STROJNISTVO.com • Poglej temo - Biodiesel

Biodiesel

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Biodiesel

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 7.8.2003 10:34

Zanima me, če ima kdo kak link ali ustrezno literaturo in načrte za izgradnjo reaktorja za izdelavo omenjenega goriva. Hvala lepa in LP !
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alumni75 » 12.8.2003 16:36

Poglej http://journeytoforever.org/biodiesel_mike.html

Če ga misliš delati na veliko si prepozen. :cry:
Alumni75
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 13.8.2003 6:03

prind napisal/-a:Poglej http://journeytoforever.org/biodiesel_mike.html

Če ga misliš delati na veliko si prepozen. :cry:

Sicer sem si tole že ogledal prej...pa hvala vseeno. Ne....hehe...ne mislim ga delat na veliko.....bolj iz radovednosti.... :wink:
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

oljna repica

OdgovorNapisal/-a damo666 » 15.9.2003 9:59

Pozdravljeni,

mene pa zanima, kako bi pridelal olje iz oljne repice in ga uporabil za ogrevanje (ter eventualno še za avto??)

lp, Damo
damo666

OdgovorNapisal/-a jozl » 16.9.2003 9:26

Tudi mene to zelo zanima, saj sem doma iz kmetije, kjer imamo skoraj vse stroje na dizel pogon, pa tudi avti in kombi je na dizel. Gre se mi pa najbolj za to, da bi dal državi čim manj denarja, saj imajo preveč trošarin in davka na dizel gorivo. Samo trošarina je 70 sit na liter plus DDV. Ker bi lahko doma sejal oljno repico in hkrati pridobil med in predelal seme v olje, bi imel izkoristek mnogo boljši. Pa še državi nebi plačal nobene trošarine, in tudi pri registraciji vozila bi moral biti kaki popust, ker bi bil ekološko usmerjen.
Dobro je, za koga je!
jozl
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 16.9.2003 9:37

Ne me držat za besedo....ampak nekje sem zasledil, da znaša strošek za liter pridelanega biogoriva cca 70 sit/l. Gre pa za znesek brez vračunanega dela. Torej biodiesel žal le ni tako poceni. Druga stvar je izdelava iz odpadnih olj....vendar pa je do teh tudi potrebno nekako priti. Zadeva je po mojem zanimiva bolj kot hobi in za nabiranje znanja.....finančno pa je več ali manj vprašljiva.....
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

biodiesel

OdgovorNapisal/-a Gost » 8.10.2003 16:05

Nekaj informacij o biodieslu lahko dobite na www.s-bts.kr.edus.si
Naslov raziskovalne je OD RASTLINSKEGA OLJA DO BIOGORIVA.
LP
TOM :wink:
Gost

OdgovorNapisal/-a Unknown » 1.11.2003 19:24

Biodiesel sem pridelal doma iz odpadnega olja iz McDonaldsa. Ker je tega že eno leto se in od takrat nisem več ukvarjal s tem lahko povem samo okvirno ceno, ki je bila nekje 55 sit navzgor za liter (brez dela), s količino pač cena pada in 55 je res minimalna, za recimo količino od 2000l/mesec , trenutna je bila okoli 85. Izdelal sem ga samo eksperimentalno 2x po cca 5 l se z njim vozil in ga vsestransko preizkusil v golfu2 D. V planu sem imel tudi večjo proizvodnjo za kar sem že naredil načrte za 80l reaktor in potek procesa in nakupil tudi nekaj opreme. Plan sem kasneje opustil ker na faksu nisem dobil zadostne podpore da bi iz tega opravil diplomo. Če koga zanima in bi bil pripravljen sodelovati pri proizvodnji naj se javi, stvar je zanimiva in bi se kasneje tud finančno izplačala. Največji problem pri pridobivanju večjih količin biodizla pa je, kako pridobit zadostno količino odpadnega olja oz. zbiranje le-tega. Poleg tega naj povem da sva s kolegom takrat postopek peljala še dalje in iz odpadnega glicerina pridobila uporabno žajfo-milo, ki je bilo že pri prvem poizkusu kar solidno, pri drugem pa sva pridobila pravo šmir pasto z vonjem po cimetu, v končni fazi je lahko stranski produkt biodizla tudi tisto milo ki ga prodajajo v Lj. pri robbovem vodnjaku (v različnih barvah in vonjih drago kot žafran!!).

Naj še povem da je trenutna komercialna cena biodizla pri nas 100-110 sit/l ampak je veliko manj kvaliteten kot ta, ki sem ga sam pridobil.
Lp
Unknown

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.11.2003 13:06

Tudi jaz se zanimam za biodizel, ki je pridobljen iz odpadnih olj. Zanima me če je možna izdelava iz palmove masti (uporablja se za cvrtje, kot olje samo bolj vzdržljivo) do katere imam dostop.

C_4@email.si
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 24.11.2003 21:18

Kako naj izdelam reaktor in ostale stvari za pridobivanje biodizla. LP
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 24.11.2003 21:23

Imam veliko odpadnega rastlinskega olja iz gostinstva in bi ga rad predelal v biodizel zato vas prosim če mi pomagate. Kako izdelati reaktor ter ostali postopki. Lahko me tudi pokličete na GSM 041 449962.
Gost

OdgovorNapisal/-a Unknown » 8.12.2003 22:24

Zanima me če je možna izdelava iz palmove masti

seveda je uporabna palmova mast, vse rastlinske maščobe so uporabne, potencilano tudi živalske za izdelavo bidizla. Vsak ki se hoče mal poučit na tem področju naj vtipka v google biodiesel in bo našel zadosti za začetek.

Imam veliko odpadnega rastlinskega olja iz gostinstva

Koliko je to veliko? Če je to 100 litrov na mesec se ti ne splača, če pa je to 1000+ l/mesec pol pa že.
Trenutno največji problem je v tem, da je v tem, da se rastlinsko olje (novo ali odpadno) in biodiesel začne zgoščevat že pri relativno visokih Temp, to je okoli 5 st. C, pri 0st. C pa sploh ne teče več. s tem imaš problem pri zbiranju, predelavi in uporabi če je zunaj pod nulo, kaj šele -10, ali -15. Počakaj na pomlad in potem zalaufi en nekontinuirni postopek (šaržni-reaktorski), če se ti da počakat ti lahko pomagam postavit reaktor in preiskušat, beri=konzumirat bio v mojem avtu :) .
Lp
Unknown

načrt za "proizvodni prosec"

OdgovorNapisal/-a klepetnik » 20.12.2003 11:53

Ojla!
Zgoraj je nekdo rekel da je že pripravil "reaktor" oz. da ga je začel pripravljati. Če je kdo zainteresiran, da mi proda reaktor ali pa vsaj načrt zanj bi bil zelo vesel.
kontakt na damjan@oldpub.net

Rad bi začel z proizvodnjo za lastne potrebe, ker imam zelo ugoden dostop do večje količine olja.
klepetnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 20.5.2004 9:11

Pozdravljeni,
je že kdo razmišljal o ogrevanju hiše na bio goriva (kot alternativa ali dopolnitev ogrevanju s peleti, lesnimi sekanci...). Proizvodnja biodizla je zaenkrat še predraga (za ogrevanje), ampak mislim, da bi v primerno predelanem gorilniku gorelo skoraj vsako rastlinsko olje in tudi odpadna olja brez predelave v biodizel.
Ali imate s tem kaj izkušenj?
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 6.9.2004 12:15

mene pa zanima kje dobiti najcenejsi metanol, ki je potreben za izdelavo biodizla ?
( bjack17@email.si )

LP
Gost

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost