epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

Žerjavar napisal/-a:Račun mi pokaže, da je takrat bila toplotna moč (glede na sonce) 4,1 kW.hrustalec napisal/-a: Lovil pa sem delta T 10°C. To mi je nekako uspelo pri pretoku 6 l/min. Imam pa 10m2 kolektorjev. Klasičnih ploščatih.

Točno, toplotna moč = pretok * razlika temperature * spec. toplota medija.vili napisal/-a: MOČ samo neka razlika temperatur in toka nekega medija...

Z povečanjem pretoka zmanjšaš temperaturno razliko in s tem povprečno temperaturo sistema, zmanjšaš toplotne izgube. Iz tega naslova je max moči, ko je pretok zelo velik, da je temp.razlika zelo majhna, upoštevati je s tem povečano porabo elektrike za črpalko.Če zmanjšamo pretok se poveča deltaT in obratno.

. Za optimalno rešitev ogrevanja sanitarne vode pa je treba iti s poskušanjem. Za določeno konfiguracijo je treba najti skupno ceno ogrevanja SV. Zajeti je investicijo v sistem - letni strošek glede na življensko dobo. Upoštevati eventuelno dodatno ogrevanje z drugim energentom, ko ni dovolj sonca za razmeroma majhne kolektorje. Glede na letno potrošnjo toplotne energije se s tem določi cena kWh.Se je že kdo kdaj igral s podatki in nato nastavitvami, da bi to našel?

Tu pa res ne moremo govoriti o optimumu. Je narejeno, kot je. Z izbiro med dvema ali tremi močmi črpalke pa res ne moremo kaj dosti narediti. Če že pretiravamo in rečemo, da je željeno le 10°C razlike, vgrajeno pa je 30°C razlike, lahko govorimo o možnem zmanjšanju toplotnih izgub na 70%, kar je morda 5% toplotne moči sistema. Glede na nizko ceno take energije pa je vprašanje ali ne bomo prihranka plačali z več porabljene elektrike (največja moč črpalke).ko je sistem že v hiši in se lahko uporabnik igra samo s pretokom, če smo malo praktični.

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov