STROJNISTVO.com • Poglej temo - Peč na olje in predelava na talno + radiatorji

Peč na olje in predelava na talno + radiatorji

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Peč na olje in predelava na talno + radiatorji

OdgovorNapisal/-a xark » 16.9.2023 11:35

Pozdravljeni,

Lotil sem se predelave 1. nadstropja na talno ogrevanje na vodo in sedaj je na vrsti predelava kurilnice. Pritličje kjer živijo starši, se bodo še naprej ogrevali radiatorsko. In za pomoč se obračam na vas strokovnjake z nasveti.

Trenutno imamo zelo špartansko ogrevanje, ki nam služi in deluje že 25+ let in nimamo namena menjati zadeve(peč + gorilec) ki deluje.

Imamo:
- peč Starclima Hastra 30 R 15 - 31 kW (Ferroli ima podobno/enako peč GN1 N 05 na Bolhi jih je polno)
- oljni gorilec Hansa HS 5 ; 1,2 - 5 kg/h ; 12 - 60 kW
- dve črpalki Wilo 25/1-6 ; ena gre na radiatorje s fiksnim mešalnim ventilom, druga je direktna za kombiniran bojler Gorenje 80L
- na povratku v peč imamo še ekspanzijsko posodo in varnostni ventil

Gorilec se vklaplja, ko v peči pade temperatura in na radiatorjih imamo termostatske ventile. To je vse kar imamo od regulacije.

Moram omeniti, da sem zelo omejen s prostorom kurlinice(1,5m x 1,4m :( ).

Kolikor sem do sedaj sam naštudiral, da bom moral zelo nadgraditi krmiljenje in varovanje peči pred kondenziranjem zaradi nizke temperature povratka iz talnega ogrevanja.

Dal bi sledeče zadeve:
- Seltron WDC20 vremensko regulacijo
- 2x kotlovska mešalna seta s Seltron AVC pogonoma
- 1x kotlovski direktni set
- razdelilec 1 na 3 veje
- hidravlično kretnico za uravnoteženje tlakov

Za zgoraj naštete zadeve sem 100% prepričan da potrebujem in bi uporabil hidravlično shemo 423 na regulatorju, če bi bilo samo to dovolj.

Če moram nadgraditi naprej, da varujem kotel pred kondenziranjem, potem bi moral dodati še en mešalni ventil z motornim pogonom pred povratkom v peč, da ne bi prišla voda v kotel nižja od 45C, kot je napisano na dokumentaciji peči. Verjetno bi moral dodati še črpalko, da žene vodo v peč? Trenutno namreč zadostujeta samo črpalki nad pečjo.

Zadnja zadeva je pa še zalogovnik za znižanje število vklopov gorilca. Ker sem omejen s prostorom, bi bilo to težje izvesti z zalogovnikom večjim od 300-500L. Že vrata v kurilnico imajo samo 72cm odprtine... :-?

Če bi potreboval zalogovnik in varovanje peči pred nizko temperaturo povratka, potem bi uporabil hidravlično shemo 414 in bi na dvižni vod za talno ogrevanje dodal še en regulator AHD20, da bi rešil težavo.

Toliko zaenkrat z moje strani. Danes ali jutri vam še pošljem trenutno hidravlično shemo po kateri se trenutno ogrevamo in kako bi se potem. Do takrat vas pa prosim za vaše nasvete, kaj bi bilo najbolje za naš primer prostorske stiske.

Hvala in lep pozdrav,
xark
xark
Novinec
Novinec

Re: Peč na olje in predelava na talno + radiatorji

OdgovorNapisal/-a vili » 16.9.2023 12:11

za pečjo na izhodu vgradi ventil-regulator, ki ne dovoli, da bi bila povratna voda nižja od 40 st potem pa dovoli kroženje to imam jaz na peletnem kaminu že 10 let..., malo naštudiraj, sem pri montaži zahteval, da mi vgradijo ta jajc..., ja kondenzacija je velika kurba, imam tudi to zgodbo..., ko so kotel skurili v hladni coni v enem letu, se ne hecam...

no majstore bi bile pa fajn kake risbe, hidravlične sheme, glej, en čvek je brezveze..., strojniki pravimo, ena skica pa tudi na škrniclnu, pove več kot tisoč besed..., pa vzami kakor hočeš..., tvojega traktata se mi sploh ni ljubilo brati...

dobro malo sem se zajebaval tudi pri izdelavi toplovodnih kotlov..., jebiga malo deformacije...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 16.9.2023 13:11

Toplotna črpalka reši vse težave s prostorom in regulacijo. Za zamenjavo peči na olje dobite 2500€ subvencije.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xark » 17.9.2023 17:58

Evo shemi kako imamo obstoječe gretje in kako sem si zamislil, da bi moralo biti. Zanima me še če potrebujem črpalko št. 4. Ker sedaj je ne potrebujemo, da črpalka žene čez kotel, ampak ker bom dodal hidravlično kretnico in 1 na 3 veje ali jo bom sedaj potreboval?

In seveda prosim za kakšen komentar, če sem si pravilno zamislil, predno grem v nabavo in izvedbo :) .

Hvala in lep pozdrav,
xark
Priponke
obstojece.radiatorsko.gretje.png
obstojece.radiatorsko.gretje.png (16.46 KiB) Videno 25743 krat
ideja.za.gretje.png
ideja.za.gretje.png (25.33 KiB) Videno 25743 krat
xark
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Shotky » 17.9.2023 18:46

Upoštevaj, da za talno gretje potrebuješ temperaturo vode od 30°C do 32°C, zato direktna povezava z visokotemperaturnim kotlom ne pride v upoštev.

LP
Shotky
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 17.9.2023 19:16

Dober večer.

Sam imam ogrevanje izvedeno precej podobno. Eno stanovanje greto z radijatorji, drugo pa s talnim gretjem. Bojler za sanitarno vodo je prigrajen neposredno na kotel. Regulacija je zelo primitivna, merim temperaturo vode v kotlu, čas delovanja pa je reguliran s tremi časovnimi urami. Ena regulira čas obratovanja gorilca, dve pa čas obratovanja obtočnih črpalk.

Ogrevalna tokoroga imata vsak svojo obtočno črpalko. Radijatorski krog je na peč priključen preko štiripotnega mešalnega ventila, krog s talnim gretjem pa preko tripotnega. Temperaturo kotla imam v ogrevalni sezoni nastavljeno na 60°C. V radijatorki krog spuščam vodo s "polno" temperaturo (60°C), v krog talnega gretja pa 40°C, kar je nastavljeno z mešalnim ventilom. "Fina" regulacija temperature vsake "kače" talnega gretja je potem izvedena s termostatskimi glavami na razdelilniku talnega gretja.

Zadeva obratuje b.p. od leta 2008. Edini večji poseg v sistem je bila zamnejava oljnega gorilca za peletnega leta 2013. Težave s kondenzom ni, je pa dimnik znotraj "oblečen" z nerjavnimi cevmi (sanacija dimnika še pred prehodom na talno gretje). Peč je stara Ferrotherm-ova (letnik 1998). Težav s kondenzom ni, peč je povsem "suha".

Greta površina je 200m^2 (100m^2 radijatorji, 100m^2 talno), letna poraba je okoli 4T peletov (všteta je tudi poraba za gretje sanitarne vode izven sezone, električnega grelca sanitarne vode nimamo). Na vseh radijatorjih, razen na "lojtrah" v kopalnicah so termostatiski ventili.

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Sebek » 18.9.2023 14:24

Jaz smatram, da pri peči na olje ali pelete ni potrebno varovanje povratka, saj je takšna peč vedno topla. Varovanje povratka je potrebno pri kurjenju drv v spregi z zalogovnikom. Tu prihaja voda v peč vedno hladna. Pri olju je peč vedno topla, zato se morebitni kondenz hitro posuši.

Če boš varovanje povratka vgradil, potem je potrebna ta tvoja črpalka 4, saj drugače varovanje povratka ne more delovati. S tem, da moraš vgradit v dimnik termostat dimnih plinov, ki bo krmilil črpalko varovanja. WDC verjetno ne meri temperature dimnih plinov, samo temperaturo vode v peči, kar pa pomeni da bo črpalka delovala preveč in pri tem ohlajevala peč iz vodo.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.9.2023 16:14

sebek:
a veš kako delujejo regulatorji ali karkoli, da se v kotel ne vrača prehladna voda in, da izgoreli "svinjski" plini ne kondenzirajo na teh hladnih conah, ta kondenz potem pa žre pleharijo..., pa so lahko te "mrzle" cone lahko zelo majhne, ampak je jeba,,,, se mi pa zdi, da je pri teh kondenzatih problem žveplo... v kar neki "jebeni" kemijski spojini...

xark: glede črpalk pa samo vprašam zakaj 4..., jaz imam samo eno in žene 5 radiatorjev in bojler...

no sem se pa enkrat malo igral z mojim kaminom, sem ga zakuril nisem pa vklopil prisilnega vleka, kako so se stene kotla krasno dobesedno uscale, nekje imam slike pa jih ne najdem..., ne kondezacija izgorelih plinov ni "ZAJEBANCIJA", to je resna zadeva...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xark » 18.9.2023 20:11

Sem se pozanimal pri strokovnjakih, od katerih bom vgradil regulator in pravijo enako kot Sebek. Ni potrebno varovati kotla, ker mu itak nastaviš histerezo ogrevanja(recimo od 55-65C) in regulacija prej vklopi gorilec predno se kotel ohladi pod 45C, kot je navedeno v proizvajalčevih navodilih. Pravtako ni potrebe po hidravlični kretnici, ker je vse že zregulirano v pameti regulatorja, da se ne vklapljajo vse črpalke hkrati.

Tko da grem v popis potrebnega materijala in za vikend v izvedbo predelave :) .

Hvala in lep pozdrav,
xark
xark
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.9.2023 20:25

Sebek napisal/-a:Jaz smatram, da pri peči na olje ali pelete ni potrebno varovanje povratka, .

Vprašanje, kaj želiš doseči, čemu daješ prednost.
Ekonomika, doseganje čim boljšega izkoristka kotla. Največ izgub je skozi dimnik, z regulacijo je dosegati čim nižje temperaturo dimnih plinov ter skromno doziranje svežega zraka v kurišče.
Doziranje dovoda goriva ni enakomerno ampak ga je treba občasno tudi prekiniti in s tem prekiniti izgorevanje. Posledično so temperature jeklenega dela peči med uporabo precej spreminjajo. Za večjo enakomernost in višino temperature jekla je treba skrbeti, najenostavneje s skrbjo za ustrezno temperaturo povratne vode. Včasih je potrebno vzdrževati višjo temperaturo kotla zaradi temperature povratka kot pa zaradi samega ogrevanja prostorov. Če nekdo smatra, da ne rabi skrbeti za povratek se ali požvižga na življensko dobo kotla ali pa na izkoristek kotla. Temperaturo kotla se običajno meri na izhodu (topla voda) in ni nobene garancije, da bodo deli kotla v bližini povratka enake temperature. Skrb za temperaturo povratne vode je hkrati skrb za temperaturo najhladnejših delov jeklenega kotla.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.9.2023 7:55

dokler ne vidiš kotla kako ga žveplo pozre v enem letu je vsako nakladane zastonj, pleh 4 mm, v povratni hladni coni je bil kot bankpost... haha, odločitev je pa investitorjeva to pa...
to varovanje je med auslauf in riklauf vgrajen en vetil, ki ne dovoli, da bi bil riklauf hladnejši od 40 st, samo to...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 19.9.2023 14:35

No g. Vili In g. Žerjavar potem pa povejta, na koliko kotlov na olje, je bilo varovanje povratka montirano tam v 90 letih prešnjega stoletja, ko se je začel masovni prehod iz trdega goriva na olje?
Pomoje na redko katero, edino kar je bilo, so bili 4 potni mešalni ventili. Ti so varovali povratek, ampak ni smel biti do konca odprt. Pa še ti so ostali od kotlov za trdo gorivo. Kdor je kurilnico naredil z specialnim oljnim kotlom verjetno 4 potnega mešalnega ventila ni dal.

Vsak investitor se mora odločiti če bo dal varovanje povratka na oljni kotel ali ne, ter posledice svoje odločitve prevzeti nase.

Na star kotel kot ga ima g. xark, pa še gusnat se mi zdi da je, se mu tako ali tako ne splača vgrajevati varovanja povratka. Prežrlo mu ga nebo.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.9.2023 15:37

sebek:

sem imel kotel na olje cca 15 let zdaj imam peletni kamin, res ni bilo na sistemu regulatorja, peč sem gonil na cca 60...70 st in pa malo sem preverjal riklauf, če je toplejši od roke..., sem se pa igral s kaminom, sem ga zakuril pozimi na polno potem pa ustavil vlek še pri mrzlih stenah kamina, se je po parih minutah uscal kot..., enkrat pred leti sem dal gor tudi slikice..., zakaj pa nebi kondezirali tudi oljni, pa res nimam pojma..., mislim na izgorele pline na hladnih stenah..., hladne stene cone so pa že tam okoli 30 st, če se še prav spomnim...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 23.9.2023 9:37

xark napisal/-a:Lotil sem se predelave 1. nadstropja na talno ogrevanje na vodo in sedaj je na vrsti predelava kurilnice. Pritličje kjer živijo starši, se bodo še naprej ogrevali radiatorsko. In za pomoč se obračam na vas strokovnjake z nasveti.

Za pripravo vode primerne temperature za talno ogrevanje, bi jaz uporabil en vmesni zalogovnik kar brez izmenjevalnika, ki bi ga iz kotla ogreval preko samostonega mešalnega ventila, da ni potrebna dodatna črpalka zanj. Mešalni ventil bi seveda moral biti termostatski. Za pogon vode v talno bi potreboval dodatno črpalko, ki bi vodo iz zalogovnika poganjala v sistem talnega gretja. Da ne bi v nesrečnem slučaju prišlo do previsoke temperature, bi dodal še en termostatski ventil, ki bi vodo priprl v primeru previsoke temperature, dodatno še termostat, ki bi ugasnil črpalko za talno. Zalogovnik ni treba da je velik, lahko ga narediš tudi sam iz 80L bojlerja. Zalogovnik bi imel funkcijo nekakšne dušilke, da prepreči hitre spremembe temperature.

xark napisal/-a:Trenutno imamo zelo špartansko ogrevanje, ki nam služi in deluje že 25+ let in nimamo namena menjati zadeve(peč + gorilec) ki deluje.

Ni potrebe, da bi popolnoma spreminjal, če obstoječ sistem dobro deluje, bi pa lahko vseeno naredil revizijo, če je obstoječa konfiguracija varčna, mogoče bi se dalo kaj izboljšati.

xark napisal/-a:Zadnja zadeva je pa še zalogovnik za znižanje število vklopov gorilca. Ker sem omejen s prostorom, bi bilo to težje izvesti z zalogovnikom večjim od 300-500L. Že vrata v kurilnico imajo samo 72cm odprtine... :-?

Pri oljnem gorilniku zalogovnik ni potreben. Res je, z zalogovnikom bi zmanjšal število vklopov, nisem pa prepričan, ali ima to kakšen smisel, oziroma če je to sploh potrebno. Če že hočeš zalogovnik, daš takega, kot si ga po dimenzijah lahko privoščiš, glede na omejitve.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov