STROJNISTVO.com • Poglej temo - Tlak v ekspanzijski posodi centralne kurjave

Tlak v ekspanzijski posodi centralne kurjave

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a rokz47 » 26.10.2006 18:16

V sistemu je verjetno zrak. Skupni volumen ekspanzijskih posod(124l), bi moral zadoščati.
Sam imam 2000 l zalogovnik in 160 l ekspanzijsko posodo, pa tlak ne niha več kot 0.6 bar.
Rešitev z varnostnim ventilom in tlačnim stikalom, pa se ne bi obnesla zaradi vodega kamna in plinov ki so raztopljeni v vodi. V sistemu bi se kar naprej pojavljal zrak.
rokz47
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a dadomih » 26.10.2006 22:15

V mansardi je res slišati malo klokotanja po radijatorjih. Še ne bivamo gor pa pol tudi nisem toliko kontroliral. Torej odzračiti vse radijatorje in bi moralo biti OK. Ko bom zakuril, naredim, in vam napišem če je kaj bolje.

V tej temi sem bral da naj bi v EP, na strani vode, ne bilo zraka. Jaz imam cca 3 metre cevi do EP pa nobenga ventila z zrak spustit. Sploh ne vem kako bi zrak ven spustil.
dadomih
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a rokz47 » 27.10.2006 17:14

Če je bil priklop EP pravilno izveden, se odzrači sama preko radijatorjev ali odzračevalnih lončkov.
rokz47
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a dadomih » 28.10.2006 6:33

A mi lahko poveste kako se pravilno priklopi EP. Kolikor vem je mojster EP samo priklopil na cev, vodo smo spustili v sistem in odzračili radijatorje. Po moji logiki ni voda prišla do nobene EP, pa tudi sama posoda nima ventila da bi jo odzračil. Kako naj jo sploh odzračim!? Po izobrazbi sem strojnik pa me to tudi nasploh zanima. Rad vidim, da ko mi mojstri nekaj delajo, da vem kaj morajo narediti in kako seveda.
dadomih
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a rokz47 » 28.10.2006 18:43

Ko je sistem hladen naj bi bilo le malo nadtlaka (približno 0.2 do 0.5). V tem trenutku je EP nič ali zelo malo vode, ker jo membrana iztisne iz EP (z vodo izpodrine tudi morebiten zrak). Nivo priklopa EP mora biti nižji od nivoja priklopa cevi, ki vodi do EP.

Pri meni EP stoji na tleh (priklop EP je čisto pri dnu), vezana pa je na povratni vod peči, ki je približno 30 cm od tal. Tako morebiten zrak steče po ceveh do radijatorjev, ki se kasneje odzračijo.

Vendar še vedno mislim, da je težava le v neodzračenih radijatorjih.
rokz47
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a dadomih » 29.10.2006 17:37

Obe EP sta pri meni napačno priklopljeni, tako da definitivno nista odzračeni. Pri manjši katera ima priključek na spodnji strani mi je jasno da jo obrneš tako da je priključek obrnjen gor in se sama odzrači. Pri 100 litrski katera ima svoj podstavek pa ne vem kako bi jo obrnil da bi bil priključek na najvišji točki in bi se s tem odzračila.

Te dneve ne kurim , ko pa prvič zakurim odzračim radijatorje in javim a je kaj bolje.
dadomih
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a rokz47 » 2.11.2006 9:22

dadomih napisal/-a:Pri 100 litrski katera ima svoj podstavek pa ne vem kako bi jo obrnil da bi bil priključek na najvišji točki in bi se s tem odzračila.

EP ni potrebno obračati, dovolj je le, da je priključek EP niže od priključka cevi EP na peč oz. na cevni vod.

Se opravičujem za nerazumljivost.
Slika

Lep pozdrav
Kam pa pridemo brez domišljije!
rokz47
Sodelavec
Sodelavec

Razterna posoda

OdgovorNapisal/-a milanjezernik » 5.11.2006 18:03

Pozdravljen!
Upam ,da nisem prepozen in nisi obračal posod. Raztezna posoda mora biti priklopljena direktno na hladnejši del (spodaj)peči brez kakršnega koli ventila . Ta bi ob zaprtju onemogočil delovanje posode in prevelik tlak v sistemu. V posodi ni vode , dokler ne pride do raztezanja vode vsled gretja. Posoda se ne odzračuje in ni pomembno kako je obrnjena . Pomembno je , da je ispravna membrana in je v njej dovolj predtlaka . To so opisali že predhodniki.
Topel pozdrav!!!
milanjezernik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hitri » 5.11.2006 22:13

Ni mi jasno zakaj je vseeno ali je ekspanzijska posoda obrnjena navzgor ali navzdol.
Torej iz peči je speljano npr. 2m cevi od tega je 1m vodoravno in 1 m navpično ter na vrhu nato priključena ekspanzisjska posoda. Sedaj je zrak v membrani in v predelu cevi, ki je 1m navpično. Predvidevam, da ga v ekspanzijski posodi ni, ker je napolnjena z plinom oz. zrakom. Predvidevam, da sistem deluje po istem principu kot radiatorji, ki jih moraš odzračiti. Če bi bil npr. ta meter cevi postavljen navpično navzdol in bi bila nato ekspanzijska posoda priključena spodaj, bi se ta del avtomatsko odzračil.
In še eno vprašanje.
Kolikor razumem iz vsega tega je važno, da je ekspanzijska posoda dovolj velika. V kolikor je prevelika ne škodi nič razen to, da boš zanjo odštel več denarja :wink: .
Pa še en uporaben link http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT90.htm
hitri
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a hitri » 12.11.2006 12:40

Zamenjal sem ventile na peči, ker so spuščali, zamenjal sem tudi ekspanzijsko posodo, ker je iz ventilčka tekla voda. Ekspanzisko posodo sem dal 40L prej je bila 35 litrska. V sistem sem ponovno natočil vodo in vso stvar odzračil. Ko sem zakuril peč tlak spet niha za 0,8 bara, kar ni vredu. Tlak v peči je 1,2 bara, tlak v ekspanzisjki posodi pa 1 bar (kupljena je imela 1,5 bara, največji tlak pa je 5 barov). Ekspanzijska posoda je vzporedno z merilcem, ki kaže pritisk vode v peči in je priključena na povraten del vode, torej hladni del. Ko potrkam na ekspanzijski posodi se zdi, da je prazna tudi ko tlak v peči naraste, torej ko greje. Kaj bi lahko bilo narobe?
hitri
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a rokz47 » 12.11.2006 13:06

Težava je najbrž premajhna EP.
LP
Kam pa pridemo brez domišljije!
rokz47
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a hitri » 12.11.2006 13:25

Nemogoče. Vode je v celotnem sistemu največ 300 litrov, zunanji bojler pa ne morem šteti, oz. samo plašč ali se motim (cca 300 litrov je bojler, greje ga pa plašč). Sicer bi pa včeraj, ko sem se cel dan mantral s tem pogledal koliko vode sem natočil :roll:
Če mi to ne uspe porihtati bom naredu kr odprt sistem, pa da vidim koliko vode mi bo hodilo viška.
hitri
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a hitri » 12.11.2006 20:44

hitri napisal/-a:Nemogoče. Vode je v celotnem sistemu največ 300 litrov, zunanji bojler pa ne morem šteti, oz. samo plašč ali se motim (cca 300 litrov je bojler, greje ga pa plašč). Sicer bi pa včeraj, ko sem se cel dan mantral s tem pogledal koliko vode sem natočil :roll:
Če mi to ne uspe porihtati bom naredu kr odprt sistem, pa da vidim koliko vode mi bo hodilo viška.

EDIT: Sem našel napako. Manometer na peči je narobe kazal. Sem malo dolil vode v peč ter malo spustil tlak v ekspanzisjki posodi in dela BP. Tlak se ne dvigne več kot za 0,2 bara od 20-80 stopinj. Na 80 stopinj sem dal, ker sem testiral stvar.

LP
hitri
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bom » 13.11.2006 14:50

Imam isti problem - tlak niha od 0 do 2bara. Imam hranilnik 750l in 150litersko stoječo tlačno posodo (balon na 1,5 bara) s podstavkom in priklopom na vrhu. Ko sem bral prispevke na tem forumu sem začel sumiti, da imam zrak v vodnem delu raztezne posode ali pa v cevi, ki vodi do nje. Posoda je nad pečjo, povezava z povratnim vodom pa gre v loku (najprej 1 m gor, 1m levo in nato spet dol 10cm posode) in ni mi jasno kako bi se zrak sam od sebe odstranil iz te cevi - žepa. Kako naj to preverim ? Kaj je še lahko narobe ?
bom
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a hitri » 13.11.2006 23:41

bom napisal/-a:Imam isti problem - tlak niha od 0 do 2bara. Imam hranilnik 750l in 150litersko stoječo tlačno posodo (balon na 1,5 bara) s podstavkom in priklopom na vrhu. Ko sem bral prispevke na tem forumu sem začel sumiti, da imam zrak v vodnem delu raztezne posode ali pa v cevi, ki vodi do nje. Posoda je nad pečjo, povezava z povratnim vodom pa gre v loku (najprej 1 m gor, 1m levo in nato spet dol 10cm posode) in ni mi jasno kako bi se zrak sam od sebe odstranil iz te cevi - žepa. Kako naj to preverim ? Kaj je še lahko narobe ?

Preberi si link katerega sem že zadnjič pripel. Tam je vse lepo razloženo, kako je z tlaki. Sicer pa odzračit, ne boš mogel, dokler ne boš na priključku ekspanzijske posode montiral ventil z izpustom. Problem je namreč ravno tistih 1 meter višine. Torej zraka je v cevi za 2 metra.
hitri
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov