STROJNISTVO.com • Poglej temo - vlaga v pečici

vlaga v pečici

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: vlaga v pečici

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.2.2024 14:22

Tole kot da je neko norčevanje :o !? Če je peč nekje na normalnem tlaku, torej okoli 1 bar, 100kPa, 760 mm Hg stolpca, 9,7 m vodnega stolpca, ... bla bla bla,

... torej ob normalnih pogojih, bo lužica le, če bo peč razgreta pod 100°C (če govorimo o lužici čiste vode. Ker je sicer v lužici vse sorte, bo presečna temp. drugačna vendar ne drastično - npr. reda +- 20°C).

Glede na dejstvo da se pice pečejo na ( :o ) kar 500°C, - torej ni šans da bi kje v notranjosti peči obstajal kak žepek z nižjo temperaturo kot 100°C.

Razen če jo prehitro vzameš ven in se ni imela časa segreti.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.2.2024 14:25

clovek napisal/-a:Ok dovolj o vlagi.

Zanima me samo še kako bi konkavni pločevini ki je v bližini razbeljenega grelca postala siva vrnil sijaj in s tem funkcijo odboja toplote. S polirnjem je preveč dela pa težko je zraven pridet. Obstaja kakšna coprnija s sodo bikarbono ali čim podobnim? Piroliza spuca vse razen tega.

Ne vem če bo kaj. "Znoj in solze" - je že Bog naročil Adamu in Evi takrat ko ... (ju je zalotil?) :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.2.2024 21:03

če ju pa on ne bi. pa on vidi vse----, no tu je vse jasno...

https://www.youtube.com/watch?v=aOquax9P29A
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 9.2.2024 20:48

Sivine na pločevini s poliranjem nisem mogel do konca odpravit.Lisasto je.
Je možno da konkavna pločevina v pečici ni stiskana ampak je odlitek? Nova se je zdela tako svetla da sem pomislil na krom.

Če je pločevina prej vzdržala 500C preden je ob nadaljnem poviševanju temperature okoli grelcev posivela, pa sedaj lisasta vzdrži le še 400C preden začne siveti....govorim na pamet.
Izguba sijaja je verjetno povzročila izgubo funkcije odboja toplote in posledično višanje temperature pločevine.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 15.2.2024 12:20

https://www.bfcshop.si/elektricni-pekac ... reme-1200w

Proizvajalec je povedal da je konkavna pločevina iz INOXa.
Pri kateri temperaturi inox izgubi sijaj? Je to posledica izločanja ogljika in tudi intenzivno poliranje ne bi povrnilo prvotnega sijaja?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.2.2024 14:58

ti dej poglej kaj je toplota, mislim da je infra valovanje in kako zrcaala kakšna vplivajo kako in kaj na odboj??? , se mi ne ljubi iskati..., se mi zdi, da vidna svetlobaa in infra valovanje ni enako, ma kaj vem no..., bo kdo skočil notri, ti nisem pa šel v mojo pečico šporhet BEKO gledat, kako steno ima nad grelcem, haha..., aha samo za info, RF ov imaš pa, da peče glava, kaj pa imaš ti pa ve samo presvetli...
Zadnjič spremenil vili, dne 15.2.2024 17:34, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.2.2024 15:25

NR jekla niso ogljikova, ampak CrNi jekla. Tu je ogljik celo moteč, ker s kromom tvori karbide in na koncu dobiš celo luknjo v kovini.

NR jeklo je nerjaveče zaradi kroma, ki je polplemenita kovina in postane stabilna (proti koroziji) s tem, ko krom površinsko oksidira. Ta oksidna prevleka je "mat" in zato vsaka NR polirana površina s časom izgubi lesk. Ob povišani temperaturi je ta oksidacija mnogo hitrejša in debelejša ter neurejena, zato bo edina rešitev ponovno mehansko poliranje - rok trajanja te politure bo pa zopet omejen, ravno zaradi povišane temperature.

Po moje bo najlažje kupiti novo pečico, ceneje kot pa polirati. Lahko pa seveda probaš itd.
Zadnjič spremenil Demz, dne 15.2.2024 15:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.2.2024 15:31

Pizze se menda peče pri 500°C - to je po moje strašno pretiravanje, kar se materialov tiče. To je vendar že rdeči žar! Pri tej temperaturi bi ohranil polirano površino samo če bi delal v vakuumu.

Poleg tega bi se vprašal glede zdravja, ker NR jekla vsebujejo do 10% Ni, kar v kombinaciji z železom in kromom tvori evtektično zlitino s precej nižjim tališčem kot so osnovni gradniki (Fe, Cr, Ni). Meni po strokovni plati ta živilska tehnologija nikakor ni vredu.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 15.2.2024 16:31

V originalu pečica greje samo do 400C.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.2.2024 17:40

dobro , pa pride na 400???, koliko bi pa morala???, vtakni noter sondo termometra pa boš videl kje si, kdo pa je tu na forumu toliko vseveda, da bo videl v to tvojo picopeko, ma ne kompliciraj..., ma a se speče ali se ne..., če ne pa v dobro staro krušno peč...
Zadnjič spremenil vili, dne 15.2.2024 18:15, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.2.2024 17:54

clovek napisal/-a:Sivine na pločevini s poliranjem nisem mogel do konca odpravit.Lisasto je.
Je možno da konkavna pločevina v pečici ni stiskana ampak je odlitek? Nova se je zdela tako svetla da sem pomislil na krom.

Če je pločevina prej vzdržala 500C preden je ob nadaljnem poviševanju temperature okoli grelcev posivela, pa sedaj lisasta vzdrži le še 400C preden začne siveti....govorim na pamet.
Izguba sijaja je verjetno povzročila izgubo funkcije odboja toplote in posledično višanje temperature pločevine.

clovek napisal/-a:V originalu pečica greje samo do 400C.

Tu si si kar odgovoril. Tisto kar si nalepil zgoraj, je zagotovo pločevinasta oplata narejena z globokim vlekom iz polirane NR avstenitne pločevine. Njena funkcija je odbijati toplotno sevanje nazaj. Ker njena površina ni več polirana, se toplota ne odbija več tako zelo, ampak se akumulira v material.

Zmanjšaj temperaturo. Pa - skoraj zagotovo bi se ta pločevina dobila tudi kot nadomestni del. Ker je nemogoče da proizvajalec zavestno ne bi vedel za to tegobo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.2.2024 18:23

clovek napisal/-a:V originalu pečica greje samo do 400C.

dobro in kaj bi zdaj rad, če so šalter nastavili na 400 bo 400 in, vrzi ga ven, ga prebrikaj pa ti bo zažgalo, hahaha, če je zdaj premalo..., dobro kako si pa sploh to poliral???, s čim...???, date slišimo..., ker nimamo steklene krogle..., si samo malo podrgnil z viledo cunjco ali si dal nekomu na kozla, da je to ornk požlajfal..., najprej s filcem, pol pa še s cuno...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 15.2.2024 19:51

Ni na 500 stopinj celzija pečeno :-) je pa na cca 270:-)...aja tud rostfraj ni pečica.....neki BOSCH obični, ki je v kuhinji....pa kamen in pa žar funkcija...

Aja, je pa po Vitotovem receptu testo narejeno :-)

Da ne bomo samo o rostfraju pa šlajfanju govoričili :D :D :D

LPL
Priponke
pica.jpg
pica
pica.jpg (120.03 KiB) Videno 4905 krat
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.2.2024 20:19

lesy:

boh ti požegnej, ja paja 300 je vrh glave, ma kakšnih 500, to dobiš ven samo ogle za ajzenwrke al pa za feldsmitno...,hahah...
Zadnjič spremenil vili, dne 16.2.2024 13:13, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 15.2.2024 22:16

vili napisal/-a:dobro , pa pride na 400???, koliko bi pa morala???, vtakni noter sondo termometra pa boš videl kje si, kdo pa je tu na forumu toliko vseveda, da bo videl v to tvojo picopeko, ma ne kompliciraj..., ma a se speče ali se ne..., če ne pa v dobro staro krušno peč...

S 400C sem samo povedal do kolk je tovarniško nastavljena pečica da Demza ne bi skrbela živilska tehnologija.

Če bi prej vedel to o niklju kar pravi Demz pekača ne bi šel predelovat.

Poliral sem s 1500 in 2000 papirjem. Še bolj je šlo z rumenkasto žičnato krtačo. Pa nek bel filc iz kitajske sem dal gor ki je kmalu razpadel. Nič ni kaj dost pomagalo....kot bi bila sivina v globino.
https://ibb.co/bQnX5mv

Danes sem poskusil z jekleno krtačko...deluje.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov