V zvezi z delovanjem toplotnih črpalk v času pripravljenosti (Standby) sem opazil, da je poraba sicer majhna ampak vseeno v sedanjem času novega obračunavanja omrežnih poraba ni čisto zanemarljiva.
Kot sem lahko razbral iz podatkov za črpalko LG monoblok znaša ta poraba med 20 in 50 W. Izgleda malo ampak če ta pripavljenost traja več dni ali celo mesec dni se porabe nabere in ni več zanemarljiva.
za LG HM071M U43

- Stadby in Crankcase 1.jpg (15.49 KiB) Videno 4529 krat
Za cel mesec (npr. če črpalke nimaš v režimu delovanja, ker je objekt nenaseljen dalj časa) znese:
* max. (v režimu Standby + Crankcase) pri moči 50W - 1,2kWh na dan, za zimski čas= cca 14 EUR na mesec
* oziroma min. pri "standby moči" 30W cca 8,9 EUR na mesec
Če to pomnožimo za več mesecev (tudi poleti, ko črpalke ne uporabljano ali jo uporabljamo samo za gretje tople vode) pride kar precejšen znesek. Očitno čas, ko je črpalka v "Stadby + Crankcase heater mode" ni vključen v podatke o izkoristku črpalke, še dodatno je problematična poraba za ogrevanje olja kompresorja TČ med časom pripravljenosti.
Če črpalko odklopimo iz omrežja (npr. odklopimo varovalko) pa nastaja problem pri zagonu črpalke dokler se olje v kompresorju TČ ne zagreje (da se prepreči poškodbe kompresorja), kar lahko to traja več ur (menda cca 6ur), čeprav te podatke proizvajalci ne izpostavljajo radi v dokumentaciji in pri reklamiranju izkoristkov TČ.
Problem lahko verjetno nastane tudi, če pride do daljše prekinitve napajanja električnega omrežja.
Kot sem zasledil na spletu se problem delovanja v Standby + Crankcase heater mode pojavlja tudi pri klima napravah.
Očitno proizvajalci TČ in klimatskih naprav ne polagajo posebne pozornosti tem problemu.
Zanima me kakšne izkušnje in mnenje imate ostali uporabniki tolotnih črpalk glede tega? Jaz zadevo rešujem tako, da pred ponovnim priklopom TČ na omrežje in zagonom ogrevanja TČ vodo v radiatorskem sistemu ogrejem s pečjo na drva, ki jo imam vključeno kot rezervo v sistemu.
Do sedaj nisem imel s takim načinom nobenih težav.