epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

Da, teoretični perpetum mobile, ki v praksi ne deluje.ktm2002 napisal/-a:Kaj sem izumil perpetum mobile po nesreči?.

Malce sem zmeden.Deutz napisal/-a:.....Prenosniki toplote so naprave, ki omogočajo prenos toplote med dvema ali več tekočinami različnih temperatur. Omogočajo torej prenos toplote iz tekočine z višjo temperaturo v tekočino z nižjo temperaturo. Toplota se torej prenaša in ne izmenjuje.....

Če so tvoji začetni podatki (pretok in temperatura olja) dejansko stanje, nimaš kaj ekperimentirati. Najprej izračunaj potrebno površino izmenjevalca in cev za olje (premer, skupna dolžina). Nato pa konstruktivno oblikuješ komplet izmenjevalec za protitočno izmenjavo. Pretok vode bo moral biti vsaj toliko, kot olja. Če izmenjevalec ne bo protitočen, bo potrebna površina večja.ktm2002 napisal/-a:Mislim, da sem imel pretoke prevelike za tole malo cev in je zabilo in s tem se je pritisk in temperatura povečala.

Žerjavar napisal/-a:.....
Ti govoriš o prenosniku toplote,........Kako pa imenuješ komplet napravo, katera vsebuje izmenjevalec, mi je vseeno.
Deutz napisal/-a:......Toplota se torej prenaša in ne izmenjuje....."[/i]
(vir: https://lahde.fs.uni-lj.si/prenosnik-to ... enjevalec/ ).....

Deutz napisal/-a:... ne govorim jaz, ampak je to citat iz omenjenega članka za katerega sem podal vir:
še malo lingvistike (če se nisem kaj zmotil):
- izmenjevalec = oseba, ki nekaj izmenjuje
- izmenjevalnik = naprava, s katero se kaj izmenjuje

Žerjavar napisal/-a:
Si citiral, vendar nisi komentiral = se strinjaš.

Deutz napisal/-a: Če bi pa menjali (izmenjevali) potem bi se lahko razumelo da ti meni daš hruške jaz pa tebi jabolke, ali pa da se toplota in mraz izmenjujeta, se pa ne !! izmenjujeta se lahko le mediji, kot sam praviš, skozi katere se prenaša (prehaja...) energija, ali pa se izmenjujejo mediji med sabo če niso ločeni.D

Prav gotovo bo komu zanimivo, če pokažeš izračun.ktm2002 napisal/-a:Sem "preračunal" zadeva je ogromna. .

ktm2002 napisal/-a:Sem "preračunal" zadeva je ogromna. fi400x1.5m, notri pa 100 palic fi15....

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov