Super. To sem iskal. Moram sicer priznati, da manual imam, samo nisem pričakoval, da bodo koti zapisani, ker se pri normalni izvedbi BMW bokserja vse počne preko oznak, ki so na elementih

. Hvala.
Vidim, pa da se odpiranja in zapiranja odčitava brez zračnosti in pri 3 mm hoda ventilov. Kar bi znalo razložiti, da po podatkih ni prekrivanja ventilov, pri natančnem opazovanju pa prekrivanje opaziš.
Bi rad pokazal kaj delam, samo ne smem, ker ni moj projekt in me bodo investitorji za ušesa. Naj zadeva steče in potem bom mogoče dobil dovoljenje za kakšno sliko za objavo. Pomagam pri konstrukciji in izvedbi večine detajlov. Nisem pa iz področja motorjev, zato se sproti še marsikaj naučim

.
Vili, nič ne bom še rezal. Če bo treba mogoče, pa upam, da ne bo. Na žalost ni toliko financ zadaj, da bi se šli neka huda pametovanja. Kaj bo pa prihodnost prinesla, se pa pustimo presenetiti

.
Glede kotov odpiranja ventilov je vse skupaj res zanimivo, ko pomisliš.
Prekrivanje je jasno, ker s tem, ko je izpušni ventil še odprt tačas, ko se sesalni tudi že odpre, podtlak pomaga v cilinder povleči svežo zmes goriva in zraka. Čarovnija je ujeti trenutek zapiranja izpušnega ventila, da ti zmes goriva in zraka ne beži iz cilindra.
Dobre razlage za pozno zapiranje sesalnega ventila pred taktom kompresije še nisem našel, bi pa rekel, da ker se vse tako hitro dogaja, se zrak na vrhu cilindra še kar "tlači" v volumen, čeprav bat potuje že proti TDC legi.
Nekaj podobnega mora veljati za hitro odpiranje izpušnega ventila v taktu ekspanzije, ko bat še potuje proti BDC legi.