Vem, da traja, da nastaviš. Rad bi nastavil čim bolj optimalno, zadovoljivo že vem, kako nastaviti. Če pustim vse na tovarniških nastavitvah, deluje čisto OK, samo me zanima, ali bi se dalo zadevo nastaviti še optimalneje.

Hudič je, ker je toliko možnosti.
Je pa pri tej TČ hec v tem, da sobni korektor upošteva histerezo -0,5°/+1,5°, kar že po definiciji ne more zagotavljati povsem stabilne temperature. Kolikor mi je uspelo pogruntati krmilje, je potrebno nastaviti nekoliko višjo ogrevalno krivuljo od minimuma za vzdrževanje temperature, potem pa temperatura prostora počasti narašča do zgornje meje histereze (+1,5 °C nad ciljno temperaturo zraka prostora), nato pa se kompresor ugasne, dokler temperatura prostora ne pade na spodnjo mejo histereze (-0,5 °C pod ciljno temperaturo zraka prostora). Če pa imaš hkrati vklopljeno še delovanje po vremenski krivulji (WATER + AIR), pa TČ upošteva še histerezo (+/- 2 °C) od izračunane vrednosti temperature vode pri različnih zunanjih temperaturah zraka. Za ponoven vklop kompresorja morata biti izpolnjena oba pogoja, doseženi morata biti spodnji meji histereze vode glede na vremensko krivuljo in histereze temperature zraka v prostoru (-0,5 °C pod ciljno temperaturo prostora), ki jo zaznava sobni korektor. Če imam nastavljeno kar tovarniško vremensko krivuljo (28-35 °C med zunanjima temperaturama +16 in -10 °C), kar je povprečno približno dve stopinji nad "optimumom", na TČ pa nastavim ciljno temperaturo prostora 22 °C, potem temperatura najprej počasi raste in je kakšna dva do tri dni stabilna med 21,5 in 22°C, potem pa v enem dnevu naraste proti 23 °C in čez, in ko je izpolnjen pogoj, da temperatura vode doseže zgornjo mejo histereze (+2 °C nad izračunano ciljno temperaturo glede na vremensko krivuljo), ali pa pogoj, da temperatura zraka v prostoru s sobnim korektorjem doseže 23,5 °C, kar je zgornja meja histereze za temperaturo zraka v primeru ciljne temperature v prostoru 22 °C, se kompresor izklopi. Potem temperatura ponavadi pade na okoli 21,5 °C ali še malo nižje, nato pa se po ponovnem vklopu kompresorja spet počasi dviga proti 22 °C in je nekaj dni stabilna okoli 22°, čez čas pa spet pobegne proti zgornji meji histereze sobnega korektorja in cikel se ponovi.
To delovanje mi ni čisto všeč, čeprav je večino časa temperatura blizu ciljne temperature. Zato me zanima, ali ima kdo kakšno idejo, kako bi lahko to nastavil tako, da bi bila temperatura ves čas takšna, kot jo hočem.

Seveda pa je pogoj, da je tudi poraba elektrike za delovanje čim nižja.

Opazil sem tudi, da ko sem nazadnje malo bolj znižal krivuljo, se je kompresor na TČ začel vklapljati in izklapljati večkrat na uro, kot bi se krmilnik učil pravilno delovati. To sem opazil že lani in ko sem krivuljo spet nastavil na tovarniško, se delovanje ni spremenilo in se kompresor še naprej zelo pogosto vklaplja in izklaplja. Predvidevam, da se to po določenem času uravna in kompresor deluje bolj zvezno? Prej mi je namreč na tovarniških nastavitvah deloval z zelo malo zagoni...