STROJNISTVO.com • Poglej temo - Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

OdgovorNapisal/-a Gregor22 » 26.9.2022 11:32

Mipax hvala za pomoč je delovalo.
Silent mode še pa dodatno softwersko zmanjša moč delovanja toplotne? ali naredi še kaj drugega (manjši hrup) ker ob vklopu silent mode še dodatno pade tok za 6 A.
Gregor22
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Baumann » 20.11.2022 19:15

Zdravo

Vidim, da nekaj znanja in izkušenj obstaja ne glede na zelo slabo podporo proizvajalca. Sam si lastim monoblok 9kw, z manjšim zalogovnikom. Problem imam ker nikakor ne uspem nastaviti ogrevanje(talno) glede na zunanjo temperaturo. Razmišljal sem tudi o termostatu preko modbusa....
Škoda, ker za tak denar ne dobiš skoraj nič za ogrevanje, toplotna deluje bp, manjka samo malo podpore proizvajalca.... Imam en ogrevalni krog, SV ogrevam na el.grelec, razmišljam tudi o WDC, vendar bi mi bolj ustrezalo, da bi TČ delovala z manjšo močjo ne pa on/of. Kakšna rešitev v nastavitvah ali nasvet za neki pameten modbus termostat, saj navaden on/off termostat po mojem s talnim ogrevanjem ni najboljša rešitev....
Baumann
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ma3x » 13.12.2022 9:21

Ti želiš vremensko vodeno regulacijo, ki jo Therma V seveda že tovarniško podpira. So pa te nastavitve malce skrite. Do njih prideš tako, da na meniju "Settings" nekaj sekund držiš pritisnjeno puščico GOR, nato pa vtipkaš štirimestno kodo za dostop do nastavitev za monterje, ki je enaka različici programske opreme krmilnika (pri meni 3.0.5.1), navedeni v spodnjem desnem kotu zaslona. Potem poiščeš podmeni "Seasonal auto temp", v katerem nastaviš vremensko krivuljo.
ma3x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a luka32 » 13.12.2022 17:53

Kaj pa je narobe z on of termostatom? Temperaturo tč itak nastaviš na sami napravi, in ko to temperaturo doseže potem začne delati inverter in znižuje moč. Jaz nisem videl neke prednosti z regulacijo preko zunanje temperature.
luka32
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stbe » 22.12.2022 7:28

luka32 napisal/-a:Kaj pa je narobe z on of termostatom? Temperaturo tč itak nastaviš na sami napravi, in ko to temperaturo doseže potem začne delati inverter in znižuje moč. Jaz nisem videl neke prednosti z regulacijo preko zunanje temperature.

Tudi jaz imam on of. Sem preizkušal vse načine in temperatura v prostoru ni bila tako stabilna. Poleg tega pri zvezni regulaciji črpalka dela nonstop in že s tem porabi precej energije..
stbe
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ma3x » 23.12.2022 15:18

Tudi sam imam težave z ustrezno nastavitvijo "vremenske regulacije" za stabilno temperaturo prostora. Uporabljam pa žični LG-jev senzor temperature PQRSTA0, ki pa ni kdo ve kako natančen oz. regulacija WATER+AIR (vremenska krivulja + sobni korektor) ne zagotavlja vedno stabilne temperature.

Mi lahko predlagate, kako bi bilo najbolje urediti regulacijo za čim bolj stabilno temperaturo v prostoru? Kako imate ostali nastavljeno, ki uporabljate sobni termostat? Kateri termostat uporabljate?

Težava pri regulaciji te črpalke je tudi, da je v servisnih nastavitvah mirovanje kompresorja možno nastaviti na največ 3 minute, kar pomeni, da se pod določenimi pogoji črpalka zelo pogosto vklaplja in izklaplja. Meni bi bilo idealno nastaviti na termostatu v bajti 22°, na črpalki pa, da kompresor miruje vsaj 20 minut po vsakem izklopu. V sistemu imam vzporedno vezan zalogovnik, v sekundarnem krogu pa eno obtočno črpalko za talno gretje in drugo za stensko. Do zdaj mi še ni uspelo vsega čisto optimalno nastaviti.
ma3x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 23.12.2022 18:03

ma3x:::

koliko časa se pa že "jebeš" z nastavitvami, glej ti štosi glede te klinčeve toplote se ne nastavijo v dveh treh dnevih, tednu, dveh, to kar traja en čas, ker so VSTRAJNOSTI kar velike, če veš kaj so vstrajnosti, ena "bajta", to je zajeban sistem..., dobro jaz grejem s peleti šala mala, pa me tudi včasih kaj zaje...be..., pri peletih je vir toplote gorilnik zelo velik in ga ni probrem regulirat, ja toplotna je pa kar malo jebene, je pa lušten sistem, imata soseda..., pa se malo zezamo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ma3x » 23.12.2022 19:21

Vem, da traja, da nastaviš. Rad bi nastavil čim bolj optimalno, zadovoljivo že vem, kako nastaviti. Če pustim vse na tovarniških nastavitvah, deluje čisto OK, samo me zanima, ali bi se dalo zadevo nastaviti še optimalneje. :lol: Hudič je, ker je toliko možnosti.

Je pa pri tej TČ hec v tem, da sobni korektor upošteva histerezo -0,5°/+1,5°, kar že po definiciji ne more zagotavljati povsem stabilne temperature. Kolikor mi je uspelo pogruntati krmilje, je potrebno nastaviti nekoliko višjo ogrevalno krivuljo od minimuma za vzdrževanje temperature, potem pa temperatura prostora počasti narašča do zgornje meje histereze (+1,5 °C nad ciljno temperaturo zraka prostora), nato pa se kompresor ugasne, dokler temperatura prostora ne pade na spodnjo mejo histereze (-0,5 °C pod ciljno temperaturo zraka prostora). Če pa imaš hkrati vklopljeno še delovanje po vremenski krivulji (WATER + AIR), pa TČ upošteva še histerezo (+/- 2 °C) od izračunane vrednosti temperature vode pri različnih zunanjih temperaturah zraka. Za ponoven vklop kompresorja morata biti izpolnjena oba pogoja, doseženi morata biti spodnji meji histereze vode glede na vremensko krivuljo in histereze temperature zraka v prostoru (-0,5 °C pod ciljno temperaturo prostora), ki jo zaznava sobni korektor. Če imam nastavljeno kar tovarniško vremensko krivuljo (28-35 °C med zunanjima temperaturama +16 in -10 °C), kar je povprečno približno dve stopinji nad "optimumom", na TČ pa nastavim ciljno temperaturo prostora 22 °C, potem temperatura najprej počasi raste in je kakšna dva do tri dni stabilna med 21,5 in 22°C, potem pa v enem dnevu naraste proti 23 °C in čez, in ko je izpolnjen pogoj, da temperatura vode doseže zgornjo mejo histereze (+2 °C nad izračunano ciljno temperaturo glede na vremensko krivuljo), ali pa pogoj, da temperatura zraka v prostoru s sobnim korektorjem doseže 23,5 °C, kar je zgornja meja histereze za temperaturo zraka v primeru ciljne temperature v prostoru 22 °C, se kompresor izklopi. Potem temperatura ponavadi pade na okoli 21,5 °C ali še malo nižje, nato pa se po ponovnem vklopu kompresorja spet počasi dviga proti 22 °C in je nekaj dni stabilna okoli 22°, čez čas pa spet pobegne proti zgornji meji histereze sobnega korektorja in cikel se ponovi.

To delovanje mi ni čisto všeč, čeprav je večino časa temperatura blizu ciljne temperature. Zato me zanima, ali ima kdo kakšno idejo, kako bi lahko to nastavil tako, da bi bila temperatura ves čas takšna, kot jo hočem. :lol: Seveda pa je pogoj, da je tudi poraba elektrike za delovanje čim nižja. :oops:

Opazil sem tudi, da ko sem nazadnje malo bolj znižal krivuljo, se je kompresor na TČ začel vklapljati in izklapljati večkrat na uro, kot bi se krmilnik učil pravilno delovati. To sem opazil že lani in ko sem krivuljo spet nastavil na tovarniško, se delovanje ni spremenilo in se kompresor še naprej zelo pogosto vklaplja in izklaplja. Predvidevam, da se to po določenem času uravna in kompresor deluje bolj zvezno? Prej mi je namreč na tovarniških nastavitvah deloval z zelo malo zagoni...
ma3x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mipax » 23.12.2022 21:31

Morda bi pa bilo potrebno vzeti v obzir na katerem mestu je nameščen žični daljinski upravljalnik v katerem je senzor temperature (ali pa dodatni senzor notranje tempearature).

Sam sem opazil. da je problem, ker imam daljinski upravljalnik s senzorjem montiran na steni proti zunanjosti objekta, stena pa je bolj mrzla, kot zrak v sobi (temperatura stene se spreminja z zamikom odvisno od več faktorjev) in to povzroča zamike in nihanje temperature v prostoru in se stanje šele po nekem času stabilizira (nimam pa nastavljeno delo po sezonski krivulji, ampak regulacijo samo od temperature vode in zraka v sobi).

Morda bi pomagalo prestaviti senzor malo odmaknjen od stene ali na drugo steno, nisem pa imel še volje prestavljati.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ma3x » 24.12.2022 10:25

Mesto senzorja temperature v prostoru je seveda zelo pomembno. Deluje pa zadeva točno tako, kot sem zgoraj opisal. Če imaš nastavljeno regulacijo temperature vode po vremenski krivulji in temperaturi zraka v hiši, je glavna vremenska krivulja, sobni korektor pa je zgolj v dodatno pomoč. Če je krivulja prenizka, ti čisto nič ne pomaga, če na senzorju nastaviš 25 °C, ker boš v prostoru še vedno imel premajhno temperaturo. Zato je pri uporabi sobnega senzorja temperature zraka vremensko krivuljo bolj smiselno nastaviti nekoliko višje in ko doseže histerezo izračunane temperature vode in/ali zgornjo mejo histereze ciljne sobne temperature, se kompresor pač ugasne.
Zadnjič spremenil ma3x, dne 25.12.2022 9:43, skupaj popravljeno 1 krat.
ma3x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mipax » 24.12.2022 13:32

Kot razumem delovanje "po krivulji" gre za to, da se kompenzirajo spremembe zunanje temperature glede na zakasnitve prehoda toplote skozi stene.

Npr. pri zniževanju temperature zunaj je potrebno pojačati ogrevanje z določeno zakasnitvijo, pri povečevanju temperature pa je treba pričeti zmanjševati ogrevanje že nekoliko prej.

To se doseže tudi s spremembo temperaturo vode v odvisnosti od potrebne moči, ki jo je treba oddjati v prostore (to pomeni, da se poleg moči TČ spreminja tudi temperatura vode po krivulji).
Ko dvigneš temperaturo v uporabnikovem meniju dejansko povečaš končno temperaturo vode.

Poleg same višine krivulje v uporabnikovih nastavitvah, pa se da torej nastaviti tudi nagib krivulje v servisnih nastavitvah.
To je opisano v navodilu za montažo
https://www.manualslib.com/manual/2050610/Lg-Therma-V.html?page=187#manual .
https://www.manualslib.com/manual/2050610/Lg-Therma-V.html?page=188#manual
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ma3x » 24.12.2022 14:11

Seveda, a poleg te krivulje lahko hkrati uporabiš še sobni korektor, ki pa na delovanje vpliva tako, kot sem zgoraj opisal. Glavna je ta vremenska krivulja za temperaturo vode, dodatno pa se lahko upošteva še senzor temperature zraka v prostoru.
ma3x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 24.12.2022 17:27

dobro fantje, samo vprašam a poznate delo toplotnih črpalk..., pa ne skočit zdaj name..., jaz se nebi upal nikoli dajati tako na daljavo relevatnih nasvetov..., če res ne poznaš pravih razmer...??????
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 24.12.2022 19:16

Spet eno nesramno vprašanje. Saj nismo nepismeni, znamo brat proizvajalčeva navodila in jih tudi zazumemo. ma3x se bo pa že sam odločil ali mu nasvet kaj koristi ali ne, res ne rabi odvetnika.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.12.2022 9:36

mipax napisal/-a:Spet eno nesramno vprašanje. Saj nismo nepismeni, znamo brat proizvajalčeva navodila in jih tudi zazumemo. ma3x se bo pa že sam odločil ali mu nasvet kaj koristi ali ne, res ne rabi odvetnika.

če leti to "nesramno" vprašanje name, glej sem se kar kakih deset let ukvarjal s temi grelnimi jajci, tako na drva kot na olje, dobro, smo jih izdelovali, majčkeno poznam to jebeno tehnologijo, no glede toplotnih črpalk me je imel pa profa ŽUN, sem pa komaj izvlekel šestko, haha..., so prazniki, bodimo POZITIVNI, sicer ne vem kaj naj bi to pomenilo... :D :D :D

vem pa kaj te matra, elektro števc, imam prav ali ne..., jebiga nekaj z nič je nič..., pa ni nesramno...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 48 gostov