STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varjenje aluminija z dodatkom keramike

Varjenje aluminija z dodatkom keramike

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Varjenje aluminija z dodatkom keramike

OdgovorNapisal/-a bajker » 25.1.2005 12:35

Dobr dan!
Vidm da bi tukile lahko dobu kaksno dobro novico al pa nasvet za to kako in kje bi mi kdo lahko zavaril ogrodje od kolesa (specialized). Samo oni uprabljajo to zlitino, obstajo pa ze novejse M4, M5.
Oznaka materiala je M2, sestava materiala pa je aluminij 6061 in pa 1-2% keramike.
Mislim, da je problem v tem, ker je zlitina obdelana po posebnem postopku podobno hidroformingu.
A se sploh da ta material variti in ce se ga da, a mora biti poseben dodatek pri varjenju?

Hvala lepa za kakrsnekoli podatke!

LP Mare
bajker

OdgovorNapisal/-a Miha » 25.1.2005 22:34

Sigurno ni T2??

Za M oznako še namreč nisem slišal.

T2 pa pomeni hladno preoblikovano in naravno starano. Vsaka kratica od T1 do T10 pa ima svoj pomen in nima veze z novim ali starim načinom.

Za varjenje pa rabiš kot 1. seveda primeren stroj, pravi dodani material (za 6061 aluminij) ter odličnega varilca.
Nato pa moraš zadevo še naravno ali umetno starat (zadržat pri določeni temperaturi)

Probaj na kakem varilskem inštitutu. Tam se sigurno kaka pomoč najde.
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Gost » 26.1.2005 13:18

Ja bo kr drzal za oznako .

Tukile mam neki, sori k je v anglescini.

M2& Specialized's unique MMC (Metal Matrix Composite) used for frame construction. A covalent (molecular) bond between ceramic particulate and aluminum alloy create a very stiff and strong material.

M4& Specialized's brand new aluminum alloy process used for frame construction. M-4's advantage over other materials is it's ability to be shaped much more extensively than 6061 aluminum, M2, Titanium, or steel.

Neki podobnega sem najdu tud na temu linku, sam nism siguren da je to to.

http://www.matweb.com/search/GetSubcat.asp

Kar se tice varilcev:
a so v TKC-ju - Tehnolosko Konzultanski Center(Litostroj kompleks) tapravi mojstri?

Hvala za mozne nadaljne odgovore in hvala za prejsnjega!
Gost

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost