STROJNISTVO.com • Poglej temo - DIY 12V agregat z motorjem kosilnice

DIY 12V agregat z motorjem kosilnice

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

DIY 12V agregat z motorjem kosilnice

OdgovorNapisal/-a Oldi » 23.5.2021 10:49

Imam 2 akuja po 100Ah in 1500W razsmernik. Ker računam, da bodo ti naši EU cukrpek voditelji energetiko zhebali, že dlje razmišljam o 12V agregatu. Ker je kosilnico dotrpela, sem se lotil projekta.
Alternator cca 150A ne bi smel biti problem, iz odsluženega avta bo OK, par ur vrtenja pri vertikalni osi mu ne bi smelo škoditi.
Motor je Tecumseh 50 ctr 172 e-62122, odstranil sem mu nož in noče več vžgati, prej je res vžigal kot mina. Precej očitno je, da zato, ker nima vztrajnika in ob prvem vžigu "udari nazaj". Koliko ima 4 taktar za 2800 obratov predvžiga? Ideja je, da mu znižam kot predvžiga, da bo vžgal in da bo pri nizkih obratih bolje vlekel. Morda mu celo znižam obrate regulatorja.
Slika
Tole je ventilator z magnetom, vrti se v desno, hotel sem ga sneti, da bi obrnil moznik in zmanjsal predvžig, a sem z abziherjem na 2 nalomil ventilator. Morda dobim abziher na 3, verjetno bi pomagalo gretje, zadeva je aluminijasti odlitek.
Druga možnost je dogradnja vztrajnika, ima kdo kako idejo.
Kje dobiti jermenico, os je fi 22,2mm, z moznikom v obliki lunce debeline 4mm, vse variante, ki sem jih našel na netu so pa 6mm. Recimo http://www.altes.si/izdelki/jermenice-in-tl-puse/
Vžigati bi se menda dalo z baterijskim izvijačem, imam dvohitrostno polprofi izvedbo.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: DIY 12V agregat z motorjem kosilnice

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 23.5.2021 16:49

Jermenica naj bo še vztrajnik.
Brez vztrajnika bo itak hitro šlo vse v 3krasne.
Če se vrti v desno (clockwise) gledano po sliki, boš z obračanjem moznika predvžig še povečal.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 24.5.2021 13:30

Vrti se v desno in obrnjen moznik bo nosilec magneta obrnil v levo, torej nazaj in bo vžig kasnejši.
Nekje staknem eno stari malo večjo železno jermenico, in mi jo nekdo podreja. Kje naj jo začnem iskati, kak odpad?

Sem pozabil vprašati, kako je izveden regulator obratov, v mojem primeru je zadeva v glavnem odlitku oziroma vlitem ohišju motorja. To si niti ne upam podirati.
Zadnjič spremenil Oldi, dne 24.5.2021 14:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 24.5.2021 14:05

Ventilator premika loputo (hlajenje cilindra), katere vzmet določa upor.
Loputa prek vzvoda odvzema plin (pripira loputo vplinjača).
Vzmet lahko na vzvod natakneš na ene 5 ali 6 pozicij, s tem v grobem določiš rpm.
Dejansko je samo omejevalnik, max moč pa določiš z ročico plina.
Ne trdim da imajo vse tako, moja tecumseh ima kot opisano.
Enostavno in delujoče.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 9.6.2021 17:03

Ugotovil sem, da je os kriva - zaradi udarca noža v kos jekla, in že skoraj obupal, nakar mi znanec pritroga okrogel kos jekla za jermenico. Ko mu potarnam, da je zastonj fehtaril zanj, mi ponudi napravo za ravnanje osi. Sem mislil, da mi bo dal macolo. :lol:
Okrog obrnjena priprava je na sliki. S tremi vijaki nanjo priviješ motor, na os natakneš 10cm cev, zgornji vijak (na sliki prednji, je za oporo, da preveč ne obremeniš ležaja) prisloniš na cev, spodnjega privijaš k' norc. Prvič je šlo za polovico ukrivljenosti, drugič sem pomagal z ne prav močnimi udarci srednje velikega kladiva po cevi. Obakrat sem privijal, dokler ni nekaj škripnilo :D
Zadeva je praktično ravna, motor se še lepo vrti.
Moja pripomba glede naprave, spodnji vijak bi moral biti nižji, da bi bila ročica vzvoda daljša.
Slika
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov