STROJNISTVO.com • Poglej temo - Je počila spirala v bojlerju?

Je počila spirala v bojlerju?

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Je počila spirala v bojlerju?

OdgovorNapisal/-a aljuska » 30.9.2019 7:58

Imam kombiniran bojler za vodo-na elektriko in na centralno kurjavo. Opazila sem, da sta bila dva radiatorja v stanovanju rahlo topla, kljub temu, da je bila centralna peč ugasnjena, prav tako termostat. Zgornja cev na bojlerju, ki je povezana s centralno, je vroča iz smeri bojlerja in topla voda gre navzgor do radiatorjev. To je trajalo nekaj dni, zdaj je topla še spodnja cev (prej je bila mrzla), radiatorja pa sta spet mrzla. Vmes se centralna ni prižigala. Pa me zanima, če to lahko pomeni, da je počila ta spirala, po kateri voda iz centralne dogreva sanitarno vodo v bojlerju? Je mogoče, da pride do kontaminacije sanitarne vode, če bi prižgala centralno in je spirala res počila? Ali lahko odklopim oz. zaprem oba ventila na teh ceveh, da centralna ne bo mogla ogrevati vode? Mi lahko zaradi tega kaj poči ali karkoli drugega? Je možno, da je to normalno pa prejšnja leta tega nisem opazila? Prosim za nasvet, ker se s tem ubadam sama, nimam pa nekega znanja okrog teh zadev. Poleti mi je šel grelec bojlerja in sem ga sama zamenjala ter očistila vodni kamen, po tistem je vse delalo normalno. Zadnjič, ko je bilo bolj hladno pa sem za nekaj dni prižgala centralno, odzračila en radiator, ki je ves čas problematičen, pred tem pa še napolnila peč z vodo, da se je rahlo dvignil tlak do dovoljene meje(ko se segreje). To je pa vse, kar znam in si upam sama. Po tistem je bila uporaba centralne spet nepotrebna in sem jo izklopila in opazila omenjeno težavo. Če mi kdo zna svetovati, bi bila zelo vesela.
aljuska
Novinec
Novinec

Re: Je počila spirala v bojlerju?

OdgovorNapisal/-a Demz » 30.9.2019 8:16

Zagotovo ni nič počenega.

V sistemu imaš zagotovo tudi obtočno črpalko. Ta črpalka ne dela. Lahko da ima nekje v stanovanju svoje lastno stikalo (včasih so tudi tako počeli), lahko pa da je enostavno zastala, preko poletja.
Torej poišči tisto črpalko, v sredi se nahaja en velik vijak (ki ga lahko odviješ tudi s kovancem) oz. z večjim izvijačem, ko ga odviješ, se sicer pocedi malce vode, toda nič hudega zato, v odprtini se nahaja rotor črpalke, ki ga je treba zavrteti z nekim orodjem - kar manjši izvijač bo primeren. Rotor bo takoj začel vrteti.
Priviješ tisti velik pokrivni vijak nazaj, stvar rešena.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.9.2019 8:22

če je "prežrlo" grelno cev v bojlerju, se to vidi na tlakomeru grelnega sistema, tlak naraste na tlak v vodovodu, bi ti pa moralo spuščati na varnostnem ventili...., no tako na daljavo je težko reči karkoli konstruktivnega, so bolj ugibanja..., imam podoben sistem...
še to, če je bojler nižje od radiatorjev, je zdaj bojler grelnik grelne vode in ti greje radiatorje termo efekt, topla voda je lažja in gre gor, preveri tlak na tlakomeru, če je tak kot si ga nastavila pri polnjenju..., toliko...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 30.9.2019 9:42

...pa še nekaj.... zapri ventil na radiatorju in ne bo prišlo do "termoefekta" ker ne bo prostega toka za grelno vodo ! Tudi črpalka upam da je izklopljena.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 30.9.2019 10:10

Termosifonskega učinka sploh nima, saj je toplo samo okoli peči. Punca obtoka nima. Črpalka ne dela.

Bi rekel, da je zadeva pritlična oz. enoetažna.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aljuska » 30.9.2019 10:19

Tlak na ogrevalnem sistemu je normalen, varnostni ventili ne puščajo tako da verjetno res ni nič počeno. Črpalka je Grundfos in ima tisto zarezo tam, kjer je rotor. Poskusila sem odviti s kovancem pa mi nikakor ne uspe, verjetno nisem dovolj močna. Bom poskusila najti nekaj, s čimer bom odvila. Drugače pa res poklicati nekoga, da bo menjal črpalko, saj je sistem star 15 let in ima že pravico kaj "crknit" :D . Je pa vse izklopljeno le bojler dela na elektriko. Centralna in bojler sta v kleti. Hvala vsem za nasvete in lep pozdrav. :)
aljuska
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 30.9.2019 10:33

Nič ti ni crknilo, le zalaufat je treba v novo kurilno sezono. Običajno ni težav, pri tebi so se pa pojavile - pa verjetno nič posebnega.
Pokliči nekega soseda in ti bo pomagal.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.9.2019 12:21

tudi pri mojem kombiniranem bojlerju je zdaj, ko grejem na elektriko topla dovodna cev grelnega sistema, nevem zakaj nebi bila???, to je normalno, je pa bojler na najvišji točki sistema in nima topla voda kam iti, ti ga imaš spodaj in voda lepo počasi koži po krogu in ti greje tudi kak višje ležeči radiator, samo brez PANIKE...
če bi prebilo grelno cev, bi imela tam kjer je varnostni ventil poplavo, bi "scalo" na polno, ja..., toliko na kratko...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.9.2019 20:23

demz:
ti si malo poreden, si malo pump...
govoriš o nekem laufanju pa sosedih pa to...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 30.9.2019 20:26

:o , Nič nisem poreden, črpalka ji stoji. Punca je sama za vse in ne zna, to je. Črpalko naj zalaufa pa bo. Če ne zna sama, so pa sosedje za pomoč.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 30.9.2019 21:27

Demz napisal/-a::o , Nič nisem poreden, črpalka ji stoji. Punca je sama za vse in ne zna, to je. Črpalko naj zalaufa pa bo. Če ne zna sama, so pa sosedje za pomoč.

Daj no Demz... preberi vprašanje in ne omenjaj črpalke ki itak ne dela ker je centralna kurjava izklopljena !!!
Aljuska pravi:
Aljuska napisal/-a:"... Opazila sem, da sta bila dva radiatorja v stanovanju rahlo topla, kljub temu, da je bila centralna peč ugasnjena, prav tako termostat. Zgornja cev na bojlerju, ki je povezana s centralno, je vroča iz smeri bojlerja in topla voda gre navzgor do radiatorjev. To je trajalo nekaj dni, zdaj je topla še spodnja cev (prej je bila mrzla), radiatorja pa sta spet mrzla. ... "

Saj se ne gre za to da gretje ne dela ampak da gretje dela čeprav je centralna peč ugasnjena !!!

VENTIL NA RADIATORJU je treba zapret in se radiator ne bo več grel preko elektro ogrevane tople vode iz bojlerja !!!
Zadnjič spremenil Deutz, dne 30.9.2019 21:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 30.9.2019 21:38

Verjetno je da Aljuska ima termostatske ventile na radiatorjih ki niso bili do konca zaprti. Čez poletje je temperatura bila itak visoka in je termostatski ventil bil zaradi tega zaprt. Sedaj je ratalo hladneje in ventil ki ni popolnoma zaprt (ali pa je v okvari kapsula) pri nižji temperaturi odpre, omogoči se cirkulacija in pride do trermosifonskega efekta kot ste že prej omenjali
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 30.9.2019 21:41

Demz napisal/-a::o , Nič nisem poreden, črpalka ji stoji. Punca je sama za vse in ne zna, to je. Črpalko naj zalaufa pa bo. Če ne zna sama, so pa sosedje za pomoč.

"Punca" očitno zna mnogo več kot pa si ti misliš :D ker je sama zamenjala elektrogrelec ter očistila vodni kamen!!! :lol:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.9.2019 21:49

deutz:
ja in kaj ni tu jasno, priti mora nekdo, ki se spozna, da preveri "lajtngo" , nič drugega, haha...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.10.2019 6:27

Ups, se opravičujem. Sem res čisto narobe bral.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov