epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
dedek napisal/-a:Prepričan sem da je izkoristek veliko boljši kot pri zem. kolektorjih.Verjetno je problem pozimi nizka temp. vode vendar zato zelim narediti tako da bom cevi polozil v vodo in napolnil z sredstvom proti zamrzovanju,vendar ne znam izračunati dolzino in premer cevi za cca 8kw tč ki so polozene v vodo.Nekdo mi je na forumu obljubil pa ni odgovora

imott37 napisal/-a:dedek napisal/-a:Prepričan sem da je izkoristek veliko boljši kot pri zem. kolektorjih.Verjetno je problem pozimi nizka temp. vode vendar zato zelim narediti tako da bom cevi polozil v vodo in napolnil z sredstvom proti zamrzovanju,vendar ne znam izračunati dolzino in premer cevi za cca 8kw tč ki so polozene v vodo.Nekdo mi je na forumu obljubil pa ni odgovora
Pri tebi je zgleda idealno. Nimaš nevoščljivih sosedov, rib ni zato ribiči ne bodo težil, voda je gorka,... Jaz se moram lotit zadeve na drug način in sicer illegal. Zato bi lahko vodo le črpal iz reke jo vodil skozi izmenjevalec in nato izpustil nazaj. Za tak projekt še nisem slišal oz se še noben ni javil da je preizkusil. Pri tem nastanejo problemi glede podhladitve vode na izmenjevalcu in možnost da vse skupaj zamrzne. Če imaš kak primer iz prakse na ta način mi prosim posreduj infote.

sassapo napisal/-a:Temp. vode pod 8°c ni uporabna za direktni pretok skozi izmenjevalnik, saj bo že pri rahlem zmanjšanju pretoka prišlo do zamrzovanja, kar pa pomeni v najboljšem primeru izpad delovanja, v primeru ploščnega izmenjevalca pa lahko tudi uničenje le tega, če pa pride še voda v kompresor smo pa tam...
Tako ali tako je pa skoraj vsaka tekoča voda preumazana za ploščni izmenjevalnik, obstojajo cevni titan kateri so pa zelo dragi in se večinoma uporabljajo za morsko vodo.

lavo
Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov