STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Swep

OdgovorNapisal/-a milanjezernik » 4.12.2007 20:12

Zdravo!
V swep izmenjevalec gre plin iz zunanje enote in ogrevna voda iz centralne.
Voda vzame toploto plinu, ki se kod tekočiva vrne nazaj v zunanjo enoto.
Srečno!
milanjezernik
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Swep

OdgovorNapisal/-a dedek » 7.12.2007 9:57

milanjezernik napisal/-a:Zdravo!
V swep izmenjevalec gre plin iz zunanje enote in ogrevna voda iz centralne.
Voda vzame toploto plinu, ki se kod tekočiva vrne nazaj v zunanjo enoto.
Srečno!

Kako se Vam je obnesel toplotni izmenjevalec uporabljen iz notranje enote klime ,ki ste ga montirali zunaj in je potopljen v vodo.(prenos toplote iz vode na plin)
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a milanjezernik » 7.12.2007 22:30

Pozdravljen!
Izmenjevalec sem izdelal za preizkus . Sama izdelava mi je bila malenkost, saj sem te stroke. To mi je bil izziv - v pojasnilo Vigmi.
Sedaj, ko imam swepa ugotavljam , da je izmenjava popolnoma enaka. Imam meritve obeh sistemov.
Je pa z uporabo kompletne klime takoj rešeno delovanje, varovanje in odtajanje.Tudi inverter je v veliki prednostti. Pri nizkih temp. nima vpliva , saj je pri nizkih temperaturah deluje neprekinjeno.
Stvar je tudi v tem, da klima segreva zrak , ki se hitro segreje in in izklopi delovanje in hitro odda toploto stenam. To pomeni pogoste zagone sistema. Pri ogrevanju cele hiše pa ni hitrih sprememb temperature in ni pogostih vklopov . To pa ne bo veljalo v prehodnem obdobju.
Srečno!
milanjezernik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 8.12.2007 10:16

Hvala lepa za odgovor .Mi veliko pove ,namreč kupil bom klimo in jo priredil.Priznam da niham med izdelavo po elementih in kupljeno vendar imam pri kupljeni tudi veliko delov ki tudi niso poceni kot posamezni deli.Tudi naučim se lahko nekaj ko bom videl klimo od znotraj v zivo.Upam da mi bo 4 do 5 kw klima kolikor toliko grela stanovanje veliko 75 kv.m seveda v povezavi z centralnim ogrevanjem. Za začetek bom zadovoljen vsakega rezultata.In še slika topl. izmenjevalca-shema.Slika
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vigma » 12.12.2007 12:14

TestSlika
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a frapor » 15.12.2007 12:42

milanjezernik je napisal

Samo delovanje imam dobro rešeno vendar zelo primitivno
Toplotno vklaplje brezžični kontrol v dnevni.Toplotna sedaj deluje od 10th do 23 th neprekinjeno .Nimam hranilnika toplote saj je hranilnik sama hiša . sedaj jo z lahkoto segreva do 23c.
Čez dan vsako uro in pol, ponoči pa vsako uro sproži analogna ura odtajanje.(Digitalna se ni obnesla.)
Čas odtajanja je določen z časovnim relejem . Ta drži štiripotni ventil 50 sek. Čez dan je potrebno odtajati 30 sek, ponoči pa 1.min.Največ odtajanja je , ko je veliko vlage v zraku. Takrat se zelo močno tvori ivje . pod 0c je vlage manj in je tudi odtajanja manj.
Vzel sem povprečje 50 sek in dnevno odtajanje razrečil.
Časovni deluje preko pomožnega releja.
Ta prestavlja štiripotni ventil , iztočasno pa izklopi ventilator zunanje enote pri odtajanju . Tako je segrevanje intezivno in ni nepotrebnega hlajenja. Takoj, ko se začne gretje se uklopi tudi ventilator.
Zunanji termostat nulira odtajanje pri temp. nad 8.c
Na kondezatorju je še termostat ki izklopi odtajanje pri temp. 5c .Ta varuje, da v primeru okvare črpalke nebi prišlo do zamrzitve in okvare kondezatorje.
Do tu vse lepo in prav.
Želel bi , da en strokovnjak spravil te funkcije v recimo simensov kontroler in ga programira.Namesto trermostatov bi uporabil termistorje.
Na tem področju sem zelo kratek - se ne spoznam.
Fijitsu ima to odlično rešeno za svoje inverter zunanje enote(od klime) za ogrevanje hiše. zadeva stane 250 EVR in se splača kuipiti za večje zunanje enote (8KW ali več) Če kdo želi lahko dam slikce gor.

Zanima me,če mogoče veš kakšna tipala uporablja Fujitsu za pravilno delovanje odtaljevanja.Mislim, da je samo z merjenjem temperature na različnih mestih to težko pravilno regulirati.Kolikor je meni poznano se močno ivje tvori samo pri temperaturi okrog 0 stC.Pri višji temperaturi do tega ne pride,ker se kondenzator ne ohladi dovolj, pri nižjih temperaturah pa sam zrak ni sposoben vsebovati veliko vlage. Ne vem , če mogoče postoji senzor, ki zazna ivje,kar bi bila najboljša rešitev. Če bi bilo ivje električno prevodno, bi se dalo to tudi zelo enostavno rešit.
LP
frapor
Strokovnjak
Strokovnjak

NISEM TAKO BOGAT DA BI KUPOVAL POCENI

OdgovorNapisal/-a sassapo » 15.12.2007 20:28

Se strinjam, da pregovor ne drži 100%, ampak je pa dejstvo, da dobro delujoče toplotne čpalke sestavljene iz komponent zadovoljive(ne vrhunske)kvalitete cca 10kw moči nihče na svetu ne more proizvest za cca 1000€
To so dejstva za katerimi stojim, tako z iskušnjami pri izdelavi takšnih in drugačnih tč., kot poznavanju večino kitajskih izdelkov.
Po mojem mnenju je edina kitajska tč. ki kaj velja firma PHOENIX, seveda je pa cena okoli 2500€, kar je pa še vedno precej ceneje od konkurenčnih izdelkov pri nas.

Odtaljevanje uparjalnika je pri boljših napravah rešeno mikroprocesorsko, kateri upošteva cel kup parametrov, da ne odtaljuje v "zrak" Velikokrat je temp. zraka -10°c
pa odtaljevanja sploh ne potrebujemo(suh zrak)dobra naprava to ve in ne meče energije vstran.
Se dogaja, da pri 6°c kakšna cenena naprava popolnoma zamrzne, ker je temp. previsoka sploh ne odtaljuje
V samogradnji precej komplicirano, no z dobrim krmilnikom gre.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 15.12.2007 20:34

frapor napisal/-a:milanjezernik je napisal

Samo delovanje imam dobro rešeno vendar zelo primitivno
Toplotno vklaplje brezžični kontrol v dnevni.Toplotna sedaj deluje od 10th do 23 th neprekinjeno .Nimam hranilnika toplote saj je hranilnik sama hiša . sedaj jo z lahkoto segreva do 23c.
Čez dan vsako uro in pol, ponoči pa vsako uro sproži analogna ura odtajanje.(Digitalna se ni obnesla.)
Čas odtajanja je določen z časovnim relejem . Ta drži štiripotni ventil 50 sek. Čez dan je potrebno odtajati 30 sek, ponoči pa 1.min.Največ odtajanja je , ko je veliko vlage v zraku. Takrat se zelo močno tvori ivje . pod 0c je vlage manj in je tudi odtajanja manj.
Vzel sem povprečje 50 sek in dnevno odtajanje razrečil.
Časovni deluje preko pomožnega releja.
Ta prestavlja štiripotni ventil , iztočasno pa izklopi ventilator zunanje enote pri odtajanju . Tako je segrevanje intezivno in ni nepotrebnega hlajenja. Takoj, ko se začne gretje se uklopi tudi ventilator.
Zunanji termostat nulira odtajanje pri temp. nad 8.c
Na kondezatorju je še termostat ki izklopi odtajanje pri temp. 5c .Ta varuje, da v primeru okvare črpalke nebi prišlo do zamrzitve in okvare kondezatorje.
Do tu vse lepo in prav.
Želel bi , da en strokovnjak spravil te funkcije v recimo simensov kontroler in ga programira.Namesto trermostatov bi uporabil termistorje.
Na tem področju sem zelo kratek - se ne spoznam.
Fijitsu ima to odlično rešeno za svoje inverter zunanje enote(od klime) za ogrevanje hiše. zadeva stane 250 EVR in se splača kuipiti za večje zunanje enote (8KW ali več) Če kdo želi lahko dam slikce gor.

Zanima me,če mogoče veš kakšna tipala uporablja Fujitsu za pravilno delovanje odtaljevanja.Mislim, da je samo z merjenjem temperature na različnih mestih to težko pravilno regulirati.Kolikor je meni poznano se močno ivje tvori samo pri temperaturi okrog 0 stC.Pri višji temperaturi do tega ne pride,ker se kondenzator ne ohladi dovolj, pri nižjih temperaturah pa sam zrak ni sposoben vsebovati veliko vlage. Ne vem , če mogoče postoji senzor, ki zazna ivje,kar bi bila najboljša rešitev. Če bi bilo ivje električno prevodno, bi se dalo to tudi zelo enostavno rešit.
LP

Lahko rešiš z ir oddajno in sprejemno diodo.. Zelo enostavno in zelo učinkovito!
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Samogradnja toplotne črpalke

OdgovorNapisal/-a sassapo » 15.12.2007 20:41

bleben napisal/-a:Pozdravljeni !

Tudi jaz sem novi na forumu in razmišljam o izvedbi toplotne črpalke zrak-voda z invertersko klimatsko napravo Panasonic grelne moči 4kW, COP 4. Uporabil bi dve inverterski klimi, eno za talno gretje v pritličju, drugo za talno gretje v mansardi torej skupne moči cca. 8kW ter ločena regulacija ogrevanja za vsako etažo, kar z elektroniko klimatskih naprav - razlog ločeno ogrevanje in 2x4kW je nekoliko cenej kot 1x8kW klima. Pri tem bi zunanji enoti ohranil, izmenjevalec notranje enote pa bi zamenjal z izmenjevalcem plin-voda, ali pa kar satovje notranih enot potopil v zaprto posodo z vodo, namenjeno talnemu ogrevanju. Zaradi inverterske regulacije po moje ne bi potreboval zalogovnika vode, pa še COP bi noral biti malenkost večji, kot pri klasičnih klimah.

Pa me zanima, če je temparatura notranje enote pri klasičnih klimah primerna za oghravanje vode talnega gretja na 35C in ali je smiselno predelati tudi zunanje enote na voda-plin, imamo namreč podtalnico 3-4 metre pod nogami.

LP,

Zadeva na talnem gretju deluje odlično, samo tipalo notranje enote namestiš na povratek in uporabiš kompletno krmiljenje naprave.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a imott37 » 15.12.2007 23:31

dedek napisal/-a:
jbrencic napisal/-a:javi mi potrevo po toploti pa temp vode, izgube in velikost objekta ali pa dotedanjo porabo realno brez polepšave. pa ti povem kako kaj in koliko.

Stanovanje meri 80m in na sezono porabim cca 1500 litrov kur. olja za ogrevanje brez ogrevanja sanitarne vode.Hiša je stara z bolj slabo izolacijo. Predvidel sem tč. moči 8kw .Voda v potoku ima cca 3(v hujšem mrazu) do 6 stopinj normalno , nikdar ne zamrzne v celoti,potok je širok cca 3 metre višina vode cca 5 do 7cm v tekočem stanju, ima kar dosti padca priblizno 30cm na desetih metrih dolzine.Na tistem delu kjer bi dal cevi je voda globoka cca20cm na dolzini 10m širini 3m . Voda je verjetno premrzla za direktni odvzem tako kot pri podtalnici .Sosed mi je dovolil da peljem cevi preko njegove parcele v dolzini 6m. Skupna dolzina cevi od potoka do moje hiše je 10m.

Odgovor na tole tudi mene zanima saj imam podobno kot ti le da je voda precej večja od tvojega potoka.
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frapor » 16.12.2007 14:53

zuti je napisal/a:
Tvoje sodelovanje Vigma se mi zdi da je le žaljenje ljudi, kako so brez denarja in da so vsi na forumu siromaki. Če bi malo drugače gledal na vse skupaj, bi mogoče videl da imajo določeni kar nekaj "cvenka" v žepu in da jim je vse skupaj pač hobi, ali pa nekakšen izziv da sami nekaj naredijo, ali da se dokažejo sami sebi. Če bi rad samo žalil in prodajal, si po moje zgrešil forum. Bolha je prava "informativna oddaja" za tebe, tam se lahko izkažeš.

Vigma pa je odgovoril:

Jaz nič ne prodajam.
Imaš pa prav. Če bi prodajal, bi bil na Bolhi.

Mene pa zanima kdo prodaja toplotne črpalke na tem naslovu? http://www.vigma.biz/ToplotneCpalke.html

LP
frapor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mici » 16.12.2007 17:50

Vigma se zgolj prodaja :D
no, pa ne dobesedno, v zameno za vzdevek je dobil % popusta prit Vigma (firmi)
Mici
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 16.12.2007 17:57

He he, ste pa prov hecni... No če bo kdo potreboval kakršen koli nasvet iz prakse ali ima kakšno dobro idejo pri samogradnji naj javi, bomo skupaj kaj pogruntali. :roll:
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a imott37 » 17.12.2007 10:56

Noben še ni opisoval izvedbo voda/voda in izkoriščanje večjega potoka oz. reke. Se pravi izkoriščanje nadzemnih voda. Izkoristek naj bi bil manjši kot voda iz podtalnice zaradi temperature ki je odvisna od vremena in letnega časa ampak vseeno kaj to pomeni za COP. Se ta drastično zmanjša? Kakšen COP je pričakovati?
Če pogledam zemeljski kolektor je ta pozimi ovit v led se pravi je temp vsaj OoC. Zakaj bi potem bilo izkoriščanje reke s slabšim izkoristkom?
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 17.12.2007 14:06

imott37 napisal/-a:Noben še ni opisoval izvedbo voda/voda in izkoriščanje večjega potoka oz. reke. Se pravi izkoriščanje nadzemnih voda. Izkoristek naj bi bil manjši kot voda iz podtalnice zaradi temperature ki je odvisna od vremena in letnega časa ampak vseeno kaj to pomeni za COP. Se ta drastično zmanjša? Kakšen COP je pričakovati?
Če pogledam zemeljski kolektor je ta pozimi ovit v led se pravi je temp vsaj OoC. Zakaj bi potem bilo izkoriščanje reke s slabšim izkoristkom?

Prepričan sem da je izkoristek veliko boljši kot pri zem. kolektorjih.Verjetno je problem pozimi nizka temp. vode vendar zato zelim narediti tako da bom cevi polozil v vodo in napolnil z sredstvom proti zamrzovanju,vendar ne znam izračunati dolzino in premer cevi za cca 8kw tč ki so polozene v vodo.Nekdo mi je na forumu obljubil pa ni odgovora
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov