STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a imott37 » 17.12.2007 14:19

dedek napisal/-a:Prepričan sem da je izkoristek veliko boljši kot pri zem. kolektorjih.Verjetno je problem pozimi nizka temp. vode vendar zato zelim narediti tako da bom cevi polozil v vodo in napolnil z sredstvom proti zamrzovanju,vendar ne znam izračunati dolzino in premer cevi za cca 8kw tč ki so polozene v vodo.Nekdo mi je na forumu obljubil pa ni odgovora

Pri tebi je zgleda idealno. Nimaš nevoščljivih sosedov, rib ni zato ribiči ne bodo težil, voda je gorka,... Jaz se moram lotit zadeve na drug način in sicer illegal. Zato bi lahko vodo le črpal iz reke jo vodil skozi izmenjevalec in nato izpustil nazaj. Za tak projekt še nisem slišal oz se še noben ni javil da je preizkusil. Pri tem nastanejo problemi glede podhladitve vode na izmenjevalcu in možnost da vse skupaj zamrzne. Če imaš kak primer iz prakse na ta način mi prosim posreduj infote.
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 17.12.2007 18:07

Na zalost nimam nobenih podatkov za tak način gretja, mogoče mi uspe narediti izmenjevalec toplote za temperaturo vode ki je na meji zmrzovanja Recimo vodi ki ima 5st.c odvzamem z hitrejšim pretokom 2-3stopinje.
načrt imam ze in izmenjevalec je v delu,če mi uspe bom povedal kako sem naredil,lamele bodo toliko narazen da je moznost zamrznitve majhna(upam).Štanco za alu ploščice ki bodo nanizane na bakreni cevi imam v delu.Za meter cevi rabim cca 200 ploščic 8x3cm to je cca 0,5 kvm na meter Z probo bom ugotovil koliko metrov cevi rabim za 1 kw .Konvektorji bodo potopljeni v posodo z priključkom vode preko črpalke in iztokom .Pretok bo reguliran,zakaj mera ploščic 8x3 bom drugič razlozil.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frapor » 17.12.2007 18:58

Ogledal sem si norveško stran, ki jo navaja Vigma
http://www.varmthus.no/luft-vann.htm
Mislim, da gre tu za zastarelo tehnologijo, oziroma za neko predelavo klime v toplotno črpalko. Sami podatki niso nič kaj obetavni: COP3, delovni medij R-407 (ni najbolj primeren za delovanje pri niskih temperaturah),ker nima invertorskega krmilja potrebuje bojlerje.Poleg tega je pa še zelo glasna 56dB, kar ni zanemarljivo.
Nekaj podobnega sem našel na strani: http://www.vigma.biz/CENIK.html
samo da gre tukaj za 1,5KW izvedbo za ceno 329000 SIT
brez DDV, kar znese z davkom 1650Evrov
Za ta denar pa mislim, da se da kupiti super klimo, ki dosega COP 4-5,z delovnim medijem R410, kar zagotavlja delovanje pri nižjih temperaturah (do -20stC), in pa invertersko delovanje, torej ne potrebuješ nobenega bojlerja.Rabiš samo toplotni izmenjevalec plin/voda.
LP
frapor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a amater » 17.12.2007 22:20

Dedek kako boš naredil štanco.Tudi mene zanima kako bi ploščice namontiral na bakrene cevi.Igor
amater
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a sassapo » 18.12.2007 0:18

Pravilno razmišljaš dedek, imel boš rahlo boljši izkoristek saj temp. na dnu reke ali večjega potoka redko pade pod 4°c, prevodnost je pa glede na zem. kolektor precej boljša.
Za tvojo tč. potrbuješ caa 50m cu cevi debeline 22mm ali cca 200m pe cevi 5/4 :wink:
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 18.12.2007 0:30

imott37 napisal/-a:
dedek napisal/-a:Prepričan sem da je izkoristek veliko boljši kot pri zem. kolektorjih.Verjetno je problem pozimi nizka temp. vode vendar zato zelim narediti tako da bom cevi polozil v vodo in napolnil z sredstvom proti zamrzovanju,vendar ne znam izračunati dolzino in premer cevi za cca 8kw tč ki so polozene v vodo.Nekdo mi je na forumu obljubil pa ni odgovora

Pri tebi je zgleda idealno. Nimaš nevoščljivih sosedov, rib ni zato ribiči ne bodo težil, voda je gorka,... Jaz se moram lotit zadeve na drug način in sicer illegal. Zato bi lahko vodo le črpal iz reke jo vodil skozi izmenjevalec in nato izpustil nazaj. Za tak projekt še nisem slišal oz se še noben ni javil da je preizkusil. Pri tem nastanejo problemi glede podhladitve vode na izmenjevalcu in možnost da vse skupaj zamrzne. Če imaš kak primer iz prakse na ta način mi prosim posreduj infote.

Temp. vode pod 8°c ni uporabna za direktni pretok skozi izmenjevalnik, saj bo že pri rahlem zmanjšanju pretoka prišlo do zamrzovanja, kar pa pomeni v najboljšem primeru izpad delovanja, v primeru ploščnega izmenjevalca pa lahko tudi uničenje le tega, če pa pride še voda v kompresor smo pa tam...
Tako ali tako je pa skoraj vsaka tekoča voda preumazana za ploščni izmenjevalnik, obstojajo cevni titan kateri so pa zelo dragi in se večinoma uporabljajo za morsko vodo.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 18.12.2007 7:59

Hvala Sassapo za koristne informacije, kar se pa tiče štance (odgovor amaterju) za lamele mi je uspelo ,moram še zrisati, posneti z aparatom upam da bo še letos pripeto na forum in seveda izdelava kompletnega izmenjevalca (made in doma)
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 18.12.2007 14:01

Še nekaj slik štance
Slika
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 18.12.2007 14:02

Slika
Zadnjič spremenil dedek, dne 18.12.2007 14:21, skupaj popravljeno 2 krat.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 18.12.2007 14:04

Slika
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 18.12.2007 14:09

ploščico vstavimo v šablono nastavimo tolkač pravokotno na luknjo al. in udarimo nezno s kladivom in tako oblikujemo cca 3 do 4 mm rob na ploščici.Od premera luknje je odvisna širina roba.Aluminij je debel 0,5mm.Stvar deluje in lahko princip uporabite za različne dimenzije.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a imott37 » 18.12.2007 14:49

sassapo napisal/-a:Temp. vode pod 8°c ni uporabna za direktni pretok skozi izmenjevalnik, saj bo že pri rahlem zmanjšanju pretoka prišlo do zamrzovanja, kar pa pomeni v najboljšem primeru izpad delovanja, v primeru ploščnega izmenjevalca pa lahko tudi uničenje le tega, če pa pride še voda v kompresor smo pa tam...
Tako ali tako je pa skoraj vsaka tekoča voda preumazana za ploščni izmenjevalnik, obstojajo cevni titan kateri so pa zelo dragi in se večinoma uporabljajo za morsko vodo.

Pri meni je situacija taka, da moram vodo prpeljat v hišo (10m) jo spustit čez izmenjevalec in nazaj v reko.
Kakšen je potem tvoj predlog za mojo situacijo?
imott37
Strokovnjak
Strokovnjak

Vezava kompresorjev v kaskado

OdgovorNapisal/-a dedek » 28.12.2007 13:07

Ali ima kdo mogoče shemo vezave dveh ali več kompresorjev za tč ali klimo v kaskado.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

Koliko bakrenih cevi

OdgovorNapisal/-a dedek » 11.1.2008 9:56

Dober dan zelim
Gospod Jezernik ali mi lahko poveste koliko cevi(število) je v elementu na sliki,koliko je dolzina in priblizno za kakšno moč je.Sam sem pripravil štanco za izdelavo kondenzatorja(ali uparjalnika) in bom slike o izdelavi tudi objavil. Hvala za odgovor
Slikalavo
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drtija » 11.1.2008 17:17

ne dajajte bakrenih izmenjevalcev različnih izvedb ker je to kratkoročna naložba ker statična elektrika požre baker v enem letu če daš katodo in anodo jo je treba obnavljat enkrat letno
Franc
drtija
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov