STROJNISTVO.com • Poglej temo - Krmilni diagram motorja na notranje izgorevanje

Krmilni diagram motorja na notranje izgorevanje

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Krmilni diagram motorja na notranje izgorevanje

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.8.2020 13:32

A lahko mogoče kdo iz rokava strese informacijo, kje bi se dalo najti podatke o krmilnih diagramih za različne proizvajalce in tipe motorjev? Zanimajo me podatki o kotih prehitevanja in zakasnitve ventilov glede na TDC in BDC.

Slika

Pa še eno vprašanje za malo bolj napredne mehanike tu. Če bi dobili v roke motor, za katerega se ne dobi krmilnega diagrama, kako bi se lotili fine nastavitve odpiranja ventilov? Iščem neko pametno izhodiščno točko, da bom potem lahko naprej iskal optimum.
Pa da malo olajšam delo in zmanjšam razpon, recimo da se gre za 4 taktni bencinski motor s štirimi valji in ima eno odmično gred na valj, torej izpušnih in sesalnih ventilov ne moremo nastavljati ločeno.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Krmilni diagram motorja na notranje izgorevanje

OdgovorNapisal/-a borisk » 25.8.2020 18:49

odmična gred je gnana kako? v vsakem primeru je nekako na ohišju in na relevantnih kosih označena faza. če je odmična gred spodaj pri gredi, je običajno gnana preko zobniškega para ali verigo. zobniki so obišajno "zakirnana" zob in prostor na zobu, pri verigi je včasih kakšna oznaka tudi na sami verigi. Vedno pa je štartni položaj ko je cilinder 1 v TDC oziroma ZML
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.8.2020 19:00

ko sem še menjaval gredi ventilov na z101 (dvakrat), sem dal jermenico na gred na moznik, drugače ni šlo, ko sem dal gor jermen in ga napel, pa sem na roke zavrtel glavno gred in jermenica gredi ventilov se je morala z oznako na njej pokriti z jezičkom na glavi motorja, to je to... :o :o :D :D , pol pa zaženeš brez vžiga, pa še enkrat preveriš...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.8.2020 20:17

Tole ne bo tako enostavo. Ohišje je prototipna izdelava, ni nobenih oznak. Pogon odmičnih gredi je bil prirejen in mozniki za položaj na verižnikih odmičnih gredi so bili odpiljeni, da je možno loviti fazo. Opiram se lahko samo na glave, ki so od BMW R1150 (bokser). Za več bi moral več napisati tule, pa bo malo preveč za pisati.
Pravzaprav mi je postopek jasen in sem si tudi pripravil vse za pravilno zaporedje del, samo podatke o kotih moram zbrskati. Imam pripravljeno tudi orodje za blokado odmičnih gredi, ker je potrebno gred blokirati v pravem položaju, ko priteguješ verižnik, da vse skupaj ostane v fazi.
Tole je bolj za kakšne precizne mehanike, če kakšen bere tale forum. Za običajne mehanike je premalo oznak :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.8.2020 20:49

kolikor se spomnim, prvi valj v GML in v prvo prestavo pa ročno zategneš, pika na vztrajniku na nuli na zvonu, četrti valj, ventila na "vago", na gred nasadiš verižnik ali jermenico, daša gor "ketno" ali jermen in zategneš, govorim o 4 valjnem motorju..., kako gre pri boksarjih pojma nimam, probaj najprej to z "vago", a sta ojnici na istem čepu, malo so mi bokserji ušli iz glave...

aha, kako pa boš nastavljal kot odmične gredi???, glede na začetek odpiranja ali na kot, ko odmična gred popolnoma odpre ventil, bo kar huda...
Zadnjič spremenil vili, dne 25.8.2020 21:02, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 25.8.2020 20:50

Kote odpiranja in zapiranja je določil proizvajalec z obliko odmične gredi in jih ni mogoče spremminjati , iščemo le izhodiščno točko položaja odmične gredi. Če ni oznak je najbolje postaviti odmično gred v položaj, ko se izmenjujeta izpušni in sesalni takt (izpušni se zapre in sesalni se še ne odpira) , v tem trenutku je bat v ZML (TDC) , laho sta obadva tudi rahlo odprta ali pa je nekaj stopinj zasuka odmične da sta zaprta (zopet odvisno od proizvajalca), skratka tu najdeš sredino in bat postaviš v ZML in to je to 100%.
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.8.2020 21:13

kruster:

v eni fazi, to je v drugem vrtljaju glavne gredi v ZML, sta oba ventila hkrati odprta, sesalni prhiteva z odpiranjem, , izpušni zaostaja z zapiranjem, kota pa običajno nista enaka..., no to je ta "vaga"..., ko ventila vagata , ja bo kar luštno..., zanimivo, grega: zanima te en od kotov ali začetek odpiranja ali popolnoma odprt ventil, je to to....
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.8.2020 21:39

to je moj motor z101 z začetka modeliranja cca 30 let, se pa vse lepo vrti simultano in odpirajo ventili...

asm0003.jpg
asm0003.jpg (52.16 KiB) Videno 3552 krat

ha ha..., ja nisem imel pa kotov odpiranja in zapiranja ventilov..., tisto glede prehitevanja in zaostajanja ventilov vam je pa jasno zakaj...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.8.2020 21:44

Ja, to je to kar iščem kruster. Startno pozicijo odmične gredi. Na odmično gred zaenkrat nimam vpliva, je kakršna je. Ima dva odmikača, enega za sesalna ventila in drugega za izpušna ventila.
Mogoče se bom v prihodnosti poigral s kotom med odmikačema, samo bo treba gred prerezati in jo zavariti na pravilni kot. Samo zdaj še ne, je treba malo preštudirati, pa drugega dela je dovolj.
Ima pa seveda gred ventile s prekrivanjem, kot je klasika. Vidno tudi na diagramu zgoraj.
Zanimiv predlog drugače tole s pozicijo sesalnega in izpušnega ventila. Bom preizkusil. Če pa ima kdo kakšne številske podatke o kotih oz. kje jih najti, se pa priporočam.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.8.2020 22:36

kaj boš počel s spreminjam kotov odpiranja in zapiranja ventilov veš samo ti, kako se ti bo valj polnil in praznil, tu so šrudije za popizdi...t, jeben bernulij, te nebom učil..., haha, to niso heci, pa veliko uspeha, morda vedo o tem kaj v TAM pa tudi Litostroj, če je še živ kak motoraš, ki je o tem kaj vedel..., če boš gred rezal naredi eno "kuplo", da boš lahko spreminjal kot med bregovoma???... to veš ti, če imaš plac..., ga je bolj malo...

zalaufaj enega od fem-ov - fluide : morda ansys, če to zna, kaj vem... ali boš pa rezal in švasal... :D :D :D, me je profa??? še na Aškerčevi učil, da sta ta dva kota ZELO pomembna za delovanje česarkoli..., delal je pa tudi v Beogradu na "galebih" in RR wiper - jih..., res maček..., so tudi leteli po "lufti", zares...

aha, še to, zakaj izpušni ventil odpre tako hitro, že cca 40...50st pred SML... :o :o, zakaj se ne odpre tik pred SML...???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 26.8.2020 5:42

evoga, sem našel servisni manual za tvoj RT 1150

če imaš njihove glave in odmične gredi, potem so podatki na 53 strani

https://www.manualslib.com/manual/88425 ... =53#manual

oziroma pdf:
https://data2.manualslib.com/pdf4/89/88 ... ake=binary

v glavnem:
vsis se odpre 1°po TDC
zapre se 25° po BDC
izpuh se odpre 31°pred BDC
zapre se 13°pred TDC

toleranca je 3°

zračnost za ventile so 0,15mm za vsis, 0,3mm za izpuh.

če delaš samostojni motor bodo verjetno najbolj zanimive tolerance za ostale mere ki so v servisnem navodilu malce nižje...

dej pokaži kaj delaš, a je kakšna avio zadeva? ker drugje si ne predstavlam komplikacije z prototipnim zračno hlajenim motorjem. :lol: :lol:
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.8.2020 8:04

Super. To sem iskal. Moram sicer priznati, da manual imam, samo nisem pričakoval, da bodo koti zapisani, ker se pri normalni izvedbi BMW bokserja vse počne preko oznak, ki so na elementih :oops:. Hvala.

Vidim, pa da se odpiranja in zapiranja odčitava brez zračnosti in pri 3 mm hoda ventilov. Kar bi znalo razložiti, da po podatkih ni prekrivanja ventilov, pri natančnem opazovanju pa prekrivanje opaziš.

Bi rad pokazal kaj delam, samo ne smem, ker ni moj projekt in me bodo investitorji za ušesa. Naj zadeva steče in potem bom mogoče dobil dovoljenje za kakšno sliko za objavo. Pomagam pri konstrukciji in izvedbi večine detajlov. Nisem pa iz področja motorjev, zato se sproti še marsikaj naučim :D.

Vili, nič ne bom še rezal. Če bo treba mogoče, pa upam, da ne bo. Na žalost ni toliko financ zadaj, da bi se šli neka huda pametovanja. Kaj bo pa prihodnost prinesla, se pa pustimo presenetiti :D.

Glede kotov odpiranja ventilov je vse skupaj res zanimivo, ko pomisliš.
Prekrivanje je jasno, ker s tem, ko je izpušni ventil še odprt tačas, ko se sesalni tudi že odpre, podtlak pomaga v cilinder povleči svežo zmes goriva in zraka. Čarovnija je ujeti trenutek zapiranja izpušnega ventila, da ti zmes goriva in zraka ne beži iz cilindra.
Dobre razlage za pozno zapiranje sesalnega ventila pred taktom kompresije še nisem našel, bi pa rekel, da ker se vse tako hitro dogaja, se zrak na vrhu cilindra še kar "tlači" v volumen, čeprav bat potuje že proti TDC legi.
Nekaj podobnega mora veljati za hitro odpiranje izpušnega ventila v taktu ekspanzije, ko bat še potuje proti BDC legi.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 26.8.2020 12:01

Ja , veliko je študij o kotih krmiljenja ventilov, zato so dejansko skoraj vsi novi motorji opremljeni s odmičnimi gredmi s spremenljivim položajem (recimo VVTI), kar naj bi omogočalo učinkovito delovanje v nizkih vrtljajih , srednjih in visokih, kakor tudi "posnemanje"athinsonovega" cikla, celo gradnjo bencinskih motorjev s kompresijskim razmerjem podobnim dizlu tja do 1:18, kar pomeni dejansko delovanje podobno , kot motor s spremenljivo kompresijo,...
veliko uspeha pri razvoju
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 26.8.2020 12:38

V firmi je strokovnjak, ki je svojemu sinu predelal (izdelal) odmično gred za speedway Jawo, s katero je premagoval tudi Žagarja. Če želite, ga vprašam, če je pripravljen povedati skrivnost predelave.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.9.2020 19:44

čiro, hvala za ponudbo. Če bo treba, se te bom spomnil :D.

Me pa zanima, če lahko kdo tole strese iz rokava. Original BMW bokser ima pogon iz glavne gredi preko pomožne gredi z dvema verigama, vsaka žene svojo odmično gred v glavi.
Slika

Če si jaz tole prav predstavljam, se odmični gredi vrtita vsaka v svojo stran. Tu me zanima, če morata biti odmični gredi leva in desna ali sta enaki?
Ko gledam rezervne dele, potem izgledata enaki:
https://www.google.com/search?q=BMW+11311340963&tbm=isch&ved=2ahUKEwiM-IO3z9frAhWS_6QKHe7ECRcQ2-cCegQIABAA&oq=BMW+11311340963&gs_lcp=CgNpbWcQA1CyM1ieOGDkOmgAcAB4AIABZYgB6AKSAQMzLjGYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=vnRWX4yhI5L_kwXuiae4AQ&bih=937&biw=1920

Ni mi pa logično, da bi bili enaki. Trenutno nimam dostopa do motorja, zato me zanima, če lahko kdo tole potrdi...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot], Google [Bot] in 2 gostov