Gibanje molekul je tudi pogojeno s temperaturo, res. To je kinetična energija snovi, opisuje jo Brownovo gibanje. Že Einstein se je mučil s tolmačenjem tega efekta, ko še ni bil znan (pojasnjen) model atoma.
Toda to je na molekularni ravni. Energijo snovi (sistema) je treba opazovati na atomski ravni in tam se odraža kot hitrost gibanja elektronov v orbitalah.
Samo mimogrede, naslednji efekt gibanja elektronov je magnetizem, kjer imajo elektroni (ki so v parih) enak spin. Potem imaš še energijske preskoke, ko elektronu dodaš energijo tako da ga odnese v višjo orbitalo, potem ko se vrača nazaj v svojo lastno, pa zasveti (zaradi viška energije

, tako kot Spaceshuttle, ko se vrača nazaj na zemljo) - fluorescenca in laserska svetloba.
@Vili: Anomalija vode je pa malce bolj zahtevna lekcija in jo pojasnjujejo (v onih časih ko sem jaz hodil v šole

) z vodikovo vezjo. To je šibka vez med molekulami vode (pa še pri nekaj sorodnih molekulah, npr. amonijaku itd).
Voda je sestavljena iz OH- in H+, med njima je močna kovalentna vez. Toda H+ v tej molekuli se lahko rahlo veže tudi proti sosednjemu OH- ionu, s t.i. "vodikovo vezjo", ker ima vsak kisik na razpolago dva elektronska para. Tako se lahko kar štiri vodne molekule vežejo med seboj s to šibko vodikovo vezjo, in to se zgodi ravno pri 4 °C. Z naraščanjem temperature je energija sistema višja in število teh vodikovih vezi pada. Zato je voda pri teh famoznih 4°C najgostejša oz. z naraščanjem proti 100°C gostota pada.
Nekaj podobnega se dogaja tudi z menoj, verjamem pa, da nisem edini grešnik na tem svetu. Poročen sem namreč z mojo drago (močna vez), pa me skoz nekaj mika in vleče še proti sosedovi Marjanci, pa k Micki na drugi strani vasi, pa Pepca je tudi kar dobra za pogledat, ...
Ko vodo ohlajamo od najgostejših 4°C proti nuli, se pa začne redčiti, ker se pri ravno tej temperaturi začne struktura vode urejati v kristalno rešetko ledu - kar se dokončno zgodi pri 0°C .
Tale vodikova vez je kar zanimiva, ja, pri @Ivans-u teran ni čisto dobro prijel, morda bi bolje zagrabil, če bi še nas povabil zraven. Ni vrag da ne bi razdrli resnice, ko pa pravijo, da leži točno tam noter, na samem dnu flaše ...

Delo krepeli človeka.