STROJNISTVO.com • Poglej temo - Klimatska naprava in funkcija razvlaževanja

Klimatska naprava in funkcija razvlaževanja

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Klimatska naprava in funkcija razvlaževanja

OdgovorNapisal/-a grega09 » 10.6.2019 9:13

Eno vprašanje za tiste, ki se malo bolj spoznajo na delovanje klimatskih naprav.

Samo osnovno funkcijo razvlaževanja klima naprave poznam. Ta funcija naj bi ohranjala konstantno vlažnost v prostoru. Sicer jo nikjer ne nastaviš, še vedno vse deluje preko nastavitve temperature na daljincu.

Opazujem pa samo delovanje notranje in zunanje enote. Pri funkciji hlajenja ventilator notranje enote deluje ves čas, v zunanji enoti pa se izklaplja in vklaplja kompresor. Pri funkciji razvlaževanja pa zunaj ugasne kompresor in tudi v notranji ventilator, potem se pa vse skupaj nazaj vklopi. Vsaj takšna so moja opažanja.

Zanima me pa, če so še kakšne druge razlike v delovanju same klimatske naprave med obema funkcijama? Naj poudarim, da tu govorim o klimatski napravi stari čez 15 let, ki (zaenkrat) deluje še vedno brezhibno in nima nekih hudih možnosti nastavitev. Je tudi klasična on-off. Na daljincu pa nastaviš temperaturo in hitrost ventilatorja. To je pa bolj to.

Pa še kakšno imate navado uporabe funkcije razvlaževanja? Meni osebno je klima v prostoru bolj prijetna pri tej funkciji, pa še notranja enota ne deluje ves čas.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Klimatska naprava in funkcija razvlaževanja

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 10.6.2019 10:01

Vse klimatske naprave razvlažujejo zrak. Na "satju" notranje enote se zrak ohlaja in pri tem tam tudi nastaja kodenz (zato imaš cevko od notranje enote speljano ven). Pri nižjih temperaturah lahko zrak veže manj vlage (absolutna vlažnost pada s temp).
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 10.6.2019 10:24

Po moje se kompresor vklopi samo toliko da zrak kondenzira, v prostoru pa bistveno ne pade temperatura.
Samo razmišljam bo povedal kdo ki ve.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 10.6.2019 10:25

Da, to je seveda jasno. Samo pri funkciji hlajenja temperatura v prostoru pada in zrak se ohlaja, torej je sposoben sprejeti manj vlage. Nekaj se jo odvede preko kondenza na klimatski napravi, samo vlažnost se vseeno počasi povečuje. Kot je zunaj, če spremljaš dnevni potek vlažnosti. Ko se zvečer zrako ohladi, vlažnost naraste. V tem času tudi do 90%. Čez dan je nekje 60%.

Pri funkciji razvlaževanja pa je osnovni paramater konstantna vlažnost v prostoru. Preko odvajanja vlage naj bi se nižala tudi temperatura prostora, dokler ni dosežena nastavljena vrednost temperature.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 10.6.2019 10:33

Razvlažuje lahko edino z kondenzacijo se pravi,da mora kompresor laufat to pomeni,da hladi.Pomeni ,da sta funkciji enaki, hlajenja in razvlaževanja enaki.Če mene vprašaš je to larifari.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 10.6.2019 10:37

Sicer je pa na forumu nekaj klimarjev samo se bojim,da poleti nimajo časa za forume. :D
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 10.6.2019 16:16

KOUTER napisal/-a:Razvlažuje lahko edino z kondenzacijo se pravi,da mora kompresor laufat to pomeni,da hladi.Pomeni ,da sta funkciji enaki, hlajenja in razvlaževanja enaki.Če mene vprašaš je to larifari.

Ne vem pri ON/OFF zadevah...pri inverterju pa je gotovo lahko tudi takole in sicer, da klima dela v režimu hlajenje ...hladi...s kondenzom odvaja vlago iz prostora ...nato pa greje..in pogreje zrak na prejšnjo (nastavljeno) temperaturo ...seveda pa je vlažnost nižja.

Če to ON OFF zna ne vem... bi pa rekel da ko razvlažuješ itak temperatura raste... in tisti čas ko kompresor ne dela se zrak ogreje nazaj...tako da vlažnost pada, temperatura pa ostaja ista...se pravi da klima dela na nizkih obratih :-)....kot si rekel ...bolj ali manj isti k**** :-)

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 29.7.2019 8:59

Vse klime pri razvlaževanju hladijo zrak, ne glede ali gre za on off ali invertersko napravo je razlika med hlajenjem in razvlaževanjem enaka. V biti gre pri razvlaževanju za manjšo moč hlajenja. Sam ventilator se vrti počasneje, uparjalnik pa dosega nižje temp. (lahko tudi malenkost pod 0°C)
Z nizko stopnjo ventilacije nismo pre-več ohladili prostora, smo pa odstranili nekaj vode iz zraka. Drugih razlik med hlajenjem in razvlaževanjem ni.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 29.7.2019 9:07

Pričakovan odgovor.
Hvala za razlago.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 29.7.2019 14:25

No, to je že bolj odgovor, kot sem ga iskal in pričakoval. Meni osebno je klima v prostoru bolj udobna, če je naprava na funkciji razvlaževanja. Verjetno ima kaj opraviti s tistim delom, da preveč ne ohladim prostora, vlage se pa znebim.
Hvala za razlago...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost