STROJNISTVO.com • Poglej temo - Električna mobilnost

Električna mobilnost

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Električna mobilnost

OdgovorNapisal/-a vili » 12.4.2019 20:52

vrzi1,

boš povedal, glej napredek ni problem, samo reci..., naredi bilance kaj vstopa in kaj izstopa samo to... pa gremo po gasu..., bo šlo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 13.4.2019 8:01

Se tudi jaz strinjam z @vrzi1.

Saj pa vsi vemo da čudežev ni. Tudi z nafto je tako. Kako umazana industrija to je - pač ni treba danes nikomur več dokazovati.

Kolikor vložiš v sistem, toliko minus izgube lahko pričakuješ nazaj iz njega. Saj pa tudi mi delujemo na govedino. Na žgance in zelje bolj slabo (majhni izkoristki), konec koncev nucaš tudi nekaj krave pri eni zeljnati glavi, da ti zraste iz zemlje :roll: . Pa se zopet vsi križajo, koliko toplogrednih plinov sproducira ena krava, preden je pripravljena na "naše izkoristke".
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 13.4.2019 9:21

Pri vsaki proizvodnji nastajajo tudi odpadne, celo nevarne snovi. Pomembno je to upostevati v primerjavah. Glede na to, da poteka razvoj elektricnih avtomobilov danes, ko se svet in z njo tudi ljudje zavedamo pomembnosti okolja pricakujem, da bo proizvodnja in tudi razgradnja potekala bolj ekolosko kot je bilo to zagotovljeno pri starejsih avtomobilih. Pri tem pa moramo vztrajati predvsem strojniki, ki s svojim delom pomembno sodelujemo pri procesih v razvoju in proizvodnji delov zanje. Avtomobilska industrija je tudi v Sloveniji mocno zastopana, ustvarja velik del pri izvozu. Pri ekoloskih primerjavah avtomobilov upostevajte tudi dejstvo, da je v uporabi torej na cestah povprecno 10 let star avto.
Tudi elektricni avto ima slabosti kot vse. V Sloveniji je okoli 1000 dnevnih uporabnikov. V medijih ni zapisovov o nezadovolnih uporabnikihi. Zasledil sem samo pozitivne odzive.
Otroci nam demonstrirajo na cestah zaradi nasih ravnanj v preteklosti, starsi bomo pa še kar po starem kot smo navajeni.
Pozdrav
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.4.2019 10:01

ja sem vozil SMART-A cabrio - prava "šminka" resnično, ga je znanec sam predelal, se je zahebaval kaki dve leti, pa izračuni, pa potem homologacija..., grozljivka..., res pravi intuziast, res se lepo pelje, samo ni onega pravega zvoka, ko "šaltaš", ena roka na volanu, komolec na odprtem oknu (pol pa reuma - zakaj???), druga na "šaltheblu", ko požene adrenalin, ta elektro samo žvižga, ampak je lepo...

glej, glede enrgije..., zagotoviti bo kakorkoli potrebno toliko in toliko teraWh???!!! energije, samo to, ti veš kako..., še vedno boš moral na nek način neko maso spraviti v gibanje, premagovati upore..., blabla...,
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 13.4.2019 12:02

Ja, zato je pa brezveze nakladat o "čistih energijah" itd, ker jih enostavno ni. Človek deluje na zelo majhne energijske enote in takoj ko je ta enota prevelika - je po nas :o . Prav tako narava v kateri sobivamo.

Vse kar je okoli nas nabito z malce več energije, v kakršni koli obliki, nam je škodljivo. Toliko iz filozofske ga stališča.
Toda - mi bi živeli hitreje, pod večjimi energijami, torej se kar sprijaznimo z učinki njih. Lahko bi šel živet na Sonce, kjer je energetsko dogajanje kar ooornk, itd.

Tole neprestano nabijanje okoli svinjanja okolja zaradi črpanja energije, mi gre zares na žnj. :evil: Če bom postavil malo HE nekje na svojem potoku, mi bo zažnaral nek "okoljevarstvenik", da je pa bila barva na bloku turbine nekam preveč strupena ob njenem procesu izdelave itd :o !

Lahko črpaš energijo nafte, premoga, sonca, vetra, ... energijo svoje preveč jezične babnice ko te razkuri, ... kaj ni to brezveze? Operiramo itak samo s pretvorbami med oblikami energije.

Zame bi bilo se še najbolj osredotočiti na energije valovanja oz. resonančnih stanj. Ker imam občutek, da je to "mati vseh doslej znanih energij". :-?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.4.2019 12:43

demz:
da boš postavil pri nas eno MHE na enem potoku, pozabi, je bolje, da si poženeš "devetko" v glavo..., ma nimaš najmanjše možnosti..., čisto malo sem vpleten v te štose..., dobro greš najprej kar tako nekaj kopat, pa zajeziti, pol pa pridejo pihdarije, pa jacsoni ribičije, pa oni od vider, pa od bobrov, pa kormoranov, pa komarjev..., dobro saj potem zadevo nekako izpelješ..., ja tu blizu nas je imel investitor kar probleme..., ni bilo šale..., je motil objekt vse sosede okoli, a 500 m nikogar..., sem bil tam..., je pa lepo..., lahko greste pogledat, lep dnevni izlet... za razmiganje riti..., da nebomo kurili samo nafte in elektrike, ampak tudi tisto kar požremo za "mobilnost"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.4.2019 14:13

Demz napisal/-a:Tole neprestano nabijanje okoli svinjanja okolja zaradi črpanja energije, mi gre zares na žnj. :evil: Če bom postavil malo HE nekje na svojem potoku, mi bo zažnaral nek "okoljevarstvenik".

Meni tudi. Moramo se pa zavedati, da je nastalo ogromno finančnih koristi iz tega in normalno, da se veliko "voluharjev" gor priklopi. Treba je imeti neko zdravo pamet okrog vsega, ne pa tako na horuk pri osnovnih vprašanjih energetike, od katerih je odvisna človeška civilizacija.

Na koncu bo vse razčistil čas. Nič se ne bo dalo prisiliti, kot še nikoli v preteklosti.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 13.4.2019 16:14

Pred časom sem bral nek članek o ekologiji in naftnih derivatih. Navedeno je bilo, da se ob proizvodnji motornega bencina iz nafte pokuri približno toliko električne energije (črpanje nafte, prečrpavanje, rafiniranje, distribucija, proizvodnja dodatkov..) kot je kurilna vrednost proizvedenega bencina. To je dobro upoštevati, ko se zgražate nad okoljskim odtisom e avtov.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.4.2019 17:02

ja ta "letrika" pa kar leti po luftu od nevem kod ali kako, ja ja samo obrneš "šaltar" in to je to, pa žarnica sveti res enostavno..., nikjer nobenega odtisa..., pa ja, pa še kakšen..., poglejte dravo, pa savo, pa sočo, pa krško, Trbovlje, šoštanj, lj. toplarna..., pa distribucijo, daljnovodi, kako posega v okolje, poseki,... trafo postaje, te grejejo kot pri norcih, samo poglejte kašne hladilnike imajo, to so mala mesta ..., aja to je kar tako iz lufta, kakšna preproščina...

še to: a veš kolikšen je izkoristek v enem šoštanju, od tistega kolna preko kotlov do kontaktov na generatorju, mislim, da cca 0.3 ... 0.4, pa pojdi malo skozi moliera in generator in naprej, kam gre "odtis" izgub, matr so si to lepo izmislili, ta "odtis"...

še to: nevem zakaj se vozimo v "kamelah" z dvema tonama +++, moj prvi fičko je imel cca 600...700 kil, če je dvotonska kamela napredek, naj me koklja brcne..., samo presera....vanje..., "odtis", da popizdsss..., že, da ga izdelaš...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 13.4.2019 17:20

Kolegi, ...

Mogoče bi se spodobilo, da bi kaj poračunali, če se že dajemo o tem, kaj ima boljše izkoristke.

Naj govorijo številke .

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.4.2019 17:36

a veš kolikšen je izkoristek v enem šoštanju, od tistega kolna preko kotlov do kontaktov na generatorju, mislim, da cca 0.3 ... 0.4,
Če se prav spomnim, bo nekaj več. Pri termodinamiki smo to računali. Najprej izkoristek kurišča - izgube so v glavnem dimni plini (količina in temperatura), nekaj tudi pepel (temperatura). Nato izgube termodinamičnega procesa: največ preko hladilne vode, pa tudi vse črpalke gredo v izgubo. Potem pa še izgube turbine in generatorja. Če se prav spomnim, smo po pesimističnih podatkih dobili 45, po optimističnih pa 53%. Glavne prednosti dobrega izkoristka take TE napram malim parnim strojem (lokomotiva, lokomobila, …) je: visok pritisk (temperatura) vretja vode, dodatno segrevanje pare in nizka temperatura hladilne vode (dober hladilni stolp).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 13.4.2019 19:20

Pri primerjavi pogonskih goriv se je brez veze prepirat o izkoristkih.
Prava primerjava je cena. V cenah je zajeto vse tudi izkoristki in stroski proizvodnje. Cene regulira kapital in trg tu smo pa premajhni in drzavna regulativa in davki.
Primerjajte kar sedaj imamo drugo so pobožne želje.
Nafta - 1,261€
Bencin - 1,324 €
Elektrika Vt - 0,0599 €/kwh
Nt - 0,03399 €/kwh
Omreznina - Vt -0,04077 €/kwh
Mt - 0,03135 €/kwh
Prispevek za delovanje trga - 0,20€
Prispevek za energetsko ucinkovitost - 1,25€
Prispevek za OVE - 5,17 €
Trosarina - 0,00305 €/kwh
Na koncen izracun pride se davek.
Podatki so iz mojega racuna
Preracunana cena z vsemi stroski je odvisna od mesecne porabe moja cena za marec je 0,10877€/kwh
To imamo. Spremembe ne bodo čez noč. Pred časom se je menjala vlada odlocilnih sprememb ni.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.4.2019 19:38

Za termoelektrarne bo realen izkoristek bolj med 35 in 40%:
https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/en19-efficiency-of-conventional-thermal/en19-efficiency-of-conventional-thermal
Podatki za naš TEŠ:
http://www.te-sostanj.si/si/files/default/Predstavitev%20TES.pdf
NEK:
https://www.nek.si/sl/o-jedrski-tehnologiji/tehnicni-podatki
Hidroelektrarne se gibljejo kar visoko, nekje okrog 90%. To je dokaj čist in stabilen vir, samo kaj ko jih nihče noče več (pri nas), pa tudi naravne danosti morajo biti.
Sonce se giblje nekje okrog 20%.
Veter pa malo plava naokrog in ga je malo težko oceniti. Nekje okrog 30%.

Za en izkoristek še vem. Izkoristek polnjenja el. avtomobila doma se giblje okrog 80%. Nekateri bi že brezžično :D, kar pa zbije izkoristek pod 50%.

Je pa tako kot je rekel vrzi1. Na koncu je na trgu pomembna samo cena v €/kWh in kakršnakoli je tehnologija. Vse ostalo je nepomembno. Kaj pa vse določa to ceno, je pa druga zgodba.

Za avstralce se pričakuje zvišanje cen električne energije za okrog 200% v roku cca. desetih let. To je zaradi vedno večjega deleža sončnih in vetrnih elektrarn. Da se tehnološko izravna "špice" teh tehnologij je potrebno ogromno druge periferije (črpalne elektrarne, akumulatorji, itd.). Tole je njihov primer Snowy 2 hidro: https://www.youtube.com/watch?v=70WZAyD3TmY. Ko to vidiš, potem si lahko predstavljaš zakaj cena raste. Vedno so obljubljali, da obnovljivi viri energije pomenijo nižanje cen el. energije, pa bo (vsaj nekaj časa) ravno obratno.
Zdaj oni pri svojem standardu se lahko sprijaznijo in se v večini strinjajo s takšnim zvišanjem cen. Kaj pa mi?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.4.2019 20:25

ja "moje - naše" mašine se vrtijo tja do 93% :o :o :D :D majstori..., da se POHVALIM, ampak kaj pomeni pa vsa periferija, je pa grozljivka, sploh, če greš na suho..., postavljat eno MHE... ali tako ali tako...,

kdo bo dal gor številke koliko tera tWh je potrebnih za ves cestni prevoz in kje jih bomo pridobili gospodje, a imamo dovolj virov...., vrzite gor številke, zelo enostavno..., koliko bomo morali skuriti kolna, koliko še mazuta, koliko kubikov vode mora pri nekem tlaku preteči, koliko mora biti vetra, koliko ur sončnega obsevanja, koliko kil urana mora zgoreti v westinghausih..., bla bla...., osebni auto cca 30...50kW, kamioni 100...500kW, pa toliko tisoč vozil na dan in toliko ur je to to..., se mi ne da naprej...

še to:, vrzi: cena naftnih derivatov je napihnjena s trošarinami, ko bo šlo pa to na elektriko, država bo morala ta denar nekje dobiti , bo pa kaj... :evil: :evil: :evil:

žerjavar:
ja morda sem šel z iskoristkom malo nizko, ampak sem hotel povedati, da ena termo ni nek presežek, (jih hebe molier, tista kondenzacija tam spodaj, pa še kaj...) tudi tvojemu podatku .53...

poglejte samo en 110 kV daljnovod nadzemni, trasa... posekajo skoraj 100 m gozda v širino, kaj so naredili s tem... grozovit poseg v eko sistem..., ali je to kar tako šala mala, ko hebe to hosto, pa ja..., kdo ve...
Zadnjič spremenil vili, dne 13.4.2019 21:06, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 13.4.2019 21:02

@vili: Glede na zgornji komentar lahko domnevam samo dvoje. Ali nisi razumel ali pa nisi prebral.
Bom poskusil bolj razumljivo: Za proizvodnjo 1l bencina iz surove nafte se v vseh procesih, ki so potrebni, da pride ta liter bencina do avtomobilskega tanka, pokuri toliko el. energije kot je uporabne energije na razpolago v tem litru bencina. Tako navaja neka študija, nisem pa iskal več in bolj podrobnih podatkov. Torej, če bi tisto el. energijo, ki se porabi za proizvodnjo bencina, pokuril kar v el. avtu, bi bilo z ekološkega vidika precej bolj sprejemljivo, a ne vili??
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov