STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kurjava na drva

Kurjava na drva

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Kurjava na drva

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.1.2025 16:45

To je na tisti sliki:
Ršetka svštirimi zračnimi kanali za sekundarni zrak
?
Je ta rešetka mišljena kot potrošna? Ko izgori, jo pač zamenjaš? Ker - tisti kotniki kot tudi pločevinast kanal verjetno niso za višje temperature. Pepel ki se nabira v kotniku, so sami oksidi, večinoma kalijev oksid ... torej velika možnost za tvorjenje močne baze. Kotniki bi morali biti na dnu perforirani. Ne preveč, da bi vseeno pepel notri ostajal.

Koliko časa ti ta (pomožna) rešetka zdrži? Dve kurilni sezoni? Drugače mi je pa všeč, mislim rešitev. Predgretje sekundarnega zraka sploh.

@Žerjavar, tisto komoro kjer se plini ustavljajo in pogorevajo, bi morda diagonalno pregradil (od levo zgoraj proti desno spodaj) z neko kovinsko rešetko za višje temperature, odprtine kakih 5mm2. Na njej bi se ulovilo in pogorelo vse kar je večjega. Svetla površina odprtin vsaj 2 -3 kratnik odprtine dimnika. Seveda možnost čiščenja komore.

Mrežica ... razmišljam, če bi bila iz 1.4571 (316 Ti), bi zdržala do 800C, tudi žveplo. Ampak.. 800C je kar hitro .. :-?
Če bi to mrežico oblil s keramiko, npr. cirkonijevim oksidom in naparil preko neko kovino kot katalizator (zaenkrat še ne vem katera), bi bila stvar rešena. Brez te kovine - če uporabiš nosilno mrežico v notranjosti kot elektrodo, za signal, imaš pa že lambda sondo :wink: .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.1.2025 17:58

Demz napisal/-a: tisto komoro kjer se plini ustavljajo in pogorevajo, bi morda diagonalno pregradil (od levo zgoraj proti desno spodaj) z neko kovinsko rešetko za višje temperature, odprtine kakih 5mm2. Na njej bi se ulovilo in pogorelo vse kar je večjega. Svetla površina odprtin vsaj 2 -3 kratnik odprtine dimnika. Seveda možnost čiščenja komore.

Ta moja peč je šele v fazi idejnega projekta. Vem, da je moja sedanja peč stara že dobrih 30 let in bo kmalu doživela svoj konec. Bom moral najti primerno nadomestilo. Pri mojem EMŠO pa dodati še nekaj avtomatskega, ko ne bom mogel nekajkrat dnevno priti v kurilnico. V trenutnem času je najcenejše kurivo polena. Upoštevati bom moral tudi dejstvo, da v mojem podeželju ni presenečenje če za dva dni zmanjka elektrike. Pa še imam problem s prostorom, da si težko omislim zalogovnik toplote. Trenutno se zavzemam za peč na polena, ki se naj približa pirolizni izvedbi, z možnostjo ognja za 8 ur, da ni potreben zalogovnik. Za avtomatsko rezervo pa bi dal grelec vode direktno z elektriko. Saj se zavzemam za toplotno črpalko, pa je investicija v njo vsaj za 20 let kuriva, tudi če plačam razžagana, razsekana in dostavljena drva (sedaj si še vse za drva iz svojega gozda pripravim sam, je dobro nadomestilo za trimčkanje ali nekaj km hoje dnevno).
Pa še o moji peči. Rešetka bo litoželezna = siva litina, nisem še slišal za uničenje take rešetke zaradi temperature žerjavice na njej. Če se bo že kak manjši košček oglja znašel v drugi komori bo pač končal med pepelom ali sajami. Za predlagano mrežico odprtin 5 mm2 ne vidim funkcionalnosti, razen otipljivih koščkov žerjavice.
Nikdar se nisem ukvarjal z kurišči. pečmi, ... se še kar lovim s pogoji. Če bom smatral, da je projekt uporaben, bom našel izvajalca za izdelavo. Čez nekaj let vam o tem morda poročam.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mmd » 27.1.2025 18:39

Ne vem če se splača svojo staro peč predelovat in izumljat svoje rešitve, mislim da je serijski proizvod vedno boljši in cenejši, na koncu pa tudi nobenim predpisom nebo ustrezala.

slo. proizvod
https://waltis.si/proizvodi/peci-na-drva/
mmd
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.1.2025 19:07

mmd napisal/-a:Ne vem če se splača svojo staro peč predelovat in izumljat svoje rešitve,
Sedanja peč bo deležna dostojnega pogreba. Namen je izdelati novo po lastnem projektu, Serijska ne pride v poštev, ker zahteva zalogovnik.
Ali poznaš kako peč moći 3 do 6 kW, ki bi delovala nonstop brez zalogovnika?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.1.2025 20:56

Ja, to je to!
Pogoji in cilji so znani, preostane samo še volja in znanje. Več vredno kot vsa svetovna industrija, ki zgolj štanca kompromise za dobiček. Tu bo pa "na mero". :P
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mmd » 27.1.2025 21:24

Žerjavar napisal/-a:
mmd napisal/-a:Ne vem če se splača svojo staro peč predelovat in izumljat svoje rešitve,
Sedanja peč bo deležna dostojnega pogreba. Namen je izdelati novo po lastnem projektu, Serijska ne pride v poštev, ker zahteva zalogovnik.
Ali poznaš kako peč moći 3 do 6 kW, ki bi delovala nonstop brez zalogovnika?

Potrebuješ relativno zelo malo moči do 6kw, ogrevaš verjetno samo 40- 50 kvadratov, to je recimo najmanjši gašper iz Bauhausa :) , to je težava, ker avtomatski sistemi so tam od 15-20 kw naprej.
Edinega tako majhna peč , ki jo poznam in dela avtomatsko je kaminska peč na pelete, samostojna ali z vodnim izmenjevalcem za centralno
mmd
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 27.1.2025 21:28

Demz , rešetka iz kotnikov je že cca 8 let v kurišču , tudi jaz sem mislil , da jo bo treba prej zamenjat , vendar se še vedno dobro drži, očitno je pepel dobra izolacija in da se dovolj hladi sod spodaj s svežim zrakom.. Litoželezna rešetka je gotovo najboljša , zagotavlja visoko temperaturo v spodnjem delu in ne hladi žerjavice, če se naredi "ravnovesje" med količino zraka , ki vstopa skozi rešetko in zrakom, ki se dovaja v sekundarni zrak , je ta način peči , kjer drva odgorevajo spodaj - vstran , zelo učinkovit . Vsekakor pa je hranilnik zelo dobra odločitev tudi pri taki peči , pa čeprav manjši (recimo 500l)
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.1.2025 6:57

mmd napisal/-a: najmanjši gašper iz Bauhausa :) , ... Edinega tako majhna peč , ki jo poznam in dela avtomatsko je kaminska peč na pelete

Sem predvideval, da na trgu ni serijske peči po mojih željah (drva, ogrevanje tudi ponoči brez zalogovnika). Današnja avtomatika na elektro pogon ni zaželjena. Peleti se mi ne dopadejo, ker se vanje vloži precej energije, ki se pozneje izkaže za čisto izgubo.
Vsekakor pa je hranilnik zelo dobra odločitev tudi pri taki peči , pa čeprav manjši (recimo 500l)
Zalogovnik ima funkcijo izravnavanja neenakomernosti delovanja kotla. Moja zamisel je, da peč deluje dokaj enakomerno non stop (zaloga drv v kurišču za vso noč, ki ne zgorijo v kratkem času s polno močjo). Če bom imel potrebo po zalogovniku, bom potrebno vodo spravil v kotel. bo pač kotel s 500 l vode in bo rabil nekaj ur da se iz hladnega ustrezno ogreje - to bo načeloma le enkrat v sezoni.
Ja, peč je majhna, računsko rabim pri zunanjih -12°C le 4,5 kW. Tudi dejanska sezonska poraba 6 do 7 pm mehkega lesa kaže na pravilnost mojega izračuna.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 28.1.2025 8:54

Žerjavar napisal/-a: Moja zamisel je, da peč deluje dokaj enakomerno non stop (zaloga drv v kurišču za vso noč, ki ne zgorijo v kratkem času s polno močjo)

Ideja je tudi meni zelo povšečna (da zadeva funkcionira brez električne energije), vendar imam pomislek.
Če proizvajaš toploto dokaj enakomerno...posledično pomeni, da ti temperatura v objektu ki ga ogrevaš niha, saj potreba po toploti skozi dan ni enaka - zunanja temepratura in s tem izgube se konkretno spreminjajo skozi 24 ur....recimo ponoči rabiš 4kW moči (zunaj je veter in recimo -10 stopinj), podnevi pa samo 1kW (sonce, +5 stopinj in brezvetrje)...kako predvidevaš reševanje tega?

Zračenje so izgube....Nihanje temperature sicer lahko reguliraš s termostatskimi ventili...vendar če ti proizvodnja toplote deluje enakomerno, se pojavi višek oziroma manjko.

LPL
Zadnjič spremenil lesy1, dne 28.1.2025 10:05, skupaj popravljeno 1 krat.
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 28.1.2025 8:56

Te nove peči s sekundarnim dovodom zraka in lambda sondo so moči od 15 kW naprej, predvsem pa so veliko večje od prejšnjih brez dodatnega zraka za primerljivo moč. Sam sem moral dati še bojler ven iz kurilnice, ko sem noter postavil novo peč. Dodatno sem dal zalogovnik, da je pri nekih zmerni zunanji temp. (~5 °C čez dan) dovolj kuriti 1x na dan.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.1.2025 9:20

lesy1 napisal/-a:
Če proizvajaš toploto dokaj enakomerno...posledično pomeni, da ti temperatura v objektu ki ga ogrevaš niha, saj potreba po toploti skozi dan ni enaka

Ker moraš 3 x dnevno v kurilnico, ni problem vsakikrat ustrezo nastaviti termostatski trikraki mešalni ventil. Za dnevno nihanje zunane temperature je nastavitev le za nekaj stopinj izven položaja po preizkušeni tabeli za zunanjo povprečno temperaturo.
Za enakomerno proizvodnjo toplote mi zadošča, če temperatura tople vode iz kotla niha tudi za 10 °C. Tu bi termostatska regulacija primarnega zraka morala ustrezati. Če bo temperatura v stanovanju nihala tudi za 2 stopinji je to zame povsem sprejemljivo. Že 30 let reguliram temperaturo stanovanja na ta način, le da koristim ročni mešalni ventil.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.1.2025 8:42

Vaše mnenje, kaj je enostavneje izdelati v domači delavnici z ročnim orodjem?
Izmenjevalec: Dvojna pločevina in vmes voda - nekaj uvarjenih distančnikov, ki ne dovolijo razmika pločevin zaradi pritiska vode (do 3,5 bar). Ali enojna pločevina z privarjeno cevjo za vodo kot ojačitev upogiba in hkrati hlajenje pločevine. Cevi se spodaj in zgoraj povežejo z debelejšo cevjo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 30.1.2025 10:17

Žerjavar pozdravljen.

Tale je težka... Po premisleku bi rekel da ploski izmenjevalec z dvema pločevinama in distančniki. Pod pogojem, da za distančnike narediš luknje na pločevinah in jih privariš "od zunaj". Imaš precej boljši dostop do zvarnih mest, lažje narediš vodotesen zvar (nujno potreben, ker je pločevina prebita) in dosti lažje popravljaš. Sicer nisi navedel nobenih mer, samo distančnike npr. lahko izdelaš iz vijakov ali navojnih palic (recimo M10). Porežeš glave in jih privariš v luknje prve pločevine, obrneš okoli, na vijake priviješ matice (da ti lepo držijo distanco), nanje položiš drugo pločevino in privariš. Potem moraš "samo" še zavariti starnice...

Malo na hitro...

.. obilo uspeha s projektom...

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.1.2025 14:29

CADfreak napisal/-a: ploski izmenjevalec z dvema pločevinama in distančniki.

Hvala! Bom tako. le še premislim, morda brez distančnikov in debelejšo pločevino, ki pritisku vode ne bo dovolila trajne deformacije.
Pa še vprašanje. Znotraj kurišča bodo vse pločevine obložene z 3 ali 5 cm šamota. Ali bi lepilo za beton v tubi (lepljenje sidernih vijakov v temelj) bilo primerno za lepljenje šamota na pločevino. Fuge med opekami bi pustil proste za toplotno raztezanje.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 30.1.2025 16:41

To lepilo zagotovo ne bo vredu, ker je epoxi. Od 120 °C naprej bo razpadlo.
Ne vem katero lepilo je za šamot. Včasih se je delalo s stekleno vodo, danes niti ne vem kje te materiale iskati.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov