STROJNISTVO.com • Poglej temo - Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

OdgovorNapisal/-a ma3x » 3.12.2021 11:35

Zvečer sem naredil še eno mikro spremembo, ki pa trenutno itak ne vpliva na delovanje, ker ne uporabljam AI načina. Parametra Air 1 in 2 sem nastavil na isto vrednost 23°C, kar pomeni, da bo ob izbiri avtomatskega delovanja AI "izračunana" ciljna notranja temperatura zraka ves čas 23°C, ne glede na spremembo zunanje temperature. To se mi zdi edino logično.

Kar se ostalih nastavitev tiče, pa sem pustil zaenkrat tako, kot sem nastavil včeraj. Itak je Type0 histereza za dvižni vod +/-2°C, kar pomeni dejanski razpon delovanja med 24 in 37°C pri parametrih Water 1 Heat = 26 in Water 2 Heat = 35°C.

S temi nastavitvami mi TČ v načinu Heat ob nastavljeni ciljni temperaturi 23°C in zunanji temperaturi med -2 in 0°C večino časa vzdržuje temperaturo v hiši okoli 22,5°C. Dejansko pa temperatura zaniha navzdol do 22°C, kolikor je bilo danes zjutraj, ko sem vstal, medtem ko je do poldneva dosegla 22,8°C.

Da še dopolnim stanje ob 13:45. Ko je v začetku popoldneva posijalo sonce in pregnalo meglo, se je zunanja temperatura dvignila na 2°C, v hiši pa je temperatura že presegla 23,5°C. Če bo TČ tako delovala celo ogrevalno sezono, ne bom rabil več kaj dosti spreminjati nastavitev.
ma3x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Sitron » 3.12.2021 15:56

Hvala vsem za pomoc ampak se ni ravno obneslo tako kot sem pricakoval. Sem dal dip switch sw2 stikalo 3 na on in se crpalka ni vec zagnala. Napisalo je napaka CH08. Potem sem resetiral in dal nazaj na off. Sedaj spet deluje vendar se vedno vlece nad 20amperov in mece ven varovalko. Zadevo sem trenutno omejil z funkcijo tihi nacin ki je vklopljen cez celi dan. Sedaj dela z polovicno mocjo in ne potegne vec kot 10amper, vendar to na dolgi rok ni resitev, saj bo v primeru velikega minusa delala z to konstantno hitrostjo kompresorja in ne bo dosegala temperature. Na dan mi vlece sedaj ko se ni tako mrzlo okrog 20kwh in vem ali je to normalno ali prevec. Temperatura je se vedno nastavljena na temperiranih 18. Kupil sem wifi modul in nalozil aplikacijo LG thinq s katero lahko spreminjam samo temperaturo in on off, da nadzorujem objekt. Vendar mi iz zelenih 18 na 21 nikakor ne dvigne temperature v normalnem casu saj je na tihi nacin res pocasna in se pocasi pobira. Polne moci pa si zal ne morem privosciti zaradi varovalk 20ah. Kot vidim Lg ocitno res ni neki biser kar se tice logike krmiljenja in porabe ampak za ta denar ce bo saj tako delovalo je to to.
Sitron
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 3.12.2021 16:32

Prestavil si na napačnem paketu stikal, CH08 je napaka senzorja v DHW -bojlerju. Ko prestavljaš stikala mora biti tč Izklopljena.
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sitron » 3.12.2021 16:39

zamot11 napisal/-a:Prestavil si na napačnem paketu stikal, CH08 je napaka senzorja v DHW -bojlerju. Ko prestavljaš stikala mora biti tč Izklopljena.

Je bila izklopljena iz omrezja cisto, fid stikalo ven. Prestavil sem tam ko pise sw2 stikalo tri. Tako kot sem prebral in razbral ze v prejsnjih postih. Bojlerja sploh nimam, niti nisem kaj drugega prestavljal. Bi prilozil sliko katera stikala sem prestavil pa ke velika 8.5mb in ne gre nalozit.
Sitron
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sitron » 3.12.2021 16:43

Tukaj sem prestavil sw2 polje stikalo 3
Priponke
E955D89D-6C5C-4000-B850-595EB5A0CDD6.jpeg
E955D89D-6C5C-4000-B850-595EB5A0CDD6.jpeg (348.3 KiB) Videno 50598 krat
Sitron
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 3.12.2021 16:48

Okoli defrostov ; ob sledenju delovanja me je na momente motilo da je bila vstopna temp. vode v TČ višja od izstopne za cca 1°C, - gledano na upravljalniku, za mene nelogično??? Predvideval sem da je to takrat ko je uparjalnik zamrznjen in je TČ tik pred defrostom. In res je potem sledil defrost ki v večini primerov pri meni traja kake 5 min. Pogostost je dovisna od vremenskih razmer; vlage in zunanje temp. Lahko se motim? Danes sem ujel dva v dopoldanskem času ko je bolo zunaj okoli 3°C
LP
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 3.12.2021 16:52

Energen je prilepil pravo sliko se lepše vidi kaktero stikalo je treba prestaviti Je pa to druga plošča tiskanega vezja levo od te kjer si ti prestavljal. Slike zmanjšaš najbolj enostavno v Slikar-ju.
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 3.12.2021 20:22

Sitron napisal/-a:Tukaj sem prestavil sw2 polje stikalo 3

Nisi prestavil pravo stikalo, ker si izbral stikalo na napačni platini. :evil:

Poišči drugo platino na kateri je ravno tako stikalo SW2.
stikalo za omejitev toka1.jpg
stikalo za omejitev toka1.jpg (42.36 KiB) Videno 50575 krat

glej tudi sliko, ki jo pripel Enargen
Zadnjič spremenil mipax, dne 4.12.2021 7:50, skupaj popravljeno 2 krat.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sitron » 3.12.2021 20:33

mipax napisal/-a:
Sitron napisal/-a:Tukaj sem prestavil sw2 polje stikalo 3

Nisi prestavil pravo stikalo, ker si izbral stikalo na napačni platini. :evil:

Poišči drugo platino na kateri je ravno tako stikalo WS2, pazi, ker so platine različne za različna ohišja glede na moč monoblok TČ. Za 5, 7 9 KW je drugačna kot za 12, 14, 16 KW. Je razlika tudi med TČ za plin R32 ali R410A.

Imam cisto novo serijo monoblock 9kw. Stara 2 meseca. Plin r32. Znaci mora pisat Popolnoma isto SW2 in stikalo 3. Bo potem delalo ali je potreben se kak software update oziroma ali ne bo javilo napake ce ne bo vse po tovarniskih. Ce se parkrat odvijem vijake bodo plehi sami odpadli hehe ker ne zagrabi vec…
Sitron
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mipax » 3.12.2021 20:38

Saj stikalo je res sw2 in št. 3 samo je na drugi platini. Poišči platino, kot je na sliki, ki jo je nekaj strani nazaj pripel "Enargen". Noben software ni potreben. Maximalni tok bo po podatkih navodila do 17A.
Če boš malo omejil zgornjo vrednost temperature ogrevalne vode npr. na 45 stopinj bo tok še manjši, pa še izkoristek bo boljši (COP).

Tudi jaz imam 16A varovalko (glavno taljivo) in za njo še C16 avtomatsko pa mi do sedaj še ni vrglo ven razen, če sem zraven imel prižgano še pečico ali bojler. Je treba malo paziti ali pa povečati varovalko. Taljiva varovalka gL-gG 16A je počasnejša od C16 in praviloma ne pregori (lahko pregori le ob kratkem stiku) ampak prej izklopi avtomatski odklopnik C16.
Zadnjič spremenil mipax, dne 3.12.2021 20:50, skupaj popravljeno 1 krat.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sitron » 3.12.2021 20:48

Ok hvala, probam jutri pa javim. Mi pa ni jasno po kaki logiki je sedaj vlekla polno moc glede na to da je dovolj mocna za teh 6 radiatorjev in glede na to da sem temperiral samo na 18 stopinj, in temperatura vode 40 ter da zunaj se ni neki konstantni minus. Vglavnem ob vsakem zagonu je sla na polno ne glede na nastavitve…
Sitron
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mipax » 3.12.2021 20:54

To se je zgodilo tudi meni dokler nisem prestavil stikalo, sem meril s tokovnimi kleščami in je šlo do 22A. Mi sicer ni vrglo ven, ker tudi C16A nekaj časa dopušča preobremenitev (5 do 10 minut).

Očitno, ko je voda mrzla hoče TČ čimprej segreti vodo in dela na polno. Če imaš vode veliko ali še bojler za toplo vodo pa traja še dalj, da se voda segreje.

Žal pa nimam kakšne slike tega stikala, ker je vse skupaj težje dostopno, morda še najdem. Malo opazuj obliko in razpooreditev elementov na platini.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 3.12.2021 21:05

Dokler ne boš vgradil hidravlične kretnice (vsaj 200 ilt) boš imel težave, preseki cevi te zezajo. Poglej in primerjaj kakšna je cev iz in v TČ in kakšna cev pelje v radiatorje in nazaj? Ti tudi težko dihaš če te eden za vrat stiska :D
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 3.12.2021 21:32

Mislim da ni to krivo, ker če nebi bilo zadostnega pretoka bi javilo napako.

Treba je samo prestaviti stikalo SW2 3 stikalo ali pa povečat jakost varovalke na 25A.

Ko se voda segreje na delovno temperaturo in ni več polnega odjema toplote začne TČ modulirati in zmanjša tok.

Je pa tudi odvisno od nastavitve režima delovanja TČ ali je:
- stalna temperatura ogrevalne vode ali
- kombinacija temperature ogrevalne vode in temperature v prostoru ali
- delovanje po AI/Auto mode krivulji glede na temperaturo zunanjega zraka zunaj

Za avtomatsko ogrevanje mislim, da je nekako takole:
vremenska regulacija-ogrevanje.jpg
vremenska regulacija-ogrevanje.jpg (36.38 KiB) Videno 50567 krat

Pomembno je, da so temperature nastavljene in načrtovane tako, da deluje TČ pri čim nižji temperaturi ogrevalne vode za lokalno podnebje (za čim večji COP), pri čemer je treba upoštevati. da pri nižji temperaturi ogrevalne vode oddana moč radiatorjev precej pade. Taka manjša moč oddajanja radiatorjev mora zadovoljiti izgube objekta pri določeni temperaturi.
Zadnjič spremenil mipax, dne 4.12.2021 9:33, skupaj popravljeno 5 krat.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 3.12.2021 22:54

Sitron napisal/-a: Ce se parkrat odvijem vijake bodo plehi sami odpadli hehe ker ne zagrabi vec…

To sem imel tudi sam probleme. Sem rešil tako, da sem med vijak in pločevino vstavil košček plastične sponke.

Nekdo mi je na enem forumu (se ne spomnim katerem) svetoval, da naj poskusim s pločevinastimi maticami, samo še nisem poskusil, če bi bilo primerno glede na obliko pločevine (še nisem od takrat razdiral TČ).

pločevinasta matica.jpg
pločevinasta matica.jpg (5.34 KiB) Videno 50555 krat
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov