STROJNISTVO.com • Poglej temo - izdelava čutare

izdelava čutare

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: izdelava čutare

OdgovorNapisal/-a vili » 21.2.2024 19:28

demz:
vedno me vlečeš za jezik u3pm, teče lahko marsikaj, pri črpalkah kapljevin imamo pa pač kapljevine, ena od teh ja pa voda, tečejo pa tudi plini, pa niso kapljevine ampak PLINI, ja ki tudi TEČEJO in so zato tekočine, poganjajo pa jih podobni stroji kot kapljevine, ventilatorji, kompresorji, vakumske pumpe, kapljevine tvorijo kaplje, plini pa pri normalih pogojih pa ne, kaplje so šele pri kondenzaciji, ma jebiga, glej tako so me učili, če sem zasral pa jebiga... , naj me kdo popravi, če sem spet kaj zasral...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.2.2024 21:00

Imamo pač (trenutno znano) štiri agregatna stanja snovi : trdno, tekoče, plinasto in plazma (ko atom izgubi svoj elektronski obod in postanejo elektroni zase, jedro pa zase, zadeva je skrajno ionizirana).
Zadevo povezujemo z notranjo energijo atoma (hitrost kroženja elektronov okoli jedra itd).

Snov v tekočem agregatnem stanju se pa pojavlja v mnogo različnih pojavih, eden od njih je "kapljevina". "Kapljevina" pomeni, da ima snov svojo površinsko napetost in torej tvori "kapljo". Npr. voda. Če površinske napetosti nima (npr. alkoholi, benzeni itd), ne zmore tvoriti kaplje, .. yebiga. Prej izhlapi v plinasto stanje.

Tako nekako, po domače :-? .
Tako da - termin "kapljevina" je zame malce čuden ali pa vsaj večumen. Vsekakor pa spada pod "tekočine".
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 21.2.2024 22:36

Demz napisal/-a:Tako nekako, po domače :-? .
Tako da - termin "kapljevina" je zame malce čuden ali pa vsaj večumen. Vsekakor pa spada pod "tekočine".

...pa ne samo termin... tudi "kapljevina" zna bit malo "čudna" :
https://www.youtube.com/watch?v=U7WDeWtLlW8

Slika
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 22.2.2024 6:46

No, zanimivo. Mimogrede, tudi navadno okensko steklo uvrščamo med tekočine. To bi rabilo za tvorbo kaplje par milijonov let. V bistvu ne bi bila kaplja ampak nekakšna nitka, ki bi se zaradi lastne teže naposled pretrgala.
Dokaz za to so steklene posode v egipčanskih grobnicah, ki so tako čudno deformirane, da jih niti z današnjo tehnologijo menda ne bi znali narediti.

- Narediš stekleno čutaro in jo postaviš nekam za 4000 let - ter opazuješ kako ji vrednost raste (skupaj z debelino dna) :P
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 22.2.2024 13:59

uf kako smo zašli, saj bi še nekaj iz mojega ata KRAUT-a gor prlimom, ampak ne bom, ker bo kar malo hudo razumeti te štose po KRAUTU, pa dobro lahko je imel tudi on kraut slab dan, ko je pisal o medijih v ta katekizem, nekaj sem našel v KRAUT 2003 na straneh 107 in 182
pa drugovi kot čuture je bilo najbitnije, da je puna i to sa 37...40 volti, a zna se čega, ma dajte se umirit lepo vas prosim..., v redu lahko pa gre prića o ćuturi dalje nema zabancije..., no je pa tako ta čutura kar malo jebena zadeva ni čist ajnfah za izdelat jo, dobro lahko, da so jo tudi povozili sploščili, pa kaj vem no, mislim, da ne, pa dobro a ni bil tu na tem brezveznem forumu nihče na kaki oborožitveni produkciji, ali ste imeli samo porcije u RUCI, haha malo šale...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 22.2.2024 16:36

A vidiš da smo nekako priplezali nazaj :

Demz napisal/-a:.....
- Narediš stekleno čutaro in jo postaviš nekam za 4000 let - ter opazuješ kako ji vrednost raste (skupaj z debelino dna) :P

Yebeš čutaro, dosti sem jo prenosil, naj se zdaj mularija ukvarja z njo :-? . Za moja leta je bolj primeren kevder, tistega pa ne morem nosit s sabo obešenega za pasom.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 28.2.2024 20:50

Če si jaz prav predstavljam... govorimo o pločevinasti čutari:

Globoki vlek posode v dva dela...
Varjenje polovic... (hladno stiskanje... )
Rondiranje navoja v vratu

Nekako najbolj smiseln postopek za veliko serijo. Hidroforming je mal huda stvar je pa res da maš debelino sten potem enakomerno.

No danes je to itak vse že s plastike delano... rotacijski liv / pihanje

Par zanimivih:
https://www.youtube.com/shorts/fQY_rWAHJkY
https://www.youtube.com/watch?v=2IIDUHaXtPM

Sicer pa izdelek ki ga vsak dan gledamo in kjer je optimizacija dosegla nivo umetnosti so zagotovo Alu pločevinke.

https://www.youtube.com/watch?v=hUhisi2FBuw

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 29.2.2024 9:13

Al pločevinke, doze za spreje, ... delajo tudi tako, iz rondelic:

https://www.youtube.com/watch?v=Z6fMYQEWZOg
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.2.2024 10:01

ma jebeš te cilindrične to je šala mala , tema je malo bolj zahebana oblika čuture od franca jozefa s soče in nadiže. lepa pesmca od kreslina, ja ti so imeli valjaste, se oproščam, pa od wermachta, pol je pa tega tolk ostalo, da sem jo nosil še okoli 72/73 in potem v rezervi ene 20 let, no pa dajmo kako je šlo to jebeno obliko izdelati, je pa zihr iz enega kosa..., ni nič švajsano...

jebela cesta, kako so pa izdelali negativ v orodje, takrat še ni bilo nevem koliko osnih kao fensi CNC frezalk pa potopne erozije, a kdo ve, se še spomi... ali ste vsi pozabili, malo heca...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 1.3.2024 14:07

Hja, precej so si z delilnikom pomagal. Res je pa, da glih stote na čutarci niso konroliral, če je bila mal asimetrična. Saj če ima človek cajt, pa predvsem voljo, se da marsikaj tudi brez CNC pa 3D programov narest. Je pa tako-več, kot je strojev in možnosti, manj je volje za kaj narest. Saj je tud pri vsej mehanizaciji zdaj težje nardit par kilometrov ajzenpona, kot pa je bilo za Marije Terezije na peš. :D :D
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.3.2024 17:12

sajko:
štrekno velike lašče - kočevje so začeli gradit 1892 , 22. maja, v kočevje pa je pripeljal "cug" 24.julija 1893, slovesna otvoritav pa je bila 27. sept. istega leta , iz vira "kočevska proga"..., tu od nas do grosuplja je pa 49 km..., ah delalo je pa tudi 3000 delavcev..., dobro tega ni v tej knjižici, to sem nekje "pobral" mimo grede..., jebiga to ti isto ko ORA pruga brčko banovići in šamac sarajevo,... nema frke...
Zadnjič spremenil vili, dne 1.3.2024 17:19, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.3.2024 17:17

Pa, kaj še niste zgruntali? Če imaš stružnico, vpneš na valjasti trn Al rondelo debeline 1,5 mm in fi npr. 200 mm. Na suportu vpneš namesto radlerja nek kugellager in potisno, torej z "drukanjem" potegneš tisto rondelo v obliko posode (epruvete) v fi npr. 50 mm. Dobiš cilinder z dnom fi 50 x ~190 mm.

V nadaljevanju je treba v nekaj korakih nakrčiti zgornji del epruvete v fi npr. 25 ali 30 mm in potem tam organizirati edisonov navoj. S tem bo morda še največ dela.

V nadaljevanju vpneš tako izdelano epruveto med dve debelejši deski, razdalja med njima toliko kot želiš debelino čutare, vržeš not petardo in dulc zamašiš - ter se odmakneš par korakov stran :lol: .

Lahko pa tudi elegantno pritisneš noter z vodo in z nekim pritiskom, kakih 15 - 20 barov in to je to. Pritisk 5 - 6 ton/cm2 bi moral zadostovati, meje plastičnosti za Al pa ne znam preveriti.

Niti kalupa ne potrebuješ, dve malce bolj pošteni deski sta dovolj.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 2.3.2024 0:14

Ni glih o izdelavi .. je pa o zgodovini... !!! :-? :o
History of the Military Canteen
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 3.3.2024 7:32

Eh, v tisti alu je tito prdnil, pa je bila čutara. Po moje je tako šlo. :D :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 3.3.2024 9:11

SAJKO napisal/-a:Hja, precej so si z delilnikom pomagal. Res je pa, da glih stote na čutarci niso konroliral, če je bila mal asimetrična. Saj če ima človek cajt, pa predvsem voljo, se da marsikaj tudi brez CNC pa 3D programov narest. Je pa tako-več, kot je strojev in možnosti, manj je volje za kaj narest. Saj je tud pri vsej mehanizaciji zdaj težje nardit par kilometrov ajzenpona, kot pa je bilo za Marije Terezije na peš. :D :D

Bi rekel da se ne splača ker je težko začet. Ljudje gledajo kratkoročno pa vse odvrnejo stran zagonski stroški in predpriprave čeprav je pod črto na koncu projekt cenejši in hitreje narejen.

Skopat jark z bagrom ali lopato ? Ja... za nek mali bagerček se takoj ve da ma delovno uro 40 EUR

Prva stvar ki jo ljudje pomislijo ? Kako bi, da ne bi plačal...

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov