STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samostojna montaža monoblok toplotne crpalke

Samostojna montaža monoblok toplotne crpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Samostojna montaža monoblok toplotne crpalke

OdgovorNapisal/-a c4 » 17.12.2023 21:25

Zdravo,
s kitajske sem dobil toplotno črpalko, pri njih zelo cenjeno, s kvalitetnimi komponentami, Panasonic, Carrel, Danfoss...
Zadevo bi sam priklopil, trenutno kar direkt brez zalogovnika, poleg peletnega kotla. kasneje pa s predelavo obstoječega 200l inox bojlerja v zalogovnik in nakupom novega 300l bojlerja z 4m2 spiralo.komentarji in zadržki dobrodošli.
Priponke
image000003.jpg
image000003.jpg (56.47 KiB) Videno 14162 krat
image000000.jpg
image000000.jpg (56.2 KiB) Videno 14162 krat
image000004.jpg
image000004.jpg (66.16 KiB) Videno 14162 krat
c4
Novinec
Novinec

Re: Samostojna montaža monoblok toplotne crpalke

OdgovorNapisal/-a tehnik » 18.12.2023 8:34

Toplotna črpalka ni kotel in ne potrebuje zalogovnika. Če imate radiatorje morajo biti ventili odprti ali zaprti. Nič vmes. Morajo pa biti odprti vsaj trije radijatorji, ko se bo grelo s TČ.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.12.2023 8:54

tehnik:
črpalka je grelnik, kot grelnik na plin ali kurilca, zakaj ne zalogovnik..., zakaj nebi ogrevala zalogovnika, ko je zunaj topleje, glej samo vprašam...

Če imate radiatorje morajo biti ventili odprti ali zaprti. Nič vmes. Morajo pa biti odprti vsaj trije radijatorji,

ta trditev mi malo ne gre u lajšto, zakaj to kar trdiš..., ja je pa tudi sosed dejal, da toka ne sme zapirat..., res mi ni jasno v čem je keč - kavelj...

en sosed ima TČ z zalogovnikom cca 1500l, drugi pa samo izmenjevalec črpalka - grelna voda radiatorjev, mi lahko razložiš...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 18.12.2023 9:27

TČ je toplotni stroj, ni kotel. Vsaka TČ si pretok regulira glede na temperature, namen in trenutno moč delovanja. Le ta se stalno spreminja, lahko je zelo majhen (gretje sanitarne vode) ali maximalen (odtaljevanje). Glede soseda ne vem kako močno TČ ima. Namenoma je za TČ bolje, da je poddimenzionirana. Tako so mi razložili ponudniki TČ, ko sem nabavljal TČ. Načeloma je zalogovnik bedarija; predvsem če imaš talno gretje.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.12.2023 10:07

a mi lahko razložiš, pojem "toplotni stroj" (kompresor) , tega še nisem slišal in pa kotel, a to ni stroj... bo šlo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 18.12.2023 10:11

Če je hladnik ali zamrzovalna skrinja kotel, potem imaš prav.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.12.2023 10:15

majstore, poglej si "tremodinamična diagrama" enega parnega kotla in pa toplotne črpalke, ja tudi hladilnika - skrinje, notri mraz zunaj vroče je razlika samo v smeri preobrazb, sta enaka, le, da je en je desni, drugi je levi, bo šlo...

važno je pa, kar pravijo monterji..., to pa...

no imam pa toplotno črpalko, hladilnik, pozimi hladi zunanji zrak in greje nortranjega, zelo enostavno...
Zadnjič spremenil vili, dne 18.12.2023 10:24, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 18.12.2023 10:23

kaj pišejo majstori glede definicije toplotne črpalke:
"Hladílni stròj je toplotni stroj, s katerim prenašamo toploto s hladnejšega telesa na toplejše telo ob dovajanju dela. Hladilni stroj temelji na enakih termodinamskih načelih kot toplotni delovni stroj, le da je krožni proces obrnjen. Nasproten je tudi namen: pri toplotnem delovnem stroju želimo iz toplote ali goriva pridobiti delo, pri hladilnem stroju pa vlagamo delo, da črpamo toploto. Hladilni stroj je bistveni sestavni del gospodinjskega hladilnika ali klimatske naprave. Toplotna črpalka je v načelu enaka hladilnemu stroju, le da je namen toplotne črpalke pridobiti čim več toplote pri višji temperaturi, namen hladilnega stroja pa izčrpati čim več toplote iz hlajenega prostora. V obeh primerih je nujno v stroj dovajati mehansko delo ali električno energijo, saj samodejen pretok toplote s hladnejšega telesa na toplejše telo po drugem zakonu termodinamike ni možen."
Ne vem ampak v tej definiciji ni besede kotel. Ne vem kje si našel monterje, omenjal sem dobavitelje. So pa monterji omenjali zgodbe kaj ljudje počenjajo, ko jim montirajo TČ.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.12.2023 10:35

ko si že omemil diagrama, pa si malo poglej v recimo levem kaj se dogaja v preobrazbah s toploto in s tlaki plina ,( nevem kateri - freon...), ali pa z vodo v parnem kotlu, poglej ata KRAUT - a..., parni kotel ali "toplotna črpalka" je isti "drek", samo en se vrti v desno, en pa v levo, oba sta pa zaprta..., bo šlo...
no če pa pogledaš en motor z notranjim zgorevanjem, je pa densi ampak "odprt" sistem...

očitno pa ti ni jasno, da sta principa delovanja kompresorskega "hladilnika ali toplotne črpalke" popolnoma ENAKA, to sta samo toplotni črpalki, ki toploto z nižjega nivoja terajo na višji nivo, ja je pa potreben kompresor za ta dvig temperature medija..., ali pa pri starejših hladilniških napravah "absorbcijski" sistem, poglej KRAUT-a...

glede toplotnih črpalk so mi zadeve kar jasne, imam reverzibilno, ki mi pozimi greje, poleti pa hladi, to je črpalka kot v hladilniku zrak - zrak..., dobro mediji vira toplote so lahko različni, recimo zemlja, register zakopan na vrtu, pa voda, jezero, reka, podtalnica, pa še kaj...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 13.3.2024 19:39

Pri montaži je dobro upoštevati vsaj osnove.
1. Minimalen pretok
2. Najvišja dovoljena diferenca med dvižnim in povratnim vodom
3. Najmanjša dovoljena količina vode v sistemu
4. največ energije v najnižji še uporabni temperaturi
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov