STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a damo » 14.4.2010 13:09

Ja, ta tabla je podobna 5l kanistru, ki ga lahko daš v žep, da je pri roki (edino pijača je sparjena) :D
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 14.4.2010 13:13

Ja, ta tabla je podobna 5l kanistru, ki ga lahko daš v žep, da je pri roki (edino pijača je sparjena) :D
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a milanjezernik » 14.4.2010 21:53

Drugače ne noste mesa na dolenjsko, to je žaljitev... :)

Lahko se zmenmo za klasični jutranji šnopc potem pa piknik do poznen noči. Za prespat ni problema... Da ne fotramo še modro/bele golazni :) Pa kej trenirejte prej :)
l.p. Jože!(':wink:')

Pozdravljeni!

Malo sem zamrznil , pa ne zato , ker mi nebi delala toplotna in se ne bi grel!
Tudi jaz bi se pridružil izobraževalno razpravljalnemu srečanju.
Nebi nosil pijače in jedače pač pa primer toplotne črpalke - dvojček od moje , da se malo poigramo z njo in jo preizkusamo.
Upam da mi uspe dobiti tudi kaloriometer da izmerimo tudi toplotno moč.Rabili bi vodo za obtok.
Če ste za , se potrudim!
Topel pozdrav
Milan
milanjezernik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 15.4.2010 9:32

Glavca, vceraj, ko sem se vracal, sem imel priloznost nahraniti se modro-bele. Res pa je, da so sprva hoteli bogato vecerjo, pa so se me usmilili inpotem zadovoljiji le z malico!
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 15.4.2010 13:30

Tamy napisal/-a:Glavca, vceraj, ko sem se vracal, sem imel priloznost nahraniti se modro-bele. Res pa je, da so sprva hoteli bogato vecerjo, pa so se me usmilili inpotem zadovoljiji le z malico!

Kaj jim pa ni pasalo ? :)

l.p Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 15.4.2010 13:59

Imeli so pripombe na izbrano vino. Ko sem jim zatrdil, da gre za prvovrstno vino z poreklom, so pokazali nekaj razumevanja.
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 15.4.2010 15:17

Tamy sem pri svoji tč(klima -predelana)naredil nastavitve(popolno dokumentacijo za nastavitve dobil šele prejšnji teden)in je vodo segrelo do39,5 st.c in nič več(eno je segret izhodni zrak iz notranje enote druga pesem pa segrevanje vode)..Plin R410 je imel vhodno temp.55,4 st.c.Ko pa sem nastavil nazaj na svoj sistem je bila temp. plina čez72(ze presezena meja temp. plina) st c. in temperatura vode 58 st.c.. vendar je pa bil kompresor zelo glasen(porabe toka pa nisem meril) vendar verjetno moje nastavitve niso dobre za aparaturo-sem preveč našponal..Dejstvo je da ima r410 širok obseg delovanja ne doseze se pa višja tem. vode,in mi je sedaj jasno zakaj v tč. uporabljajo r134 in r407.Joze ima popolnoma prav ko navaja da pri previsoki temp r410 je (samo cev vroča) količine energije pa ni-ze delno tekoča faza plina in ni več izkoristka. Zato bom k ze obstoječi tč. dodal visokotemperaturno tč.manjše moči ki je ze v izdelavi,da bom razbremenil ze delujočo tč.in verjetno tudi podaljšal njeno zivljensko dobo.
Zadnjič spremenil dedek, dne 15.4.2010 16:57, skupaj popravljeno 2 krat.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 15.4.2010 15:44

Dedek imas popolnoma prav, s 410 se da tudi vec, a dejstvo je, da pri moji klimi poraba nenormalno narasca (kompresor se muci), ce gres nad 40'C. Sedaj mi je tudi jasna polemika kake pol leta nazaj o porabi tvoje TC in COPu. Verjetno je vzrok prednastavljeni rezim klime, kot tudi lastnosti plina 410. Jaz imam trenutno kondenzacijo na 50'C, pa je poraba dobrih 1500W, izkoristek ni dosti slabsi (mogoce 5%), pa bo nekako slo, saj smo ze itak cez dan v kratkih rokavih!
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mrombi » 16.4.2010 6:23

glavca1 napisal/-a:Prinesi, ti jo razmečep pa pogledam, pa povem :)

90% varianta je da za gretje nimaš podaljšane kapilare, ker niso šli v strošek z nepovratnim ventilom in so dobesedno vzeli da je klima za gretje v prehodnem času (do zunanje cca 10) in je razmerje kondenzacij/uparjanje je isto.... Zakaj je poraba večja za par Watov in ne ista ? Ker oba izmenjevalca nimata enakega dušenja (enakega upora skozi izmenjevalec) ... Verjetno je tukaj tistih bogig 20 W .... Aja, si meril kompletno porabo... nekaj porabi še 4potni ventil.. :)

Itak je že fiksno zmeneno.... Sobota 8. Maj.

Drugače ne noste mesa na dolenjsko, to je žaljitev... :)

Lahko se zmenmo za klasični jutranji šnopc potem pa piknik do poznen noči. Za prespat ni problema... Da ne fotramo še modro/bele golazni :) Pa kej trenirejte prej :)

:D

l.p. Jože

Jaz tudi pridem, če je še kaj prostora.
Predvsem bi lahko ponudil znanje (meha)elektronike.

lp
Grega
mrombi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 16.4.2010 6:58

Vsi ste dobrodošli...

R410 je za TČ domače izdelavo in radiatorsko gretje prezahtevno. Ne rečem da se ne da naredit pametnega sistema, vendar stane preveč časa in denarja. Kolikor toliko normalna TČ za 410 ima precej več elektronike kot klasičen PC, da ne omenjam da treba za kaj več kot 55C in CIOP nad dva reševat z dodajanjem dela tekoče faze nazaj direktno v kompresor (da se znebiš pregrevanja kompresorja pri nizkoh temperaturah)...

Kdor se bi rad grel z 410 mu je ceneje nabavit zunanjo enoto in krmilnik (za Fujitsu delajo čehi IMPROMAT) ali pa predela elektroniko notranje enote...

Za vse ostale je tukaj cel nabor različnih plinov, ki v marsikaterih lasnostih prekašajo R410, so pa "kao" okolju škodljive... Sicer pa roko na srce, tudi flor je iz okolja. Da je bil kriv za ozonsko luknjo flor namenjen za Purpen, umetne mase, in potisni plin laka za lase in podobno, ki se je uproabljal v tonah ne briga nikogar... spravili so se na uboge klime, katerih za razliko od ostalih izdelkov je plin ujet v zaprtem sistemu in nikomur ni bil nikoli interes da ga spušča ven, ker je to le strošek. Pač politika in ekonomija, tehnična dejstva itak nikogar ne zanimajo... Predvsem pa se na ta način znebiš kitajcov, ki so korak za evropo. Ko začnejo masovno proizvajat nek izdelek reče evropa... Nop, to je prepovedano.. zdaj mora biti drugačen plin.. Neumno a učinkovito...

Tako da, kdor dela zase naj si nabere iz starih klim R22, mu ne bo nikoli žal... Pa tudi Okolju je bolj težko reči da je škodljiv sa je ODP le 8x manjši od R12, toplogreden (GWP) pa je za petino manj od R410.

Zanimivo je tudi, da je v načrtu opuščanje (zakonsko) 134a in prehajanje na R410. Ko sem na predavanjih o plinih (sedaj obvezna zadeva za vse ki se kakorkoli stem ukvarjajo - seveda za 700€) zakaj, ko pa imata oba ODP (ozonska škodljivos) =0 , 134a pa ima GWP za 500 manj od R410 mi niso znali odgovoriti, rekli so da pač tako je in tak je zakon... Zabavno a ne ? Mogoče to smrdi po tem, da se zdaj pri uvozu plina plača okoljska taksa glede na GWP (večji je, višja je taksa... ) ?

l.p. JOže

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 16.4.2010 7:02

Jaz tudi pridem, če je še kaj prostora.
Predvsem bi lahko ponudil znanje (meha)elektronike.

lp
Grega

Zakaj pa ne ?[/quote]
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 16.4.2010 7:18

Še enka ideja... Bom sicer tako ali tako sprobal... vendar mišljenje...

Ko se plin uaprja v zunanji se mi kondenzira v ploščatem izmenjevalcu in navitem kondenzatorju ter nato pohlaja ali pa gre bypas skozi še zunanji kondenzator. Problem ki lahko nastopi pri defrostu je zmrzovanje ploščatega izmenjevalca in kraja energije :)

In sedaj nagradno vprašanje katerega rešitev bo znana čez 6 mesecov :)

Če bi defrost delal z zunanjim kondenzatorjem (ki bi bil v tem primeru uparjalnik), ostali del verige pa bi zapru in preusmerila 2 nepovratna ventila nazaj...

Ali bi s časom toliko zmrznil, da bi čisto zaledenel, ali bi zdržal, da bi vsake 2 ure recimo 5 minut odtalil večji zunanji izmenjevalec...

Velikost večjega je 6kw, velikost manjšega 3,5 kw.. približno, za orentacijo...

Sicer meril porabo kompresorja.. 1800w... bo treba še dodat kaj plina :) Ni še tam... Zanimivo da je ventilator precej požrešen... 160W, ni čudno da v 10. minutah segreje kompresor na 100C...

Mogoče še ena informacijo če kdo ve z glave... Koliko je max delovna temperatura on/off kompresorjev, da deluje brez škode ? Pri inverter klimah je to 115C oz... 105 začne zmanjševat... za R410--
Slika

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 16.4.2010 10:10

Lahko prinesem tudi kake instrumente (prenosni osciloskopi, termometri, tokovne klešče, manometri,....)
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 16.4.2010 12:40

:)

Nič bat, mam vse... :)

To pa je ja osnovna oprema v vsaki zidanci :):)

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

Izmenjevalec

OdgovorNapisal/-a Tamy » 16.4.2010 17:57

Glavca, zanima me, če si že usposobil izmenjevalec in če, kako se obnese? Sporoči, če bo kaj uspeha... Me zanima,če so rezultati dobri,ker bi tudi sam naročil enega. Če ni slučajno premajhen (tak je namreč moj prvi vtis, ampak verjetno bi bil za mojo moč kompresorja povsem dovolj, le pritiski za 410 znajo biti vprašljivi.
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost