epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

valterp napisal/-a:vrzi1 napisal/-a:Imam vgrajeno TC 13 kW poraba za ogrevanje brez sanitarne vode okoli 9000 kWh. V hudi zimi je porabe tudi 80 kWh dnevno. Varovalke so 3x20. Poleg ogrevanja je tudi velika poraba gospodinjstva skupaj je porabe okoli 14.000 kWh.
Koliko ti ta podatek koristi presodi sam.
Hvala za podatke, v tvojih objavah je veliko podatkov, ki so zelo praktični in mi dosti koristi.
Imam streho cca. 75m2, obrnjeno na J stran, z naklonom 21 - 22%. Že sedaj smo dokaj veliki porabniki, saj je letne porabe nekje 8000 kWh na leto. Namen imam menjat centralno peč (stara 25let +), pri čemer bi bila investicija peč, zalogovnik, TČ za sanitarno vodo , nekje med 7000€ in 8000€. Investicija v visokotemperaturno TČ z bojlerjem za sanitarno vodo pa je tudi v teh okvirih, max. 8000€. Priključna moč varovalk 3x20A in pa velikost strehe mi omogočajo sončno elektrarno nazivne moči max. 11 kWh.
Podatkov o letni porabi TČ je na netu malo. Večina jih piše o privarčevanju, kar je lahko nekoliko zavajajoče. Po podatkih, ki jih imam trenutno bom imel letne porabe med 14000 in 16000kWh, kar mi bo sončna elektrarna včasih z težavo zagotavljala. Še vseeno pa bi moral s stroškom, ki bi ga imel za elektriko brez težav plačeval kredit za SE, četudi bo kakšen poračun na kraju leta.
Trenuten strošek ogrevanja imam med 1000€ in 1200€ letno za drva ali brikete. Z TČ bom ogreval cca do 150m2 50 let staro hišo s klasično fasado, zamenjanimi okni in z zelo dobro izolacijo stropa mansardnega dela hiše.

Sebek napisal/-a:Letne porabe za TČ ne boš dobil ali pa za tvojo hišo ne veljajo, ker ima vsaka hiša drugačne izgube in navade prebivalcev. Zato lahko gredo letne porabe od tistega najbolj šparovnega, do tistega najbolj razsipnega tudi za faktor 2 ali celo več, za hiše enake kvadrature.
Pridobljene kWh iz drv pomnožiš z 0,8 ker nekje tam je izkoristek sistem centralne kurjave.

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov