STROJNISTVO.com • Poglej temo - Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 19.11.2024 14:29

Ali kdo slučajno ve če se da črpalko izklopiti če pade temperatura pod 0°C (nič) Je možno to z aktivacijoi "Antifreeze" in kje se nastavi potem temperatura. Je kakšna funkcija ki od določene temperature proti minusu izključi TČ. Bi mi prav prišlo pri moji hibridni kombinaciji z peletko. Imam sicer možnost z aktivacijo termostata z dip stikalom 8 in dogradnjo termostata za okoli 0 °C, bi imel pa raje softwersko rešitev v nastavitvah.
Hvala....
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a radioamater » 1.12.2024 16:01

Zanima me ,če ta črpalka LG 9kw split lahko modulira ali deluje samo on-off. Pregledal sem že skoraj vse, vendar mi še ni uspelo najti, kje se to nastavi-deluje samo on - off.
radioamater
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 2.12.2024 20:21

Če ti hidravlična shema to omogoča in če veš kaj boš z tem načinom ogreval??? zvežeš sobni termostat, prestaviš dip stikalo 8 na ON, nastaviš temperaturo vode na 50°C in imaš on/ off glede na sobno temperaturo ki jo nastaviš na ekranu. Ni pa nič hudega če vmes dela tudi kot inverterska. Imam nekaj podobnega, brez sobnega termostata. Se da marsikaj "sčarat" :lol:
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a radioamater » 3.12.2024 12:10

Ogrevam 120 kvadratnih metrov na radiatorje. Želel bi, da mi črpalka dela kot inverter, ko doseže temperaturo, da se ne izklopi popolnoma, ampak, da še vedno dela z minimalno močjo. Pravijo, da je takšno delovanje boljše za črpalko kot ON-OFF. Regulacijo imam nastavljeno na avtomatsko preko zunanjega tipala, dvižnega voda 50 stopinj in sobne temperature 22 stopinj - voda+zrak.
radioamater
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mipax » 3.12.2024 23:14

TČ modulira le v nekem območju (porabe moči) t.j dokler je poraba energije s strani ogrevalnih teles (radiatorjev ali talnega ogrevanja) zadostna in temperatura vode ne doseže nastavljene vrednosti. Ko je voda željeno segreta (premajhna poraba s strani ogrevalnih teles) se TČ ustavi in čaka, da se temperatura vode zmanjša za nekaj stopinj in nato zopet zažene.

Če je bila moč radiatorjev izbrana za višje temperature vode (npr. za peč na drva, olje med 70 in 90 st. C ) potem pri nižji temperaturi radiatorji dosegajo preceej manjše moči, in se mora črpalka ustavljati pogosteje.

TČ lahko nastaviš da regulira po vstopni ali izstopni temperaturi v radiatorje oz TČ.

Nekaj nasvetov za radiatorje:
- Če odvzem toplote premajhen črpalka ne more zmodulirat moči in je v redu, da se izklopi - če bo odvod toplote večji bo delovalo kot treba. Pomagala bi dograditev ventilatorčkov pod radiator (samo potem malo šumi) ali povečanje velikosti radiatorjev.
- Voda na izstopu in vstopu mora imeti temp. razliko med 5 in 10 ST C.
- Prevroča voda na povratku lahko škoduje izmenjevalcu
- [b]Na radiatorje ne smejo biti nameščeni termostatski venili[/b], pretok čez radiatorje naj bo nastavljen na maximum.
Potrebno bi bilo pomeriti pretoke čez radiatorje in jih nastaviti ter nastaviti diferencialni ventil za primer, da se pretok čez TČ zmanjša pod predpisano vrednost. Če je pretok premajhen pride do alarma CH 14 - premajhen pretok vode.

Dobro je potrebno proučiti navodila za instalacijo in uporabo za konkretno črpalko.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Monoblok LG TČ - poraba v pripripravljenosti

OdgovorNapisal/-a mipax » 15.1.2025 10:39

V zvezi z delovanjem toplotnih črpalk v času pripravljenosti (Standby) sem opazil, da je poraba sicer majhna ampak vseeno v sedanjem času novega obračunavanja omrežnih poraba ni čisto zanemarljiva.

Kot sem lahko razbral iz podatkov za črpalko LG monoblok znaša ta poraba med 20 in 50 W. Izgleda malo ampak če ta pripavljenost traja več dni ali celo mesec dni se porabe nabere in ni več zanemarljiva.

za LG HM071M U43
Stadby in Crankcase 1.jpg
Stadby in Crankcase 1.jpg (15.49 KiB) Videno 4529 krat

Za cel mesec (npr. če črpalke nimaš v režimu delovanja, ker je objekt nenaseljen dalj časa) znese:

* max. (v režimu Standby + Crankcase) pri moči 50W - 1,2kWh na dan, za zimski čas= cca 14 EUR na mesec

* oziroma min. pri "standby moči" 30W cca 8,9 EUR na mesec

Če to pomnožimo za več mesecev (tudi poleti, ko črpalke ne uporabljano ali jo uporabljamo samo za gretje tople vode) pride kar precejšen znesek. Očitno čas, ko je črpalka v "Stadby + Crankcase heater mode" ni vključen v podatke o izkoristku črpalke, še dodatno je problematična poraba za ogrevanje olja kompresorja TČ med časom pripravljenosti.

Če črpalko odklopimo iz omrežja (npr. odklopimo varovalko) pa nastaja problem pri zagonu črpalke dokler se olje v kompresorju TČ ne zagreje (da se prepreči poškodbe kompresorja), kar lahko to traja več ur (menda cca 6ur), čeprav te podatke proizvajalci ne izpostavljajo radi v dokumentaciji in pri reklamiranju izkoristkov TČ.

Problem lahko verjetno nastane tudi, če pride do daljše prekinitve napajanja električnega omrežja.

Kot sem zasledil na spletu se problem delovanja v Standby + Crankcase heater mode pojavlja tudi pri klima napravah.
Očitno proizvajalci TČ in klimatskih naprav ne polagajo posebne pozornosti tem problemu.

Zanima me kakšne izkušnje in mnenje imate ostali uporabniki tolotnih črpalk glede tega?
Jaz zadevo rešujem tako, da pred ponovnim priklopom TČ na omrežje in zagonom ogrevanja TČ vodo v radiatorskem sistemu ogrejem s pečjo na drva, ki jo imam vključeno kot rezervo v sistemu.
Do sedaj nisem imel s takim načinom nobenih težav.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 15.1.2025 19:04

TČ je set&forget.

TČ si ponavadi omislimo da bi profitirali 1+k€ letno, pa je povišanje iz 0.5% na 1% tega postala težava ker gre za 100% povečanje? :wink:
Če ne bi bilo razloga za "nepotrebno" porabo, je nenazadnje niti ne bi bilo.
Always ready je le eden od razlogov.
Pa mimogrede, zneske za elektriko si hudo napihnil :roll:
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov