STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a sassapo » 30.11.2008 15:03

zauran napisal/-a:Zakaj se pa tehnika ne spusti v apsorpccisko tehniko amonjak vodik temperature v majhnih dimenzijah dosežejo 70 c,nubenga konpresorja garanciska doba 15 do 16 let brnenja ni deluje na plin štrom ali selo na sončno celico.

absorbcija ima zelo zelo slabe izkoristke proti kompresorskim strojem
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zlobni » 24.12.2008 11:11

Jaz imam 10let staro klimo DAIKIN 10KW. Mislim jo imeti za ogrevanje zrak/voda.
Notri je R22, zanima me kakšno max. temperaturo lahko dobim iz nje in kakšen izkoristek.
Ali lahko direktno na izhodu klime priključim izmenjevalec? Mogoče še kakšna ideja kakšnega?

Slika
zlobni
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a sassapo » 28.12.2008 12:33

zlobni napisal/-a:Jaz imam 10let staro klimo DAIKIN 10KW. Mislim jo imeti za ogrevanje zrak/voda.
Notri je R22, zanima me kakšno max. temperaturo lahko dobim iz nje in kakšen izkoristek.
Ali lahko direktno na izhodu klime priključim izmenjevalec? Mogoče še kakšna ideja kakšnega?

Slika

Glede, da imaš v klimi še r22 boš dosegal nekaj višje temperature in izkoristke kot z r407c.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zlobni » 28.12.2008 15:07

Hvala za odgovor, ali mogoče veš ali lahko direktno na izhodu klime priključim izmenjevalec?
zlobni
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a sassapo » 28.12.2008 15:20

zlobni napisal/-a:Hvala za odgovor, ali mogoče veš ali lahko direktno na izhodu klime priključim izmenjevalec?

Verjetno boš toplotni menjalnik montiral v kurilnico, zunanjo enoto klime pa ven, najbolje na j ali jz
izmenjevalec priklopiš namesto notranje enote.
Kako pa misliš rešit obratovanje, z elektroniko notranje enote, ali boš šel v krmilnik :wink:
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zlobni » 28.12.2008 15:39

Vse bom imel tako blizu, da bo kar poleg klime. Kar se tiče krmiljenja, pa delam avtomatiko sam. Že zdaj imam avtomatiko, ki krmili peč, sončno, grelece in obtoke, itd. Trenutno imam cca 25 aktivnih senzorjev itd. Trenutno se spoznavam s klimami oziroma delovanjem, imam pa kolega, ki se profesionalno ukvarja s tem oziroma dela avtiomatike samo za toplotne črpalke. Velikokrat se zgodi, da stvar pade v vodo pri eni sami banalni stvari :)
zlobni
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a sassapo » 28.12.2008 15:47

zlobni napisal/-a:Vse bom imel tako blizu, da bo kar poleg klime. Kar se tiče krmiljenja, pa delam avtomatiko sam. Že zdaj imam avtomatiko, ki krmili peč, sončno, grelece in obtoke, itd. Trenutno imam cca 25 aktivnih senzorjev itd. Trenutno se spoznavam s klimami oziroma delovanjem, imam pa kolega, ki se profesionalno ukvarja s tem oziroma dela avtiomatike samo za toplotne črpalke. Velikokrat se zgodi, da stvar pade v vodo pri eni sami banalni stvari :)

Če imaš idejo me kontaktiraj

Že nekaj časa iščem primeren krmilnik za toplotne črpalke.
Noben serijski ELIWELL, CAREL, DIXEL... ne zna vodit temperaturo vode tč po zunanji temperaturi, ne zna greti sanitarno vodo na nastavljeno temperaturo.
Rabim zadevo katera bi znala:
TČ greje talno gretje z izhodno temp. 28°c pri zunanji temp. 0°c , ko zunanja temperatura pada se mora temperatura ogrevalne vode dvigovat (nastavljivo po vremenski krivulji)
po končanem ogrevanju, ko doseže temp. ogrevanja preklopi mešalni ventil ali črpalki in dogreje bojler na recimo nastavljenih 45°c
v primeru, da je temp. sanitarne vode samo stopinjo ali dve manjša od nastavljene TČ ustavi gretje brez dogrevanja bojlerja, v primeru da temp. sanitarne vode pade pod diferenco(nastavljivo) in še ni potrebe po ogrevanju, pogreje sanitarno vodo in po potrebi nadaljuje gretjem hiše (če je pogoj vklopa ali manjka do vklopa manj kot 1°c ČIM MANJ VKLOPOV IN IZKLOPOV KOMPRESORJA
Poletni režim greje samo bojler.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zlobni » 28.12.2008 17:04

Ja za vse takšne stvari ponavadi rabiš več avtomatik, ki na žalost niso med seboj sinhronizirane. Jaz imam pri svoji vpisan polinom 2 stopnje, ki krmili peč po zunanji temperaturi. Vse vklope in izklope imam časovno definirane. Kaj naj preklopi, kdaj in ob kakšni temperaturi. Lahko ti povem, da je tukaj veliko raziskovalnega dela in spremlajanja delovanja. Vse lahko spremljam preko interneta, hkrati pa mi podatke zapisuje še na flash kartico.
Še nekaj slikc.
Slika

Slika

Slika

Slika
zlobni
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a sassapo » 30.12.2008 21:38

seveda so takšne in drugačne rešitve, ampak jaz iščem serijski izdelek, ker je pač vse ostalo veliko predrago.
Krmilnik ni drag, ampak da nekdo hoče 2000€ za program mi je pa nesprejemljivo.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zlobni » 31.12.2008 12:48

To pa je kar veliko. Ti mali krmilniki sploh niso tako zahtevni za programirat. Če si vsaj malo za stvar ozirmoa tehnični tip lahko hitro narediš program.
Jaz sem program za prvo avtomatiko pisal skoraj eno leto. Res pa je, da sem se sproti učil, kako čim bolj izkoristiti energijo. Ko dobiš te izkušnje je veliko lažje. Katero avtomatiko pa si mislil uporabiti?
zlobni
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Krpan » 31.12.2008 13:40

Jaz imam dobre izkušnje z Alpha krmilniki od Mitsubishija. Ni potrebno kakšno posebno znanje programiranja, saj vse delaš z grafičnimi simboli, ki jih med seboj povezuješ z namišljenimi žicami. Nekateri imajo tudi analogne vhode, za priklop temperaturnih senzorjev.
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 31.12.2008 13:41

Tako zgleda programiranje:
Slika
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zlobni » 31.12.2008 14:08

Evo, KRPAN ti lahko pomag s kakšno enostavno rešitvijo. Resnično ni tako kompliciranpo kot misliš.
zlobni
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a sassapo » 31.12.2008 16:17

Dobil sem ponudbo za program s siemensovim krmilnikom, pa me je skor pobralo ko sem videl cifro.
Sam krmilnik res ne predstavlja velikega stroška, rabim pa nekoga, ki mi bo zadevo sprogramiral po mojih zahtevah za neko sprejemljivo ceno (pa delat mora) Hardver in sama hladilniška hidravlika mi ne predstavlja problem, saj imam več kot 15let izkušenj s hladilno tehniko.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zlobni » 31.12.2008 18:09

Ne vzeti SIEMENSa. Drag je ko žefran, ker se večinoma uporablja v profi namene. Res pa je, da ko dela, dela.
Poglej krmilnike, kot ti predlaga KRPAN, je pa še veliko tega. Jaz z narejenimi krmilniki nimam veliko izkušenj, ker sem jih vedno delal sam. Najprej moraš vedeti, koliko vhodov in izhodov potrebuješ (analogne, digitalne), na podlagi tega pa izberi krmilnik, ki bo znal delati, kot boš želel. Napiši kaj rabiš in bo gotovo KRPAN odgovoril, kateri je najprimernejši in za kakšno ceno se ga da dobiti.
zlobni
Pripravnik
Pripravnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov