STROJNISTVO.com • Poglej temo - Peletni gorilec SUN P7 in Feroterm peč

Peletni gorilec SUN P7 in Feroterm peč

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Peletni gorilec SUN P7 in Feroterm peč

OdgovorNapisal/-a slovencek » 17.9.2019 13:35

Pozdravljeni,

zanima me ali je že kdo sam izvedel montažo, vezavo in zagon Sun P7 gorilnika na obstoječi peči na trda goriva npr. Stara Ferotermova zadeva.

Za vse info bom zelo hvaležen.

lp,
Alex
slovencek
Novinec
Novinec

Re: Peletni gorilec SUN P7 in Feroterm peč

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 17.9.2019 14:18

Pozdrav

Leta 2013 sem na Ferroterm Stadler FSB (30kW) peči sam prigradil Sun P7 gorilnik in naredil zagon. Potrebno je bilo predelati spodnja vrata (izrezati večjo luknjo za gorilec in izvesti pritrditvene navojne luknje). Tudi zagon sem naredil sam, kurim pa Ensa Sava pelete. Nekih večjih težav ni, občasno gorilec "zašteka", kar se reši z resetom. Edina stvar, ki sem jo do sedaj menjal, je grelec zraka za vžig, ki pri meni zdrži nekje dve leti (nov stane okoli 67€). Glede na prihranke, ki jih imam v primerjavi s kurilnim oljem, sem zadovoljen.

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a slovencek » 17.9.2019 14:27

Je bilo potrebno izdelati tudi distančnik cca. 8cm? V primeru, da... iz kakšnega materiala se dobro obnese (material, debelina,...).
slovencek
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 17.9.2019 14:35

Pozdrav

Ne, pri moji peči distančnik ni bil potreben, ima dovolj globoko kurišče. Odrezal sem samo naslon za notranja rešetkasta vratca v kurišču in sedaj lahko odprem spodnja vrata peči z gorilcem vred. Rešetkasta vratca sem potem predelal, ker občasno (čez poletje) snamem gorilec in kurim s trdim gorivom, ker sanitarno vodo grejem s pečjo.

Lp
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a slovencek » 17.9.2019 14:39

Ok. Meni vsi omenjajo, da je potreben distančnik saj ne bo plo odpreti vrat, torej ne zaradi premalega kurišča. Tako, da bo treba malo premerit in bomo videli naprej.

Ko uspem zmontirati zadevo in priklopiti. Se lahko slišiva malce glede parametrov, ali ste pustili le-te kar na tovarniških razen moči?

lp
slovencek
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 17.9.2019 14:48

Pozdrav

Meni je gorilec s peleti Ensa Sava A2 "shodil" kar na tovarniških nastavitvah, nastavil sem samo temperaturo dvižnega voda. Edino polža je potrebno najprej priklopiti na 230V, da se celotni polžni transporter izpolni s peleti, kar traja kar nekaj časa (5 do 10 minut). Ko začnejo peleti leteti iz izhodne odprtine transporterja, se ga priklopi na ustrezno mesto na gorilcu in poveže s priloženo gibko cevjo. Pri meni je to bilo to in zdaj dela 6-to leto brez večjih težav. Edino, kot sem rekel, občasno blokira, za kar še nisem odkril razloga. Po resetu potem vedno normalno dela.

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bojan Bric. » 30.1.2026 22:30

Pozdravljeni

Torej jaz sem si zmontiral Ferolli gorilec na peč za olje Euro fire Bertone. Da sem dobil dovolj razdalje med gorilno cevjo gorilca in zadnjo steno peči, sem izdelal distančnik in nanj zmontiral gorilec Ferolli. Stvar že nekaj let deluje z občasnimi težavami in sicer se mi peleti zagozdijo v dovodni kovinski cevi. Iz te cevi peleti padejo na klančino po kateri se skotalijo na gorilno rešetko. Ko odprem peč, je klančina na dolžini nekaj centimetrov povsem prazna, od tu naprej pa se pojavi zastoj peletov navzgor in po cevi. Sledi odstranitev peletov, očistim cev in klančino, zadnje čase poškropim s silikonskim sprejem (podajša čas delovanja gorilca), sestavim in stvar spet deluje nekaj dni.
Ima tudi kdo od ostalih uporabnikov tega gorilca podobne težave in kako jih rešujete? Kurim pelete od Lesoteke.
Bojan Bric.
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 1.2.2026 10:31

Kako veliki/dolgi so peleti in kako debela je cev?
Dolžina peletov je lahko okrog 1/4 premera cevi, da se ne zagozdijo. Lahko je pa tudi tezava v doziranju, naenkat pade vecja kolicina peletov.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov