STROJNISTVO.com • Poglej temo - KOMPRIMIRAN ZRAK

KOMPRIMIRAN ZRAK

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

KOMPRIMIRAN ZRAK

OdgovorNapisal/-a KRUSULFMANN92 » 29.11.2019 14:06

Pozdravljeni!

Imam vprašanje glede hidrodinamike in sicer:

1: Imamo nek sistemski tlak P s premerom cevi D. Kaj se zgodi s tlakom v primeru da premer cevi zožimo?

2: Iz sistemskega tlaka (tlak P, premer D) skozi kroglični ventil in na hitro spojko pride premer cevi D1 (manjša cev od sistemske) na tlačno posodo (tlak =P1 ter volumen V=60L). Kaj se zgodi s tlakom P1 v tlačni posodi? Naraste ali pade. Kaj se zgodi s tlakom v tlačni posodi v kolikor premer cevi D1 zožamo/zvečamo?

Primer ter opažanja:
Imamo frekvenčno reguliran kompresor na 8.7Bar pretoka 350-550m3/h. Tlak v tlačni posodi 4m3 je 8,5BAR. Iz tlačne posode gre skozi dva filtra in merilec pretoka...nato se cev malenkostno zniža in manometer kaže ~9BAR.
Pravtako v tlačni posodi 60L tlak naraste na 9.2BAR (cev do tlačne cevi 10mm) sistemska cev cca 40mm.

Prosim za razlago s podkrepitvijo s formulami

Lp
KRUSULFMANN92
Novinec
Novinec

Re: KOMPRIMIRAN ZRAK

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 29.11.2019 23:18

Strokovna razlaga bi bila, da ti manometri lažejo. Če ti kompresor daje 8.7 bara, ne more biti nikjer več kot toliko, kvečjemu manj. Če ni nobene porabe, bi bili tlaki v celem sistemu enaki, ko je pa poraba, je pa zaradi uporov v cevovodih, filtrih itd, v kompresorju najvišji tlak, nekje pri porabniku pa nekaj nižji, koliko je pa odvisno od porabe, premerov cevovodov, hrapavosti cevovodov, zapacanosti filtrov...
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 29.11.2019 23:40

Zamenjaj manometre med seboj in preveri kako potem kažejo !!!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 30.11.2019 9:47

Zadnjič sem kupil za 1.5 EUR manometer za pnevmatike. Seveda je kazal narobe pri 2.5 bara, spulil in premakni sem kazalec v pravo lego in zdaj kaže prav v meni zanimivem območju.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KRUSULFMANN92 » 2.12.2019 7:01

SAJKO napisal/-a:Strokovna razlaga bi bila, da ti manometri lažejo. Če ti kompresor daje 8.7 bara, ne more biti nikjer več kot toliko, kvečjemu manj. Če ni nobene porabe, bi bili tlaki v celem sistemu enaki, ko je pa poraba, je pa zaradi uporov v cevovodih, filtrih itd, v kompresorju najvišji tlak, nekje pri porabniku pa nekaj nižji, koliko je pa odvisno od porabe, premerov cevovodov, hrapavosti cevovodov, zapacanosti filtrov...

Tudi sam sem tega mnenja da ne more biti večji (Venturijeva cev). Človek skoraj podleže laži ko jih je toliko :D, očitno so vsi manometri stari oz. nekalibrirani. Bom zamenjal z novim pa da vidimo :)
KRUSULFMANN92
Novinec
Novinec

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost