STROJNISTVO.com • Poglej temo - Sončna elektrarna za samooskrbo

Sončna elektrarna za samooskrbo

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Sončna elektrarna za samooskrbo

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.10.2020 19:59

Eh, tisti, ki ga zanima si bo že preračunal, meni se tudi več ne da, niti ni moja osnovna branža. Za sebe sem si pa že, pa me veliko drugih prosi naj še za njih. Okrog pa ne bom hodil, me peleti ne zanimajo, ker se mi jih ne ljubi premetavati. Imam drugega dela zadosti.

Malo pa razmišljaj, da tale forum berejo tudi totalni abervezniki, ki potem tvoj zapis jemljejo za dejstvo. Sicer so si sami krivi, samo nekako pa naj bi mi strojniki bili tisti "ta precizni". Dobro je še malo zapisati kakšna je izolacija objekta, zasteklitev, ogrevanje sanitarne vode, itd.?

To je kot tisto ko slišim ljudi da so bajto za 100 jurjev pozidali. Ja kaj si pa pozidal? Grad? Uto? Koliko m2, malo več detajlov pa bo šlo... Bo šlo ali kako že :D ?

Gremo se primerjave, kar je osnova v tehniki, če nimaš drugih podatkov dovolj. S primerjavami se da že ogromno narediti pa ni treba biti preveč pameten.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.10.2020 20:14

glej grega, jaz imam pelete namesto enega kurčevega dr. potrč-evega (korona dohtar) nabildnaega fitnesa - u nulo, sem tigr... uau...

moja mula dela res grad, gredo proti koncu, ampak si ne upam blizu, ker bi se ubili, zet pa trd černigojev gradbenik, grozljivka..., haha, malo zajebancije...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 25.10.2020 11:46

valterp napisal/-a:
vrzi1 napisal/-a:Imam vgrajeno TC 13 kW poraba za ogrevanje brez sanitarne vode okoli 9000 kWh. V hudi zimi je porabe tudi 80 kWh dnevno. Varovalke so 3x20. Poleg ogrevanja je tudi velika poraba gospodinjstva skupaj je porabe okoli 14.000 kWh.
Koliko ti ta podatek koristi presodi sam.

Hvala za podatke, v tvojih objavah je veliko podatkov, ki so zelo praktični in mi dosti koristi.

Imam streho cca. 75m2, obrnjeno na J stran, z naklonom 21 - 22%. Že sedaj smo dokaj veliki porabniki, saj je letne porabe nekje 8000 kWh na leto. Namen imam menjat centralno peč (stara 25let +), pri čemer bi bila investicija peč, zalogovnik, TČ za sanitarno vodo , nekje med 7000€ in 8000€. Investicija v visokotemperaturno TČ z bojlerjem za sanitarno vodo pa je tudi v teh okvirih, max. 8000€. Priključna moč varovalk 3x20A in pa velikost strehe mi omogočajo sončno elektrarno nazivne moči max. 11 kWh.
Podatkov o letni porabi TČ je na netu malo. Večina jih piše o privarčevanju, kar je lahko nekoliko zavajajoče. Po podatkih, ki jih imam trenutno bom imel letne porabe med 14000 in 16000kWh, kar mi bo sončna elektrarna včasih z težavo zagotavljala. Še vseeno pa bi moral s stroškom, ki bi ga imel za elektriko brez težav plačeval kredit za SE, četudi bo kakšen poračun na kraju leta.
Trenuten strošek ogrevanja imam med 1000€ in 1200€ letno za drva ali brikete. Z TČ bom ogreval cca do 150m2 50 let staro hišo s klasično fasado, zamenjanimi okni in z zelo dobro izolacijo stropa mansardnega dela hiše.

Letne porabe za TČ ne boš dobil ali pa za tvojo hišo ne veljajo, ker ima vsaka hiša drugačne izgube in navade prebivalcev. Zato lahko gredo letne porabe od tistega najbolj šparovnega, do tistega najbolj razsipnega tudi za faktor 2 ali celo več, za hiše enake kvadrature.

http://www.zgs.si/delovna_podrocja/lesn ... index.html

Na zgornjem linku si lahko približno izračunaš koliko kWh toplotne energije si dobil iz porabljenih drv, ker veš koliko približno si jih porabil. Pridobljene kWh iz drv pomnožiš z 0,8 ker nekje tam je izkoristek sistem centralne kurjave.
Te pridobljene kWh so tisto kar bi porabil elektrike če bi namesto drv ogreval z električno pečjo.
Toplotna črpalka bi pa porabila nekje 1/3 manj elektrike, kot si dobil zgornje kWh.

Upam da si boš sedaj znal približno izračunati, koliko bi porabila toplotna črpalka elektrike za tvojo hišo.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.10.2020 12:28

da je izkoristek kurjenja z drvmi ročno, pa še tisti kotli 20+ let 0.8, malo morgen je preveč nihanj v času, ko so se drva razgorela je bil dimnik temno rdeč, temperature sploh nisem meril, brez veze, je bilo preveč, morda 0,6, smo kurili ta običajni kotel tudi z oljnim gorilcem na "pruftišu" pa smo prišli tja do 0.7, ja kotel namenski za olje pa več kot 0.9
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.10.2020 10:06

Sebek napisal/-a:Letne porabe za TČ ne boš dobil ali pa za tvojo hišo ne veljajo, ker ima vsaka hiša drugačne izgube in navade prebivalcev. Zato lahko gredo letne porabe od tistega najbolj šparovnega, do tistega najbolj razsipnega tudi za faktor 2 ali celo več, za hiše enake kvadrature.
Pridobljene kWh iz drv pomnožiš z 0,8 ker nekje tam je izkoristek sistem centralne kurjave.

Tu se ponavadi skriva problem. Navade oz. razsipnost uporabnika in izkoristki sistema, drugo se še da poračunati. Če menjaš ogrevalni sistem, se navade nekako prenesejo iz prejšnje porabe energenta, je pa zelo težko sklepati med posameznimi ljudmi oz. objekti. Klinc, za ene je toplo, če si Mont puhovko oblečejo v bajti, kurijo pa na 17°C :D. Za druge mora biti pa 25°C.
Za čez prst se da marsikaj narediti in ponavadi se tako rešuje. Projektant nekaj naračuna, da malo rezerve, pride inštalater in še malo pojača ogrevalni vir in na koncu imaš dvojno moč toplotne črpalke oz. kateragakoli drugega vira. Za nekaj optimiranja ni časa ponavadi, niti se nikomur za majhne bajte tega ne ljubi računati, pa še subvencije so in je tako bolje, če je malo dražje :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov