STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kurjava na drva

Kurjava na drva

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Kurjava na drva

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 31.10.2025 1:16

Sebek napisal/-a:Dobro ste opisali teorijo velikosti zalogovnika. Praksa pa pokaže neke druge zahteve za velikost.

Prva zadeva je širina naožjih vrat na poti do željene lokacije zalogovnika v hiši-> premer zalogovnika.
Druga je višina tega prostora-> prekucna višina zalogovnika.

Ko imaš ta dva podatka potem lahko ugotoviš kako velik zalogovnik gre v prostor. Seveda pa volumen tega zalogovnika ne sme biti manj kot je predpis ekosklada za subvencije.

Tako, da v praksi se potem vgradi tisto, kar gre v prostor oziroma dva zalogovnika enakega volumna.

Torej vgradiš maximalen volumen kar gre v prostor. Z kurjenjem se pa tudi dobi občutek koliko je potrebno naložiti peč za željeno komoditeto v stanovanju.
.

No....recimo ko sem jaz vgrajeval zalogovnik (in novo peč), tudi zalogovnik ni hotel iti skozi podboje :evil: ....je bil prevelik.
In...ja nič, podboje od vrat ven, poštemat kar je bilo treba in zalogovnik noter...pa po vrsti nazaj do vrat. (to narediš 1x....pa je recimo da 20 let mir)

Kaj sem želel povedat....meni se zdi edini smiselni način za določevanje velikosti zalogovnika ta, da pogledaš koliko drv lahko v enem polnjenju naložiš v peč in preračunaš koliko toplote (posledično tople/vroče vode) dobiš iz teh drv. Tako dosegaš minimalno porabo drv (za neko fiksno količino toplote), ker peč vedno dela na polnih obratnih...pa kakršnakoli je že.

Zakuriš in naložiš 1x dnevno (ali manj)...ostalo dela avtomatika....takšna je moja logika.

Potem pa vse ostalo.

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.10.2025 6:24

lesy1 napisal/-a: ..meni se zdi edini smiselni način za določevanje velikosti zalogovnika ta, da pogledaš koliko drv lahko v enem polnjenju naložiš v peč in preračunaš ... Zakuriš in naložiš 1x dnevno (ali manj)..

Dobra logika, le vprašanje, ali imaš dovolj veliko peč, da z enim nalaganjem dnevno zadošča. Pri tem pa rabiš zalogovnik, ki ti zadošča za 24 ur ogrevanja stanovanja. Zadoščal bi tudi manjši za 10 ur ogrevanja, če zakuriš zjutraj in zvečer. Za določanje velikosti je važen podatek, koliko je sprejemljiv padec temperatura zraka v stanovanju. Večji kot je sprejemljiv padec temp., večji je delež zaloge toplote masivnih zidov, manjši je potreben zalogovnik.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 31.10.2025 11:47

Žerjavar napisal/-a:
lesy1 napisal/-a: ..meni se zdi edini smiselni način za določevanje velikosti zalogovnika ta, da pogledaš koliko drv lahko v enem polnjenju naložiš v peč in preračunaš ... Zakuriš in naložiš 1x dnevno (ali manj)..

Dobra logika, le vprašanje, ali imaš dovolj veliko peč, da z enim nalaganjem dnevno zadošča. Pri tem pa rabiš zalogovnik, ki ti zadošča za 24 ur ogrevanja stanovanja. Zadoščal bi tudi manjši za 10 ur ogrevanja, če zakuriš zjutraj in zvečer. Za določanje velikosti je važen podatek, koliko je sprejemljiv padec temperatura zraka v stanovanju. Večji kot je sprejemljiv padec temp., večji je delež zaloge toplote masivnih zidov, manjši je potreben zalogovnik.

Pri prvovgradnji imaš toko iz strani projektanta poračunane izgube...ok sedaj koliko to pije vodo je drugo vprašanje.

Ko pa menjavaš sistem pa imaš že neke izkušnje in na podlagi njih vzameš kar ti daje optimum.

Zdaj na 10 urni reži jaz nebi šel, ker peč gori nekaj ur....do recimo 8 in tudi do neke mere moderira proizvodnjo toplote....če hočeš kurit vsake 10 ur mora bit peč majhna da pogori čimprej.... z moderacijo pa podaljšuješ čas med kurjenji...se pravi, da če kuriš pravi čas kamot kurim na dan in pol (sedaj ko pač ni več nekih pametnih zim).

LPL
Ko sem pred cca 7 leti menjaval peč sem namensko iskal takšno s čimvečjim prostorom za nalaganje kuriva....in tako dalje...

Tistih 50 l/kW je pač krnekaj.....kakor si že povedal...je potrebno poznati stavbo, koliko ima potreb po toploti, kak je ovoj, kakšno komoditeto stanovalci pričakujejo in tako dalje.

Za vse pa tako ali tako ni nikoli prav :-)

Pa vesel Dan reformacije vsem želim :-)

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov