STROJNISTVO.com • Poglej temo - Regulacija lopute na izhodu dimnih plinov iz peči na drva?

Regulacija lopute na izhodu dimnih plinov iz peči na drva?

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a pajo » 3.12.2007 13:26

Vzrokov za tvoje težave je lahko več:
1. Vrh dimnika je pod slemenom strehe. To je še posebej pogosto pri smeri slemena vzhod zahod. Take težave sem imel doma. Rešitev je bila dvig dimnika.
2. Slaba zatesnjenost dimnika in to na več točkah:
a.) čistilna vratica dimnika ne tesnijo dobro
b.) prehod med dimnikom in priklopom peči ni dobro zatesnjen
c.) nezatesnjen ali slabo zatesnjen priklop dimnika oljne peči
d.) nezatesnjena ali slabo zatesnjena oljna peč
e.) loputa za dovod zraka na oljnem gorilcu je neprestano odprta. V tem primeru te lopute ne moreš zatesniti.

Najprej torej preveri tesnenje v teh točkah.

Glede na to, da so težave z vlekom dimnika, ti svetujem, da peč priprviš za kurjenje, potem pa za nekaj minut vključi oljni gorilec, da "prisiliš" dimnik na vlek. Ko oljno peč izključiš, pa zakuriš peč na drva. Pri tem ne pozabi postaviti loputo na strani v ležeči položaj. Tako kuriš dokler se ti kurivo v kotlu ne razgori. Nato loputo postaviš nazaj v zgornji položaj.
Upam ,da bo po tem receptu potegnilo.
pajo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 3.12.2007 17:15

Pozdravljen!

Narobe je polno stvari :)
Na dimnik ki je že tako ali tako premajhen imaš priklopljeni dva kotla. Potem pa imaš še 30kW kotel, ki je sigurno za kakih 50% predimenzioniran (razen če maš hotel) in mu verjetno zadostuje že samo tlenje v kurišču da zadosti tvojim toplotnim izgubam hiše.
Poskusi fizično zapreti dimnik iz oljne peči (pa odklopi elektriko iz gorilca da nebom kaj kriv). Pokrij kako 1/3 rešetke z pločevino ali šamotom ter poskusi zakuriti od zgoraj navzdol. Ko bo imela peč kakih 60°C preveri če daš regulator vleka tudi na 60°če je loputa priprta (imeti mora 2 - 3 mm lufta.Če se zapre prej ali je odprta prilagodi verižico regulatorja. Potem pa daj regulator nazaj na 80°C. Pa ne nalagaj preveč, ker če je tako kot sklepam peč prevelika boš tisti višek drv samo kuhal.
Če vse to ne pomaga pa ali drugi dimnik ali pa vgradi dimni ventilator.

LP
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jbrencic » 3.12.2007 20:46

ker je peč prevelika bo to problem ki ni enostavno rešljiv. prvo termostatske ventile vse na 5 pa sobni termostat na 30 ker se ti drgač kar naprej packa peč in tudi dimnik. če se temu nočeš odpovedati pa prigradi zalogovnik. pa dimnik 16 če ja na peči 20 je verjetno preozek svetujem povrtavanje in vgradnjo 20 inoks dimnika. ko kuriš mora goreti vsaj na 80 stopinj črpalko prižigaj nad 65 stopinj v peči mešalni ventil daj na 3/4. poskusi pa buš videl nekaj bolje zagotovo bo
jbrencic
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a arepense » 3.12.2007 21:32

Tebi peč kondezira zaradi slabega vleka,najprej poiskusi na oljni peči preprečiti da bi vleklo preko gorilca (najbolje da ga oviješ sfolijo).Drugače je še lahko veliko drugih vzrokov,če ne bo bolje pa odgovori.
PS sam imam isto kombinacijo dveh peči . :wink:
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deflektor » 10.12.2007 23:09

Tudi to sem že študiral kako bi preprečil vlek zraka čez oljni gorilnik, če slučajno vleče tudi ko ne gori,ta peč je trenutno sicer odklopljena iz delovanja(se ne rabi). Sicer ne vem točno kako te peči delujejo in kje zrak vlečejo, bom pa poskusil omotati gorilnik z folijo, peč je pa neka SIME italjanska. Oljna peč se tudi ne da odklopiti od dimnika razen če spustiš vodo iz sistema da jo stran premakneš.
Deflektor
Novinec
Novinec

Srečnga pa zdravga!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 13.1.2008 9:26

Med prazniki sem se naučil kuriti mojo peč na drva Viadrus VHU 26 tako da mi stvar kar dobro deluje v kombinaciji z hranilnikom, dodati sem moral še eno 50 lit. ekspanzijo in znižati tlak v sistemu na cca 1 bar- pri max temp. sistema 80 stopinj je tlak cca 1.8 bara. Peč se je že dobro očistila katrana po kurjenju ostane zelo malo sivega pepela, kurim pa kombinirano drva in brikete, zakurim pa od zgoraj tako da je zgornje odgorevanje. Peč gori cca tri ue in segreje vodo v hranilniku na približno 75 do 80 stopinj. Ko se peč dobro razgori po cca 1,5 ure iz dimnika izhaja samo še vročina, brez dima, tu pa bi lahko še kaj naredilo z regulacijo dimniške lopute, bom naštudiru in javi ko bojo kakšni otipljivi rezultati.
Hvala vsem za pripombe in nasvete! :lol:
LP T
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a imott37 » 24.7.2008 13:15

Kafer1!
V enem topiku sem omenjam staro Feroterm peč da bi v njej kuru ves odpadni gradbeni les, smrekova drva, tramove stare štale,... ampak se spogledujem tudi za tistimi po 1500€ z uplinjevanjem lesa ORLAN 25 SUPER ki je brez lambda sonde in ima 120 litrov kurišča. Mi je pomembno kolk lahko naložim in nato grem spat.

Sem govoril s prodajalcem iz Stadlerja in pravi da med TR in LT kotli je edina razlika da en ima lambdo, drugi ne, razlika v ceni je pa 1500€, izkoristek pa da se lahko govori o 2-3% v prid lambdi in nič več.

Kaj menite bo to držalo?
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a imott37 » 25.7.2008 11:44

Še ena stvar ki me zanima. Imam premer dimniške cevi samo 120 in kot taka najbrž ne zadošča za kurjenje z drvmi. Bral sem pa da se to lahko odpravi z vgradnjo ventilatorja v dimniku. Kdo kaj ve o tem?
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a andrej89 » 17.2.2011 20:52

Žerjavar napisal/-a:Dovolite mi, da malce razmišljam o reklamiranem načinu kurjenja z drvami. Ne mi zameriti, če bom kje vsekal mimo.

V hladno peč naložim določeno količino drv in jih vžgem. Drva izgorevajo in v določenem trenutku temperatura vode v peči doseže željeno temperaturo in termostat zapre loputo dovoda primarnega zraka. Žerjavica še naprej ogreva vodo zaradi akumulirane toplote in še zaradi nadaljnega nepopolnega zgorevanja zaradi pomanjkanja kisika. Pri tem izhaja ogljikov monoksid in težki ogljikovodiki (katran).

Če želim izkoristiti ogljikov monoksid in ostale plinaste ogljikovodike jih moram zažgati torej dovajati sekundarni zrak. Ker v primarno zgorevalno komoro ne smem dovajati sekundarnega zraka, moram imeti sekundarno zgorevalno komoro. V tej komori pa takrat, ko je v primarni komori popolno izgorevanje, izgorevanje ni možno. Toraj moram moram v sekundarni komori imeti sistem vžiga gorljivih plinov, mislim da samo dovod sekundarnega zraka za vžig ne zadošča. Kolićina sekundarnega zraka mora biti ustrezna, da bodo vsi gorljivi plini lahko izgoreli, vendar ne nepotrebno velika, da ne ohlaja dimnih plinov, ki še niso oddali svoje toplote na vodo v peči. Če prav razumem prevzame vlogo regulacije sekundarnega zraka lambda sonda (merjenje količine kisika v dimnih plinih).

Vlek dimnika je odvisen od temperature dimnih plinov v dimniku. Ta temperatura se med kurjenjem spreminja glede na intenzivnost trenutnega izgorevanja (temperatura v kurišču) in količine oddane toplote v področju peči, kar pa je odvisno od hitrosti pretoka dimnih plinov. Hitrost pretoka pa je odvisna od vleka in od odprtosti dovodnih loput. Komplicirana zadeva!!! Verjetno je dobro, če enako odprtje lopute pomeni enak dotok zraka, - torej naj bo podtlak v kurišču konstanten. Torej bi podtlak v kurišču lahko reguliral položaj lopute v dimniku.

Ko temperatura vode v peči doseže željeno vrednost se proizvodnja toplote v kurišču nadaljuje, res da z manjšo intenzivnostjo. V primarnem kurišču je to nepopolno izgorevanje in ohlajanje materjala v kurišču, v sekundarnem kurišču pa izgorevanje plinov iz primarnega kurišča. Da ta toplota nebi pregrela vode v peči, mora imeti peč veliko količino vode, ali pa moramo imeti dodan hranilnik toplote z dovolj veliko kapaciteto.

Vprašanje: Ali imajo sodobne peči s popolnim izgorevanjem trdih goriv sistem vžiga v sekundarni zgorevalni komori? Ali imajo regulacijo dimniške lopute glede na podtlak v kurišču?

Trenutno se nekaj ukvarjam s pečmi in v eni starejši temi sem odkril, če prav razumem, da se sekundarni zrak dovaja v drugo komoro, kjer izgorijo še dimni plini. Tako sem videl tudi pri vseh močnejših pečeh.

No jaz bom imel samo eno komoro, kjer sem nameraval dovajati predgret zrak od zgoraj podobno, kot kaže slika spodaj.
Pač ko bi zakuril bi dovajal zrak spodaj skozi rešetko(lažji zagon), nato pa bi zrak pred vstpom v kurišče predgreval.
Peč bo majhne moči (nekaj kW) zato nebi imel dveh komor.

Sprašujem zato, ker je v primeru na sliki t.i. sekundarno izgorevanje kar v isti komori kot t.i. primarno izgorevanje, to pa je v nasprotju z večino primerov in zgornjim citatom. V praksi to vseeno funkcionira dobro, ma kdo izkušnje, mnenje?

Bi s tem predgrevanjem zraka kaj pridobil na izkoristku oz. kakovosti izgorevanja?
Količino predgretega zraka sem nameraval krmiliti z regulatorjem vleka.
Bi bilo to vredu?

Slika

Hvala za odgovore, lp :)
andrej89
Sodelavec
Sodelavec

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost