Napisal/-a grega09 » 15.10.2021 8:20
Najbolj enostaven postopek za nasatvitev "krivulje":
1) Nastaviš željeno temperaturo v objektu. V kakšen prostor dodaš termometer, če želiš, lahko greš po tem kako ti je udobno, je pa po moje vseeno dobro imeti neko referenco.
2) Odpreš vse zanke talnega in radiatorjev na polno.
3) Potem toliko časa reguliraš "krivuljo", da željeno nastavljeno temperaturo uloviš. "Krivulja" ti posredno predstavlja izgube objekta, zato jo moraš prilagoditi in uloviti ob različnih zunanjih temperaturah. Nekaj poizkušanja, pa bo.
4) Če želiš v kakšnem prostoru (spalnica, itd.) nižjo temperaturo, pripreš zanko talnega ogrevanja ali pretok skozi radiator.
Stvari so enake ob zunanjem tipalu temperature in notranjem termostatu. Oboje mora ogrevati glede na izgube objekta, ki so pa odvisne od razlike temperatur znotraj in zunaj. Talnega se jaz sicer brez zunanjega tipala ne bi loteval, ker ima preveliko vztrajnost. Za radiatorje ni problem, ker grejejo hitro ko želiš.
"Krivuljo" sem dal pa v narekovaje zato, ker je to v praksi linearna funkcija in ne krivulja. V grobem bi jo moral uloviti v dveh točkah, to pomeni pri dveh različnih zunanjih temperaturah, ki pa sta dovolj narazen. To z nastavljanjem počneš. Teoretično je pa to neka druga oblika matematične funkcije...