STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Povratni ventil

OdgovorNapisal/-a sassapo » 25.11.2011 19:01

amater napisal/-a:Pri predelavi klime v toplotno črpalko sem ugotovil, da v času odtajevanja zelo pohladi vodo centralne kurjave. Da bi se izognil ohlajevanju v času odtajevanja, bi pred izmenjevalec Slika
vgradil povratne ventile kot je razvidno iz slike.
Pri gretju bi bil protipovratni ventil odtajevanja zaprt,ko pa enoto odtajuje, bi bil protipovratni ventil za gretje zaprt. S tem nebi ohlajeval izmenjevalca.

Ali bi to delovalo ?

Hvala za odgovor, Amater.

Ti bo izmenjevalec zamrznil :-?
Klima rabi energijo za odtaljevanje, sedaj jo dobi iz tvoje centralne, kaj pa potem?? Prigradi dovolj velik zalogovnik in bo.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

Povratni ventil

OdgovorNapisal/-a amater » 26.11.2011 8:58

Sassapo , hvala za odgovor,pumpa ki vodi vodo centralne kurjave ostane ves cas vklopljena tako da tu ne bo tezav (nisem narisal na skici).Bolj ne zanima plinska stran oyiroma konkretno ko je tc v fazi gretja ali bo protipovratni ventil sto procentno tesnil tako da gre res ves plin preko izmenjevalca in ne preko bypasa(povratnega ventila ki prepusca smer odtajevanja)/ali protipovratni ventili 100 procentno tesnijo.Ce me zanima ali mi bi kdo zalotaltal skupaj da bi jaz to zapertljal in montiral.
Hvala Amater (ubuntu je sesut zato ni cejev)
amater
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 28.11.2011 8:00

Nepovratni ventili so nepovratni samo če tesnijo ;)

Če je delujoč seveda tesni, če rabiš, bi se verjetno našel še kak malo rabljen :)

kar se tiče lotanja je tako, da načeloma ni panike zlotat, samo če se hočeš igrat z tem zadevam je zadnji čas da si nabaviš turboset in začneš sam lotat, sicer boš preveč odvisen. Ni težko, pa cel set stane nekaj čez 100€...
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Marjo » 28.11.2011 17:09

Ventil lahko uporabiš tudi elektromagnetni, vendar brez uparjalnika ti stvar ne bo delovala.

Lp
Marjo
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 29.11.2011 12:49

Marjo napisal/-a:Ventil lahko uporabiš tudi elektromagnetni, vendar brez uparjalnika ti stvar ne bo delovala.

Lp

1. Em ventili tesnjo samo v eno smer, v nasprotno stran odrine iglo in pušča. na vsake je puščica - smer pretoka.

2. je 3x dražji kot nepovratni :)
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a telmos » 29.11.2011 23:22

amater napisal/-a:Pri predelavi klime v toplotno črpalko sem ugotovil, da v času odtajevanja zelo pohladi vodo centralne kurjave. Da bi se izognil ohlajevanju v času odtajevanja, bi pred izmenjevalec Slika
vgradil povratne ventile kot je razvidno iz slike.
Pri gretju bi bil protipovratni ventil odtajevanja zaprt,ko pa enoto odtajuje, bi bil protipovratni ventil za gretje zaprt. S tem nebi ohlajeval izmenjevalca.

Ali bi to delovalo ?

Hvala za odgovor, Amater.

:roll:
Tudi notranja enota ti hladi zrak, energijo pa od nekje mora vzeti in najhitreje je iz obeh virov, zato pusti pri miru in se ne ubadaj s to malenkostjo.
telmos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a amater » 30.11.2011 12:43

Hvala vsem za odgovor.Pri odtajevanju dobi TČ energijo za odtajevanje iz notranjega dela klime , kjer pa se ventilator izklopi torej to je rešeno.Bolj me je zanimalo ali bo zadeva z protipovratnimi ventili funkcionirala in kot je rečeno ventili tesnijo - torej ne bo težav ?.Sam lotati ne znam rede volje si bom kupil vse potrebno , prosil pa bi nekoga da me nauči sem pripravljen tudi plačati-vsaka šola nekaj stane , torej ali kdo to 100% obvlada in me je pripravljen to naučiti , kaj praviš glavca ? Lp Amater
amater
Sodelavec
Sodelavec

Katero klimo za experiment?

OdgovorNapisal/-a mrombi » 5.12.2011 16:35

Zanima me kateri klimo (proizvajalec, tip) je smiselno nabavit za poskus v "znanstvene namene"?
Klima naj bo inverter in seveda z solidnim COP.
mrombi
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Katero klimo za experiment?

OdgovorNapisal/-a sassapo » 5.12.2011 20:29

mrombi napisal/-a:Zanima me kateri klimo (proizvajalec, tip) je smiselno nabavit za poskus v "znanstvene namene"?
Klima naj bo inverter in seveda z solidnim COP.

Najcenejšo :wink:
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Marjo » 5.12.2011 21:40

Zakaj mora biti inverter (za poiskus)
Jaz bom za poskus uporabil navadno ON/OFF Gorenje 7kw.

Lp[/code]
Marjo
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mrombi » 5.12.2011 22:13

Marjo napisal/-a:Zakaj mora biti inverter (za poiskus)
Jaz bom za poskus uporabil navadno ON/OFF Gorenje 7kw.

Lp[/code]

No, glede cene in model klime?
Predvsem me zanima za katere modele/proizvajalce se da dobiti dokumentacijo ( ne samo uporabniski priročnik..)

recimo v uč mi je padla tale:
http://www.mimovrste.com/artikel/364005 ... -18ch50aef

Kater model boš ti uporabil?
Pa seveda ali boš kupil novega?

TNX
mrombi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 6.12.2011 8:56

Malce poišči po bolhi, skoraj vsaka rabljena bo boljša izbira od te, ki je res podn od kitajskih izdelkov.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 8.12.2011 7:11

Živjo

Seveda nepovratni tesnijo, sicer niso nepovratni ampak pol nepovratni :)

Mislim da imam doma kar nekaj rabljenih on/off večjih moči 5kw+ ... in to solidnih firm ne kitajcev... piši pod zasebno, pa se morda zmenmo...

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

TČ zrak/voda

OdgovorNapisal/-a snake » 15.12.2011 17:52

Pred kratkim je "glavca1" spraševal, če kaj delamo.

Tukaj je nekaj slik TČ zrak/voda, ki je v preizkusnem delovanju in se bo uporabljala samo v času, ko so zunaj dovolj visoke temperature (nimam odtaljevanja-menjalnega ventila), da po nepotrebnem NE "mučim" TČ voda/voda.

Tako se je začelo:
Slika

Tako nadaljevalo:
Slika

Sedaj pa je trenutno tako:
Slika
To je moj pogled, ni pa nujno, da je dober!
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

Povratni ventili

OdgovorNapisal/-a amater » 28.12.2011 14:21

Pri predelavi klime sem uporabil povratne ventile (skica ni pravilna) in vsem povem da zadeva funkcionira , zanima pa me če kdo ve zakaj žvenketajo sicer ne ves čas.
Imam pa še eno vprašanje:ali kdo ve koliko plina se doda na izmenjevalec ki ima v plinskem delu volumen 1 liter pri predelavi inverterske klime,oziroma kako določiti količino plina ,ki ga dodam.

Hvala Amater
amater
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov