STROJNISTVO.com • Poglej temo - Odpadno jedilno olje kot alternativa kurilcu...

Odpadno jedilno olje kot alternativa kurilcu...

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Odpadno jedilno olje kot alternativa kurilcu...

OdgovorNapisal/-a grega09 » 27.5.2021 7:36

Torej, če nas briga za ekologijo in smo radi "komot", potem ni problema? Ali se bo vse skupaj zapackalo in je potem delo s čiščenjem, kar nam pa spet ne diši?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.5.2021 8:13

Da, zapackalo. Upajmo da ne eksplodiralo.

Bil sem proizvajalec industrijskih peči za ogrevanje in se bridko spomnim, kake zgodbe so se dogajale ravno z oljnimi gorilniki - ker so jih nastavljali ljudje brez znanja in instrumentov. Potem smo pa mi pospravljali za njimi .. :roll:

Zadeva je bomba. Pri 100 kW peči je to 100 kW kontrolirane energije v tem trenutku, če je pa zgorevanje nepopolno, pa pomeni da se je neizgorela nafta nabirala v plamenici dokler ni eksplodiralo. Imaš mimogrede konkretno bombo s posledicami vred. Zato opozarjam. Treba je biti dosleden, pa bo šlo. Nikakor pa obravnavati zadevo polovičarsko. Jaz ne bi mešal odpadnega olja v kurilca. Bi najprej skuhal biodizel po znanem postopku.

Osnovni problem se pa pokaže takoj ko začneš zadevo izvajati. Namreč - kje dobivati dovolj odpadnega olja? Za začetek ga že imaš, toda v nadaljevanju se pa vedno izkaže ravno ta problem.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.6.2021 23:02

Zanimivo, ravno pred kratkim objavljeno:
https://youtu.be/OpEB6hCpIGM
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mornar » 8.1.2022 8:48

jedilno olje je super rešitev.. ampak ne za kurjenje v pečeh ga je škoda. približno pred desetimi leti sem imel možnost dobiti predelano odp. jedilno olje. vrsto let sem ga uporabljal za vožnjo v avtomobilu.
super zadeva in poceni. diselskemu motorju ne škodi, vsaj ne starejšim. takrat sem imel Caddya ačbrez problema prevozil pol sveta. kasneje sem kupil novega berlingota z HDI motor 1,6 naredil preko 300 000 km tudi nobenih težav. Tako če ga bosta pričela s proizvodno že naročam za začetek 1000 l..
le pogumno naprej.
mornar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 8.1.2022 14:05

ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov