STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Tamy » 7.4.2010 20:00

No ja, skoda, ker sem imel za klimo resen interes in bi prisel konec tedna, kot sem navedel nekaj postov nazaj, ker prej nikakor ne morem. Ocitno se nisva dobro razumela ali pa je nekdo s foruma skocil vmes. Kar se tice ostalih stvari, pa ne bi bilo posteno kar priti ponje gratis, zgolj zato, ker si pac obljubil. Konec koncev se niti ne poznava, zato ni treba imeti slabe vesti, ce se obljuba prelomi. Kot sem dejal, od nikogar ne pricakujem nic zastonj. Morda pa se pri tebi najde se kaka druga klima take moci v kratkem? Ali pa zgolj deli zanjo, ceprav bi bila sestava iz nic morda prevelik zalogaj zame. Premisli malo, ce bi se kaj takega naslo.
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 7.4.2010 20:10

Tamy napisal/-a:No ja, skoda, ker sem imel za klimo resen interes in bi prisel konec tedna, kot sem navedel nekaj postov nazaj, ker prej nikakor ne morem. Ocitno se nisva dobro razumela ali pa je nekdo s foruma skocil vmes. Kar se tice ostalih stvari, pa ne bi bilo posteno kar priti ponje gratis, zgolj zato, ker si pac obljubil. Konec koncev se niti ne poznava, zato ni treba imeti slabe vesti, ce se obljuba prelomi. Kot sem dejal, od nikogar ne pricakujem nic zastonj. Morda pa se pri tebi najde se kaka druga klima take moci v kratkem? Ali pa zgolj deli zanjo, ceprav bi bila sestava iz nic morda prevelik zalogaj zame. Premisli malo, ce bi se kaj takega naslo.

Nisi nič poklical, pa nisem vedel...
Seveda se bo še kaj našlo, po omenjene stvari pa le pridi, boš dal za en pir v sosednji gostilni, da ne bo gratis :D
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

Previsoka poraba klime

OdgovorNapisal/-a Tamy » 8.4.2010 5:46

Pri klimi moci 1200W je poraba skoraj 1800W. Tok ob vklopu pocsi, a vztrajno narasca in se po cca 5-10 min. stabilizira. Ali je to posledica zraka v sistemu, premalo plina ali kaj drugega. Tudi uparjevalnik ni prav dosti hladen, nisem pa meril temperature. Kaj bi bil lahko vzrok?
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 8.4.2010 6:45

Sem izmeril se plin na izhodu iz uparjalnika 10'C, do vhoda za kapilaro pa trenutno ne pridem zraven. Je pa to v zunanji enoti ,ker klima dela kot TC.
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zuti » 8.4.2010 6:51

Premalo plina v sistemu posledično izzove manjšo "porabo motorja". Da po vklopu tok narašča je normalno, ni pa normalno, da deklariran 1200W kompresor troši 1800W. Lahko da nimaš originalnega zagonskega kondenzatorja (prevelika kapacitivnost), lahko bi bila vlaga ali pa preveč plina v sistemu, lahko da je premalo olja, pa kompresor po malem "zaribava - čuden zvok", pa še kakšen vzrok bi se verjetno našel. Treba je po vrsti izključevati možnosti, pa se bo napaka odkrila. Če si slučajno razmišljal da sem "tisti iz foruma, ki ti je speljal klimo pri sassapotu" - nisem bil jaz. Mene zanima, (oz. kolega) Fuji :D
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 8.4.2010 7:48

Zuti, glej nimam nikakrsnih zamer, niti nisem imel nikogar v mislih. Sploh pa sem sam kriv, ker nisem na ponudbo takoj ali dovolj jasno odreagiral. Nasprotno, sem vesel vsake pomoci, ki jo dobim od vas. Bi pa redlagal se to, da se tu drzimo teme 'Samogradnja TC' , ce namrec preberem zadnjih 20 postov (tudi mojih), dobim obcutek, da se pogovarjajo stare mame na trznici! Pa k stvari: verjetno je potreben najprej manometer, da se izmerijo pritiski, zaradi kolicine plina. Kar se tice olja, pa je verjetno mozno dotakanje samo ob izpraznitvi sistema in odklopu kompresorja ali pa ga je mogoce naliti kako drugace?
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 8.4.2010 9:28

da ima kompresor nazivne moči 12000btu tolikšno porabo mora bit nekaj hudo narobe, res je poraba odvisna od tlaka,(temp kondenzacije) ampak v tvojem primeru je lahko max 1500w, pa še to ne trajno.
bova kakšno rekla na to temo, ko boš prišel po tisto kar moraš prit :D
lp. Sašo 041 705 217
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 8.4.2010 10:39

Živjo

Če res rabiš se čez viken oglasi na dolenjskem...

Ni hudič da nebi ena enoto zate našla :)

Jih imam kar nekaj na lagerju od 5-15kw :)

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 8.4.2010 11:31

Še trenutna zadnja varianta igračkanja .... Danes je sistem že nafilan, popoldne gremo na vakum pa plin... :)

ok. Če bo čas še do koca elektrika... :)

http://www.shrani.si/f/2L/100/2qxkiAyi/ ... 122652.pdf

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 8.4.2010 12:19

Joze, hvala za ponudbo, res bi rabil nekaj okoli 6-10 kW. Je pa tako, da je do zime se dolgo, tako da ne gori voda. Vidim, da se moram se veliko nauciti na tem podrocju, da ne bom delal samo skode. Ta vikend verjetno ne bo slo, bom se videl. Kako te lahko kontaktiram?
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 8.4.2010 12:47

Tamy napisal/-a:Joze, hvala za ponudbo, res bi rabil nekaj okoli 6-10 kW. Je pa tako, da je do zime se dolgo, tako da ne gori voda. Vidim, da se moram se veliko nauciti na tem podrocju, da ne bom delal samo skode. Ta vikend verjetno ne bo slo, bom se videl. Kako te lahko kontaktiram?

041 775 262

Da ne bo potem že prepozno, če se boš celo življenje učil :)

l.p. Jože[/quote]
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 8.4.2010 14:55

Prepozno je ze itak! Ali pa bi lahko rekel tudi, da sem med tistimi, ki bolj pozno trgajo.
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 8.4.2010 21:12

No, jaz takih hudih projektov kot Joze se ne dohajam, sem pa svojo t.i. TC priklopil na 'zalogovnik' (bojler 160L), tega pa provizoricno na en ogr.krog, pa so malenkost boljsi rezultati, ker z malo rezerve TC lazje 'napumpa'. Sicer je pa ogrevanje za to sezono ze malce iz mode!
Slika
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 9.4.2010 6:16

Čestitam...

Koliko cevi si navil za prirobnico... ? Imaš mogoče kako sliko ? Predvsem me zanima zaradi malo prostora v boljerju pri prirobnici...

Tak boljer ima en kolega (ki mu že obljubljam predelavo v TČ za sanitarno vodo že kako leto), pa se bojim, da ne bom sprvil kaj pametnega cevi not...

Sicer pa me že mika, da bi dal notri kar cel izmenjevalec od notranje enote, pa še najceneje bo... :)

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 9.4.2010 13:05

Hvala za cestitke, a saj ni vredno omembe napram projektom, ki jih imate ostali. Z izmenjevalcem je tako, da je Lentermov rebrasti Cu izmenjevalec 0,8m2, ker je isti problem bil pri meni. Namrec prostora za prirobnico je fi 110mm in dolzine 420mm in cisto nic vec. Tako je tako povrsino v lastni reziji s cevmi npr.10mm tezko doseci, razen ce se delata dve navitji, vecje in manjse, pa da gresta en v drugega, potem pa vezava vzporedno ali zaporedno. Lentermov pa ima 9 ovojev rebraste cevi (sk.dolzina nekje 4mt), pa je zadeva resena. Menim pa, da bi bila povrsina lahko vecja.
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost