švasanja hobi - uživaj.
Če pa delaš "zaradi potrebe", je za to količino drv vsako izumljanje tople vode odveč in metanje časa stran. Izbire na trgu je dovolj, ti samo izberi dovolj univerzalno in močno makino, da se ne bo že prvo leto nekdo jezil "pzd, tega pa s temle ne morem!". Kakršnokoli večrezno sekiro iz prakse zelo odsvetujem, saj ti ne gre za neko strašno produktivnost. Nikar samo polmetrske dolžine, saj se da hod cilindra zelo enostavno omejiti z mehanskimi končnimi stikali za hidravliko. (npr Piškov Krpan)

Raje natuhtaj lahko dviganje čokov pod sekiro. Polmetrskega ne moreš zlahka z ono "roko na ketno"...; svež bukov fi dobrega pol metra pa tehta 100 kil!
Če te je kaj v hlačah, prigradi zraven roko malega bagrčka, dodelano v hiab, ki lahko čok prime vsaj 2m stran in ga tudi obrne iz ležečega v pokončen položaj ter postavi pod sekiro. Mogoče še bolje kar neko bagrsko 'žlico' za kopanje jarkov na tritočkovni priklop še enega traktorja zraven; pač laufa še 1 traktor, skoraj pod 'štandgasom'... (Sem nameraval to kolegu, ki mi posoja svoj cepilec, pa se je hitro pokazalo, da sem prestar in prelen...)
Kaka dobra rešitev bi zanimala celo Krpanovce in Tajfunovce, čeprav gredo zdaj stvari v smeri cepilno-rezalnih kombiniranih strojev s transportnimi trakovi...
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.8.2025 13:25

Slavcr napisal/-a:, je za to količino drv vsako izumljanje tople vode odveč.... . Kakršnokoli večrezno sekiro iz prakse zelo odsvetujem,

Kolikor vidim, so praktično vsi traktorski cepilci namenjeni komercialni uporabi. Moj koncept temelji na tem, da sta v gozdu vedno dva (varnost, eden se ukvarja s težaškim delom, drugi pa lakho klesti veje za butare ali tanka polena. Vsekakor pa le za lastne potrebe, čas nima vrednosti. naprava bo enostavna , z njo dela le en možakar.
Štirikraka sekira pa za večino zadošča z enim rezom. Na mizi ni prostora za več polen, da bi jih še enkrat cepil. Dolžina 50 cm je večinska potreba za peč centralne. Le malenkost bo potrebe po krajših polenih.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janez03 » 24.8.2025 22:07

Pravzaprav je večina stvari pri cepilcih "nujnih". Ker če s cepilcem delaš več kot kako uro hitro ugotoviš, da ročno dviganje hlodičev ali delno razcepljenih polen ki padejo na tla ni nekaj kar bi želel delati prav dosti.
Sam delam s cepilcem lastne izdelave dobrih 15 let, za domačo rabo in še kakih 20 m3 letno za prodajo.
Moj ima enojno sekiro širine 300, višine ca 220 in debeline pri vrhu 80 mm. Cilinder notranji fi 100 mm, 1 meter hoda, se lahko spusti. Črpalka zobniška 25 ccm/obrat, multiplikator 1:3,8, poganja ga srbin 35 KM pri ok.800-1000 obratih motorja (300-380 obr. kardana). Krmilni ventil je dvohitrostni.
Moje ugotovitve-priporočila pri mojih 65 letih:
-Cilinder fi 100 pri 200 bar (dovolj za zobniško (poceni) črpalko) daje okrog 16 ton sile in se zelo malokdaj ustavi (se pa zgodi!) - torej ne priporočam manjšega.
-Dvohitrostni ventil obvezno!!! - ni kaj dražji od navadnega a vreden zlata.
-Za polena dolžine ca 0,5 m ali manj nujno podstavek visok vsaj kakih 40-50 cm. Verjemi da se nočeš sklanjati k tlom več kot nujno.
-Dodatna miza za odlaganje polen v delu zelo priporočljiva - v sili je to lahko kar eno široko poleno - vse kar pade na tla je treba spet pobrati.
-Križna sekira - v praksi ni tako uporabna kot pričakuješ - le redko so polena tako optimalne debeline da je to prednost. (je nimam - zgolj moje mnenje). Kako lahko razžene poleno pri cepljenju zanesljivo nočeš izkusiti! Pri enojni sekiri je to levo-desno, pri križni je lahko naravnost v človeka.
-Dviganje polen preko verige z delovnim cilindrom - minimum "udobja" a za hobi uporabo zadostuje.
-Če cepilec dovoljuje dolžino polen 1 m taka polena v slučaju potrebe lahko cepiš, če ne pa pač ne. Cena ne bo veliko različna, če narediš da se cilinder lahko spusti za transport tudi dimenzijsko ni velike razlike.
Pred 15+ leti je samoizdelava MORDA še bila upravičena, brez da računam lastno delo, danes mislim da absolutno ni, razen kot izziv. Za hobi uporabo bo tudi vsak "nizkocenovnik" dovolj.
Pomagaj si sam in forum ti bo pomagal.
janez03
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.8.2025 12:39

janez03 napisal/-a: Moj ima enojno sekiro širine 300, višine ca 220 in debeline pri vrhu 80 mm. Krmilni ventil je dvohitrostni.

Sem ti zelo hvaležen za tvoje izkušnje!
- Predvidevan, da imaš sekiro pritrjeno na batnico cilindra in je zato debeline 80 mm, da se razklani les ne drgne po batnici. Predvidevam, da bo potrebna sila za cepljenje manjša pri manjši debelini sekire.
- Dvohitrostni ventil? Tega ne razumem. Ali to pomeni, da je možnost pritiska 0lja na bat z vsem pretokom črpalke ali pa skozi dušenje pretoka (kos cevi z znatno manjšim premerom)?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov