Vetrne elektrarne tretjič!
Moderator: -M-
Jaz bi se problema lotil drugače.
Preračunaš kateri so optimalni obrati za turbino, narediš mehanski prenos na trofazni motor, ki se bo pri teh obratih vtrel na tistih obratih, ki pišejo na njemu. Ko motor prezeže te obrate za nekaj procenotv ga vklopiš na omrežje, in motor-generator ter turbina se ti bo vtrela po točno določenih obratih, ki jih narekuje frekvenca v omrežju.
Potem pa naj piha kolikor hoče, turbina bo samo povečevala moč, ne pa tudi obratov. In moč bo prehajala v omrežje. Če daš vmes še števec boš lahko meril še meril kaj ti je veter ustvaril.
Preračunaš kateri so optimalni obrati za turbino, narediš mehanski prenos na trofazni motor, ki se bo pri teh obratih vtrel na tistih obratih, ki pišejo na njemu. Ko motor prezeže te obrate za nekaj procenotv ga vklopiš na omrežje, in motor-generator ter turbina se ti bo vtrela po točno določenih obratih, ki jih narekuje frekvenca v omrežju.
Potem pa naj piha kolikor hoče, turbina bo samo povečevala moč, ne pa tudi obratov. In moč bo prehajala v omrežje. Če daš vmes še števec boš lahko meril še meril kaj ti je veter ustvaril.
Z znanjem raste dvom!
- Krpan
- Strokovnjak

Optimalni obrati vetrnice
Krpan napisal/-a:Jaz bi se problema lotil drugače.
Optimalni obrati rastejo linearno s hitrostjo vetra. In to velja za prav vse tipe vetrnic. Torej če vetrnico optimalno togo sklopiš z generatorjem, ki se bo vrtel konstanto, boš optimalen izkoristek dobil pri samo določeni hitrosti vetra. Da je problem še večji je dejstvo, da pri optimalnih obratih navor raste s kvadratom hitrosti vetra, veter pa kolo vemo pri nas močno niha. Vklop generatorja v omrežje ni tako enostavna zadeva.
Če neka naprava brezhibno deluje, pomeni, da se jo površno opazuje.
- toti_žejni
- Novinec

Stranski produkt = tok?
Če hočeš držati konstantne obrate turbine je stranski produkt večji ali manjši tok iz alternatorja :
Mal heca more bit?
LP Zamot1
Mal heca more bit?
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

Re: Stranski produkt = tok?
kar se elektro tiče je bol vprašat možake na elektro forumu....
Drugač pa ko bo prvi čas se tudi sam nameravam lotiti podobne zadeve, zadeve pa navadno rešujejo tako, da je osnova enosmerni tok. Potem je vse rešljivo z pretvornikom, najlažje se je na to obrnit na pretvornike za sončne celice, tudi tam niha napetost precej od osvetljitve...
l.p. Jože
Imam sicer idejo napravit generator iz DC motorja kompresorja, ki ima tri navitja zamaknjena za 120stopinj, rotor pa je fiksini magnet. Ta motor je v vseh kompresorjih klim prav tako v motorjih ventilatorjev, tako da je na razpolago mnogo motorjev različnih moči za majhno ceno (od crknjenih klim)
Vse skup preko diod usmeriš in imaš lepo dobro enosmerno napetost... kaj znjo počet pa je že stvar rutine...
l.p. Jože
l.p. JOže
Drugač pa ko bo prvi čas se tudi sam nameravam lotiti podobne zadeve, zadeve pa navadno rešujejo tako, da je osnova enosmerni tok. Potem je vse rešljivo z pretvornikom, najlažje se je na to obrnit na pretvornike za sončne celice, tudi tam niha napetost precej od osvetljitve...
l.p. Jože
Imam sicer idejo napravit generator iz DC motorja kompresorja, ki ima tri navitja zamaknjena za 120stopinj, rotor pa je fiksini magnet. Ta motor je v vseh kompresorjih klim prav tako v motorjih ventilatorjev, tako da je na razpolago mnogo motorjev različnih moči za majhno ceno (od crknjenih klim)
l.p. Jože
l.p. JOže
- glavca1
- Strokovnjak

Alternator je neprimeren za generacijo elektrike pri malih vetrnicah. Glavi razlog je, da za lastno magneteneje potrebuje cca 20W moči, kar je z domačo vetrnico že kar težko dobit.
Ko sem izdeloval generatorje za male vetrnice, so se najbolje izkazali trajni magneti + zračna navitja. tak generator ima zelo mali potrebni zagonski moment, kar je ključnega pomena za začetek delovanja.
generator na zgornji sliki je 3 fazni 20 polni za približno 500W moči. Največji izkoristek je krepko čez 90%. Naslednja pomembna stvar so obrati. Z običajnimi motorji pri nizkih obratih ne bo kaj prida izhoda, uporaba prenosov pa je za šibke vetrove neprimerna.
Ko sem izdeloval generatorje za male vetrnice, so se najbolje izkazali trajni magneti + zračna navitja. tak generator ima zelo mali potrebni zagonski moment, kar je ključnega pomena za začetek delovanja.
generator na zgornji sliki je 3 fazni 20 polni za približno 500W moči. Največji izkoristek je krepko čez 90%. Naslednja pomembna stvar so obrati. Z običajnimi motorji pri nizkih obratih ne bo kaj prida izhoda, uporaba prenosov pa je za šibke vetrove neprimerna.
- toti_žejni
- Novinec

toti_žejni napisal/-a:Alternator je neprimeren za generacijo elektrike pri malih vetrnicah. Glavi razlog je, da za lastno magneteneje potrebuje cca 20W moči, kar je z domačo vetrnico že kar težko dobit.
No sej to pravim človeku. Težko bo kaj konkretnega dobil s savoniusom.
sam sekirat se ne smeš, pa sploh ni problema. Kajenje je kot vreme, mi ne moremo vplivati nanj.
- andrejnovi
- Strokovnjak

AFPM generatorji!
Tole gori na slikah so AFPM generatorji, ki sem jih že omenil da so najprimernejši za vetrne elektrarne. Malo poglejte na tuje strani, je veliko napisanega
LP Zamot1
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

RE Andrejnovi.
......Naslednja pomembna stvar so obrati....
Počasi prihajamo v prave vode. Na svojem generatorju naredi tako kot sem predlagal, stator uležaji, priredi tri drsne obroče za odvzem energije in ga mehansko zveži z drugo nasproti si vrtečo vetrnico pa imaš na generatorju dvono število obratov
Zdej pa že malo preveč težim!
LP Zamot1
Počasi prihajamo v prave vode. Na svojem generatorju naredi tako kot sem predlagal, stator uležaji, priredi tri drsne obroče za odvzem energije in ga mehansko zveži z drugo nasproti si vrtečo vetrnico pa imaš na generatorju dvono število obratov
Zdej pa že malo preveč težim!
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

Re: RE Andrejnovi.
zamot1 napisal/-a:......Naslednja pomembna stvar so obrati....
Počasi prihajamo v prave vode. Na svojem generatorju naredi tako kot sem predlagal, stator uležaji, priredi tri drsne obroče za odvzem energije in ga mehansko zveži z drugo nasproti si vrtečo vetrnico pa imaš na generatorju dvono število obratov![]()
Zdej pa že malo preveč težim!![]()
LP Zamot1
Uporaba dveh vetrnic zna biti zelo neprimerna rešitev. Moč VSAKE vetrnice raste s tretjo potenco hitrosti vetra. Iz prakse vem, da je nemogoče na dveh bližnjih mestih imeti enako (skoraj enako) hitrost vetra. Vsako večje odstopanje hitrosti bi pomenilo, da bi preko navora opisanega generatorja z močnejšo vetrnico samo poganjali( bremzali) šibkejo - rezultat pa bo porazen. Če postavimo eno vetrnico za drugo, pa je še toliko slabše zaradi turbolenc itd. Enostavne in hkrati dobre rešitve v tem primeru žal ne obstajajo.
- toti_žejni
- Novinec

Savonius?
Zato pa jaz mislim to naredit dvema savonius turbinama montiraniena nad drugo umes pa pride generator, obe sta v istem zračnem toku in ob enakih? karakteristikah bi se tudi "enako" hitro vrtele brez upliva ene na drugo. Morebitna razlika v hitrosti vrtenja nebi imela kakšnega većjega vpliva na delovanje "generatorja" in posledično na njegovo moč in izkoristek. Preizkus bom naredil namreč tako da bom ob nekih primernih obratih in neki konstantni obremenitvi meril tok iz generatorja , potem bom pa eno od vetrnic zabremzal in videl razliko v toku
To je to!
LP Zamot1
To je to!
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

Glavci!
Sem že napisal kašen generator bom naredil: iz brezkrtačnega motorja za pogon letalskih modelov. Je z stalnimi magneti in trifaznim statorskim navitjem, in da pri 230 obratih ven cca 1V toka pa po podatkih proizvajalca (Čajna boy)70 (sedemdeset)A, jim ne verjamem. Za preizkus bom moral delati z jermeniškim prenosom da bom prišel na nekaj eč voltov, to bom pač uzel kot sistemsko napako ki jo pri pravi konstrukciji generatorja ne bo več .
Mislim da bi se enkrat morali vsi teli zanesenjaki srečat u kakšni gostiln, tam se v debatah porajajo dobre ideje
LP Zamot1
Mislim da bi se enkrat morali vsi teli zanesenjaki srečat u kakšni gostiln, tam se v debatah porajajo dobre ideje
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

Re: RE Andrejnovi.
Mogoče je pa rešitev zelo enostavna? Vidite kje kako poceni in enostavno rešitev, no jaz jo(zaporedna vezava dveh turbin, v kateri ne vidim nikakršnega smotra)
Enostavno postaviš pesto zadnjega kolesa od bicikla na obe vetrnici,preko katerih z verigo ali pogonskim jermenom povežeš na generator, sicer bo večino časa ropotalo kot na kolesu, ko se spuščate po klančini, pa bo vendar zelo poceni in mislim da tudi vzdržljivo in dovolj močno za manjše vetrnice.
Ceneje in enostavneje mislim da ne gre. Sicer dobite nobelovo nagrado.
Enostavno postaviš pesto zadnjega kolesa od bicikla na obe vetrnici,preko katerih z verigo ali pogonskim jermenom povežeš na generator, sicer bo večino časa ropotalo kot na kolesu, ko se spuščate po klančini, pa bo vendar zelo poceni in mislim da tudi vzdržljivo in dovolj močno za manjše vetrnice.
Ceneje in enostavneje mislim da ne gre. Sicer dobite nobelovo nagrado.
toti_žejni napisal/-a:zamot1 napisal/-a:......Naslednja pomembna stvar so obrati....
Počasi prihajamo v prave vode. Na svojem generatorju naredi tako kot sem predlagal, stator uležaji, priredi tri drsne obroče za odvzem energije in ga mehansko zveži z drugo nasproti si vrtečo vetrnico pa imaš na generatorju dvono število obratov![]()
Zdej pa že malo preveč težim!![]()
LP Zamot1
Uporaba dveh vetrnic zna biti zelo neprimerna rešitev. Moč VSAKE vetrnice raste s tretjo potenco hitrosti vetra. Iz prakse vem, da je nemogoče na dveh bližnjih mestih imeti enako (skoraj enako) hitrost vetra. Vsako večje odstopanje hitrosti bi pomenilo, da bi preko navora opisanega generatorja z močnejšo vetrnico samo poganjali( bremzali) šibkejo - rezultat pa bo porazen. Če postavimo eno vetrnico za drugo, pa je še toliko slabše zaradi turbolenc itd. Enostavne in hkrati dobre rešitve v tem primeru žal ne obstajajo.
sam sekirat se ne smeš, pa sploh ni problema. Kajenje je kot vreme, mi ne moremo vplivati nanj.
- andrejnovi
- Strokovnjak

Zamot ne pričakuj preveč od tvojih turbin
No kot sem ti zgoraj napisal lahko postaviš dve savoniuosovi turbini eno poleg druge in ju povežeš preko pesta zadnjega kolesa od bicikla, tako bo prosti tek turbine, ki ne bo dosegala moči druge pripomogel k boljšemu izkoristku in tako velja za obe turbini, če boš namontiral dva taka sistema za prosti tek(na vsako vetrnico posebej). Sicer pa te opozarjam, da ne pričakuj preveč od tvoje stvaritve.
- andrejnovi
- Strokovnjak

Andrejunovi:
Saj boš kmalu strokovnjak glede na število člankov, bi bilo pa dobro da se malo posvetiš elektriki, vsaj osnovam zakaj rata inducirana napetost v generatorju/alternatorju in dojameš kaj pomenijo obrati pri tej zadevi.
Počas bomo pregrizl skoz ta oreh
LP Zamot1
Počas bomo pregrizl skoz ta oreh
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov