Zamot11, nisem imel namena, da se še kaj oglasim v tej temi, ker si tako sveto prepričan v svoj prav... ampak mi ni dalo miru...
Češnjica na torti je tvoje pomankljivo poznavanje zakona o ohranitvi energije in tudi lenzovega pravila ne poznaš v celoti. Sicer poznaš fragmente zakonov in pravil, ampak bi jih moral poznati v celoti, da bi razumel bistvo.
Takoj na začetku si napisal, citiram:"Žal pa ni junaka ki bi mi previl motor od LG pralnega stroja po mojih zahtevah"
Smo junaki ki to znamo in zmoremo, le ne želimo se ukvarjat s takimi, da ne omenjam cene storitve, ki ti zagotovo ne bi bila všeč.
Zakona o ohranitvi energije mi ni potrebno razlagat, ker naj bi ga vsi dobro poznali.
Lenzovo pravilo poznaš le delno, seveda tok zavira, ampak pozabil si, da zavira vsak ovoj tuljave posebej in da se to preprosto sešteva, kolikor ovojev, toliko zaviranj z istim tokom. Skozi vse ovoje ene tuljave teče isti tok.
Zaradi preprostosti razlage je lenzovo pravilo prikazano kot en sam ovoj ali vodnik, ne kot tuljava, mnogi zato pozabljate na dejstvo, da je sila pri n ovojih za n-krat večja.
Vetrnice oziroma generatorja ne zavira električni tok direktno, ampak elektromagnetno polje, ki se ustvari z električnim tokom. Električni tok požene inducirana električna napetost... več ovojev, višja napetost, višja napetost, večji električni tok, več ovojev večji elektromagnetni tok oziroma močnejše magnetno polje... zaviranje je večje, če je kontra magnetno polje večje... z večjim bremenom, lahko teče večji tok, če generator ni obremenjen ni zaviranja...
Kot sem že napisal, za igračke do nekaj 100W peak moči nima nobenega smisla delat na višji napetosti. Direct drive motor od PS je že v osnovi navit za omrežno napetost, ne za 12 ali 24 V, tako da bi že original navitje moralo zadostovati za test, edini problem je, ker verjetno ne boš dosegel dovolj visokih vrtljajev.
Pred davnimi leti sem previjal avtomobilski alternator, ampak ne zato, da bi imel visoko napetost, ampak zato, da bi že pri nižjih vrtljajih dobil uporabno napetost. Prva verzija je bila z nepredelanim rotorjem, ostala je tuljava, drsni obroči in električno vzbujanje... ki je energetsko dokaj požrešno. Druga verzija je bila zamenjava rotorja z rotorjem, ki ima permanentni magnet namesto tuljave.
https://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=3898 Večina kitajskih vetrnic ima vgrajen alternator z rotorjem s permanentnimi magneti, sam stator je enak ali zelo podoben avtomobilskemu alternatorju.
Kaj pa direct drive motor PS? gre za outrunner, enak kot večina hub motorjev brez reduktorja za e-kolesa, tudi tuljave so razporejene na enak način. Nekoč sem že previl en 48V 1000W motor, ki sicer ni bil skurjen ampak je bilo poškodovano navitje... žal nimam fotk.
Pred kratkim sem previjal stator generatorja, ki je zelo podoben, magneti se vrtijo zunaj...
https://www.s5tech.net/viewtopic.php?t=25799&start=10.