STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vetrne elektrarne tretjič!

Vetrne elektrarne tretjič!

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Slike vetrnice

OdgovorNapisal/-a ivans » 21.4.2012 14:42

Zamot hvala ti, ker si mi pojasnil kako se "zmanjša" file za slike.

Na drugi sliki je vetrnica v "Delovnem položaju". Na tretji sliki pa je v "Parkiranem položaju", to pomeni, da je vetrnica zasukana za kot 90 (st) glede na smer vetra. Vetrnico zasučem ročno s potegom vrvice, ki je speljana skozi votlo osovino okrog katere se vetrnica vrti, ko sledi spremembam smeri vetra. Vrvica je speljana do vznožja stolpa. Na ta način je vetrnica preživela tudi zelo močan veter, ki je letos pozimi pihal na Primorskem.

Stolp je visok 9m. Žal je tudi na tej višini veter še vedno zelo močno turbolenten. V bodoče ga nameravan dvigniti vsaj še za 4m.

Lep pozdrav,
Ivan
Slika

Slika

Slika
ivans
Strokovnjak
Strokovnjak

Od kje piha veter?

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 21.4.2012 18:58

Ivans?
Ni mi čisto jasno iz katere strani(leve ali desne) glede na sliko piha veter za to da se vetrnica vrti, predvidevam da z desne na spodni sliki.
Jaz imam sistem obešen tako da je uravnotežen, teža generatorskega dela je enaka teži smernega repa in se v turbolentnem vetru hitro obračav v pravo smer, pri "premočnem" vetru pa se odklanja na dol.Ne vem pa kako bi bilo to na odprtem prostoru, do kam bi zdržala.
Dokler nimam kakšnih električnih rezultatov bo namontirana med smrekami :o
LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivans » 22.4.2012 8:29

Zamot, živijo!
Pri opisovanju "Parkiranega položaja" (tretja slika) sem malo zgrešil. Moral bi napisati, da je OS vetrnice zasukana za kot 90(st) na smer vetra torej, da je ravnina v kateri leži vetrnica vzporedna s smerjo vetra. V tem položaju se vetrnica NE vrti neglede na to kako močan je veter. V ta položaj jo z vrvico potegnem ponoči in pred neurji.
Lep pozdrav,
Ivan
ivans
Strokovnjak
Strokovnjak

Za bolj resne.

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 27.5.2012 16:14

Vprašanje za Ivana:
S kakšnimi obrati dela tvoj generator optimalno?
Moja vetrna z generatorjem iz direkt drive motorja za pralni stroj z preklopljivimi poli. Čakam močnejši veter, pri 2m/s mijo sploh ne obrne :o
Slika

Slika
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Za bolj resne.

OdgovorNapisal/-a acme12 » 27.5.2012 21:07

zamot1 napisal/-a:Vprašanje za Ivana:
Moja vetrna z generatorjem iz direkt drive motorja za pralni stroj z preklopljivimi poli. Čakam močnejši veter, pri 2m/s mijo sploh ne obrne :o

Možno je, da je veternica premajhna za generator. Namontiraj veternico na avto pa boš videl kdaj se obrne.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bavcar » 28.5.2012 21:19

ivans napisal/-a:Zamot, živijo!
Pri opisovanju "Parkiranega položaja" (tretja slika) sem malo zgrešil. Moral bi napisati, da je OS vetrnice zasukana za kot 90(st) na smer vetra torej, da je ravnina v kateri leži vetrnica vzporedna s smerjo vetra. V tem položaju se vetrnica NE vrti neglede na to kako močan je veter. V ta položaj jo z vrvico potegnem ponoči in pred neurji.
Lep pozdrav,
Ivan

Bravo IvanS,
Vidim da živite tik pod sabotinom. Vsekakor se oglasim, da pogeldam veternico...saj drugače pa sva se videlava v moji prejšnji službi...

LP
Miha B.
bavcar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivans » 29.5.2012 9:22

Zamot,
vetrnico sem projektiral, da bi delovala pri TSR=3,5. Torej bi se pri vetru 5 (m/s) vrtela z 210 (obr./min). No, to so le računski podatki. Obratov pa žal nisem meril. Pred montažo vetrnice sem sicer izmeril karakteristiko generatorja v praznem teku. Iz nje bi lahko odčital obrate vetrnice pri določenem vetru. Žal sem izgubil papir, na katerega sem si pisal podatke karakteristike generatorja - leta. Ha, ha...
Na tvoje vprašanje pri kakšnih vrtljajih vetrnica deluje optimalno pa ti ne znam odgovoriti, ker ne vem kje ima generator maksimalni izkoristek. Za generator sem vzel električni motor s permanentnimi magneti in mu previl rotor - več ovojev tanjše žice. Generator pa ima zelo majhen začetni moment (cogging torque)tako, da se vetrnica zavrti že pri majhnem vetru 2,5 do 3 (m/s).

Miha, živijo!
Bom zelo vesel, če prideš na obisk in ogled vetrnice.

Lep pozdrav,
Ivan
ivans
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Slike!

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 11.6.2012 20:01

zamot1 napisal/-a:Slika

Slika

Pozdravljen, kje se dobi ta motor?
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

LG pralni stroj-

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 12.6.2012 4:59

Na servisu za LG pralne stroje na Škofljici za cca 180€

LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 12.6.2012 12:38

Mislim, da jih bom počakal ko pridejo na smetišče.
Še ena radovednost: vidim da si dal releje in v prejšnjih postih zagovarjal preklop polov. Samo me zanima kako lahko preklopiš pole, če imaš že definirane pole v rotorju, menda so odseki magnetov in ti poli se morajo "klapat" s poli v statorju. Po mojem jih ne moreš kar prosto vezat v paralelo.
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

Dela.

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 12.6.2012 19:44

Moja vezava dela tako kot sem predvideval, na temu generatorju se da to naredit brez večjih težav samo moraš malo "smrdeti" po štromarju 8) Za mojo vetno pa iščem novo lokacijo z malo več vetra.
LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 26.6.2012 18:21

Po štromarju "smrdim", da se kar kadi.
Bi pa precej pomagal še komu, če bi recimo skiciral način preklopa polov, število tuljavic in število magnetov, kako jih preklapljaš - predvidevam, da so zvezane v trikot.
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

Naj bo!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 27.6.2012 5:10

Z ozirom da si zainteresiran ti bom poslal vezavo, ne bom jo pa javno objavil. Ni preklaplanje zvezda/trikot
Javi mi e-naslov pa dobiš vezavo.
Pri 3m/s dobim cca 30V, bom pa v kratkem priklopil na regulator polnenja akusa da vidim kako bo pri obremenitvi.Če si pripravljen sodelovai se slišiva.
LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Dvometrska "zverina"

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 1.7.2012 8:24

Tale čaka na kakšen konkreten veter več kot 5m/s, pri 2m/s se že vrti.Površina lopatic zajema 1.4 m kvadrat Moj furling dela, samo malo ga moram še nastaviti glede na veter. Kot generator je kitajček EMAX 40VDC max 70A??? prenos pa 1:15. Ali se bo stopil ali pa bo vetrnico razneslo, bomo videli. Z malo predelave lahko to vetnico premontiram na generator z direkt drive motorjem in mojim štiristopenskim elektronskim menjalnikom. Rezultati pridejo kasneje ko bo več vetra.
LP Zamot
Slika
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Preživele!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 7.7.2012 6:29

Včerajšni vihar sta obe vetrnice preživele, meteorološka je pokazala 5m/s maksimalni veter. Furling pri dvometrski je deloval odlično, metrska je pa prenesla tak veter brez problema. Še malo pa bom imel priklopljene na regulator polnenja. Rezultati pridejo.
Slika
LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost