STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kotel na polena z lambda sondo ali brez

Kotel na polena z lambda sondo ali brez

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Kotel na polena z lambda sondo ali brez

OdgovorNapisal/-a nxgasper » 4.8.2010 8:39

Pozdravljeni!

Smo pred menjavo centralnega ogrevanja. V fazi zbiranja ponudb.
Obstoječ sistem gretja na olje bomo zamenjali z kotlom na polena s hranilnikom vode.

Pregledujem 2 ponudbi istega podjetja,:prva ima kotel s sesalnim ventilatorjem, druga pa še lambda sondo za regulacijo. Zanima me ali je se splača kupiti kotel z ali brez sonde.
Razlika v ceni:
med kotloma/ z sondo je cca 40% dražji
med celotno investicijo/ z sondo je cca 17 % dražji.

Podatki: peč na polena moči 30kW, hranilnik vode 1500l,TČ zrak-voda 300l.

Mnenja?

Lp
nxgasper
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.8.2010 9:41

Za čim boljši izkoristek kotla je treba regulirati dovod zraka, da bo temperatura dimnih plinov čim nižja (do določene meje kondenzacije v dimniku), ostanek kisika v dimnih plinih čim manjša, ogljikovega monoksida čim manj. To so sanje - ali je kakšen kotel s tako avtomatiko? Če bi naredil dober približek temu, bi lahko govorili o izkoristku kotla 90 % ali še malenkost več. Pri peči brez vsake regulacije in ob nespretnosti kurjača lahko govorimo o 40 %. Kakršna koli realna avtomatika ti spravi kotel nekje vmes.

Če nimaš odveč denarja in imaš možnost (razen ko je zunaj znatno pod ničlo) obisk kotla na 1 uro 3 do 4 ure skupaj dnevno, ti priporočam čisto navaden kotel brez vsake avtomatike. Moraš se naučiti kuriti. Kakor gledam cene, je tovrstna avtomatika daleč preplačana.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janis » 4.8.2010 10:27

Regulacija z lambda sondo, je res močno preplačana, vendar je trenutno edina realna opcija za doseganje takšnih izkoristkov pri kurjenju biomase(90+proc.). Prihranek časa in goriva je pač nekaj vreden in to je ovrednoteno s toliko višjo ceno. Lahko pa nabaviš cenejšo peč, pa si potem sam narediš regulacijo z lambda sondo in vsem kar spada zraven. V bistvu je zadeva dokaj enostavna. Vprašanje pa je, če bo zadeva funkcionirala!? In če bo, ali bo invsticija na koncu res nižja...!!??
Iz izkušenj pa vam lahko povem, da so peči z lambda regulacijo in dvojnim izgorevanjem res učinkovite, kar se tiče prihranka pri kurjavi in časa, ki ga porabimo za kurjenje. To, da so pa močno precenjene(nekatere firme), je pa tudi res.
janis
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a andrej89 » 4.8.2010 15:50

No jaz sem o tem govoril z majstrom ki se ukvarja z montažo peči za centralno kurjavo. On mi je rekel da se ne splača. Rekel je da ja, mogoče boš pokuril kakšen 1m3 na zimo več vendar 1m3 kvalitetnih drvi stane nekje okrog ~45+€ (vsaj lani v naših koncih). Tko de to je glede financ (mislim de se ti že zaradi tega ne splača), poleg tega pa je lamda sonda baje zelo občutljiva na kvaliteto drvi. Dovolj je če boš enkrat al rečmo nekajkrat nepreviden pa boš naložil v peč kakšno "iverko" ali drva ki vsebujejo smolo (bor, smreka...) ali kaj podobnega... se zna kaj hitro zgoditi de boš uničil l. sondo in tako bo ves tvoj denar šov v nič!
No sonda se pa uniči zato ker jo saje in gost dim popolnoma zapackajo... Najbrž se strinjaš da če meriš kisik v dimnih plinih potem morajo iti dimni plini skozi sondo...

No in tudi on sam jo strankam odsvetuje, res da so izkoristki večji, vendar pravi da ne vredni denarja...

LP, odločitev je pa itak tvoja ;)
andrej89
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 4.8.2010 17:29

Ja je pač tako da vsak ki zna navoj vrezat na cev je že ekspert za zgorevanje, lambda sonde itd.... :D .

Zadeva je taka - peč z lambdo je manj občutljiva na gorivo, ker neprestano prilagaja potrebno količino zraka za zgorevanje.
Peč ki le te nima je v osnovi optimirana za neko gorivo z neko vlažnostjo - vse kaj odstopa od tega nekoliko zmanjšuje izkoristek in kar se ljudje še najbolj zavzamejo, peč brez lambda sonde se mora čistiti pogosteje kot tista z sondo. Glede na moje meritve ki sem jih opravljal v prejšnji firmi lahko rečem da dober kotel na polena z Lambda sondo čistiš 2x na leto, medtem ko moraš takega brez lambda sonde čistiti vsak mesec. Je pa res, če brez sonde kuriš bukove drvice z 15% vlage, da je rezultat enak in v eni in v drugi peči.

LP
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a andrej89 » 4.8.2010 17:48

No jst nisem hotel govorit o temu kdo je ekspert za zgorevanje in kdo ne... Ne vem ali ta mojter je, jst pa zagotovo nisem...

Najbrž pa ima ta mojster tudi kakšno izkušnjo kako so se v praksi obnesle te peči... Poleg tega najbrž za montažo takšne z lambda sondo lahko tudi več računa, ker je bolj zahtevno, več dela... Tako da nevem zakaj bi priporočil nekaj kar je njemu pravzaprav v škodo(finančno), no pustmo stat, njabrž ima potem manj sitnosti s kakšno okvaro itd ;)

Hotel sem samo povdarit da pri slabi kvaliteti drv, se pravi pri drvah katera se ob izgorevanju kadijo kot hudič ne glede na to kako odpiraš in zapiraš zrak... (ponavadi vsebujejo smolo, lepila...) Pri tem lahko pride zelo hitro do problemov z lambda sondo.
Pač nekateri ljudje kurijo svašta, pač sej zgori ;)

Nimam pa nič proti načinom za izboljšanje izkoristka peči, nasprotno podpiram to, hočem samo opozorit morebitne kupce na pomanjkljivosti za katere sem slišal.

In ja strinjam se da bo najbrž peč brez sonde treba najbrž malo večkrat očistit ;)

LP ;)
andrej89
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 4.8.2010 18:12

Veš jaz mam rahlo alergijo na Slovenske inštalaterje, ker kake umotvore vidiš včasih v kotlovnicah, ko pa zaradi tega kaj ne dela pa je kriva peč, a enostavno bi se morali držati priložene sheme in vse bi bilo OK.
Ko sem lani menjaval eno od testnih peči je bil na obisku en "strokovnjak" in gledal instalacije. Najprej jih je pohvalil, nato pa dejal, da sam rajši montira Viadruse, ker ni treba nič komplincirati na instalacij, pa še nič mu ni treba razmišljat.
No v osnovi ne predstavlja peč z lambda sondo nič več dela za njega (če primerjamo dve uplinjevalni peči z in brez sonde, drugo je če govorimo o klasiki.), regulacije so v veliki večini enake, le da se gor vrti drug program. Seveda govorimo o kvalitetnih regulacijah in ne nekih krmilnikih tipa seltron.
Da so te peči precenjenje sem dolgo verjel tudi jaz - ampak sedaj ko že nekaj let delujem na tem področju vam povem da na kvalitetni peči proizvajalec zelo malo zasluži. Seveda govorim o proizvodnji pri nas - drugo je tisti ko kupujejo turško robo, dodajo svojo regulacijo in opaž ter to nato tukaj prodajajo za zlato...ampak to je že druga zgodba.
Torej Andrej89 - nič osebnega, samo resnično ne prenesem večine inštalaterjev.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 4.8.2010 18:21

Vsaj toliko kot sama peč je pomembno kaj je za njo. Kurjenje z drvmi, je optimalno, če imamo konstanten odvod toplote, ki presega zmožnosti peči. Razne sonde samo blažijo situacije, ko se odvod toplote zmanjša, in peč postane predimenzionirana.

Ekonomija pa pravi, da cenejši kot je energent več izgub si lahko privoščimo.
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hook » 4.8.2010 21:48

nxgasper Če slučajno ciljaš na subvencije ti tako ali tako ne ostane drugo kot lambda.
Tudi moje osebno mnenje je da je zadeva precenjena saj je to še vedno peč na drva pri kateri je ogromno odvisno pri delovanju kotla kakšen energent uporabljamo.
Upam da imaš dobro presušena dve leti stara drva že pripravljena za kurilno sezono ki je takorekoč pred vrati!
Razliko med sondo ali brez uporabi za res dober zalogovnik temperature ,morda za pretočni sistem ogrevanja sanitarne vode, kvaliteten pravilno izveden priklop in razvod ter dobro regulacijo .
Znam marskej!
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.
hook
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a nxgasper » 5.8.2010 21:38

Brez skrbi drva so pripravljena...
Glede subvencij - proizvajalec zagotavlja da ima tudi kotel brez sonde nivo emisij v meji dvoljenega.
Se pa bolj nagibam k regulaciji s sondo, čeprav je res precenjena. Baje da je treba kotel brez sonde pogosteje čistiti, zaradi neenakomerne temperature nastajajo obloge v kotlu...

Edino to mi še ni jasno glede kvalitete drv, kako bi sonda funkcionirala če bi kuril recimo mešana suha drva ki ležijo po hosti(ne gnilih, ampak ta ki so se pač posušila sama).
nxgasper
Pripravnik
Pripravnik

Funkcija lambda sonde

OdgovorNapisal/-a janis » 5.8.2010 22:52

Elektronska regulacija, s pomočjo podatkov iz lambda sonde,regulira dovod zraka v zgorevalni prostor in s tem posledično tudi kvaliteto izgorevanja, RAZLIČNIH vrst in kvalitete drv. Torej je takšna regulacija namenjena ravno temu, da se peč sproti prilagaja kvaliteti kurilnega materijala in trenutnim razmeram. Seveda pa je veliko odvisno predvsem od kvalitete elektronike, kako kvalitetno in popolno bodo ta različno kvalitena drva izgorela in koliko % bo izkoristek, ker sama sonda le posreduje podatke o sestavi dimnih plinov.
Če bi vseskozi kurili enako debela, enako kvalitetna drva z vedno enakim % vlažnosti,v vedno enakih pogojih, potem lambda sonde ne bi potrebovali.
janis
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.8.2010 5:59

Baje da je treba kotel brez sonde pogosteje čistiti,
To je zaradi saj v dimnih plinih. Pri smolnatih drvah preprečiš saje z dovolj visoko tenperaturo v kurišču - šamotne obloge. Pri oastalih drvah nastajajo saje zaradi nepopolnega izgorevanja ob pomanjkanju kisika. Kotel je dosegel dovolj visoko temperaturo, zračna loputa se je zaprla, v kurišču so drva. V takem primeru lambda sonda prepreči zaprtje lopute - kotel in zalogovnik sta dovolj vroča, gori še naprej (kaj se zgodi?). Tudi drva z več lubja (drobne okroglice) dajejo več saj. Ležeča suhljad iz gozda, presušena, ne daje opazno več saj.

Imaš zalogovnik, ni potrebe, da bi se ti kotel toliko segrel, da bi ti loputa zaprla dovod zraka. Spremljaš naraščanje temperature v zalogovniku in pravi čas nehaš nalagati drva. Ni treba naenkrat napolniti kurišča z drvami - nadevaš jih za eno uro gorenja in potem doložiš. Zelo debela polena naj vedno pospremi še nekaj drobnih. Ko nehaš kuriti (zalogovnik je vroč) in ti je v peči nehalo goreti s plamenom (ostala je žerjavica) zapri loputo dovoda zraka (to naredi lambda sonda)- prihranil boš na toploti, ki bi v taki situaciji šla z zračnim tokom skozi peč v dimnik in navzven.

Če kuriš na ta način ne rabiš lambda sonde.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 6.8.2010 7:35

Nekako če razdelimo logično...

Če si teh fan ja, sicer ne.

Doma staršem sem zmotiral Windhagra brez labda sonde. Za ceno te peči (cca 2k€) bi dobil že spodobno z labda sondo in regulacijo, vendar si ne upam pomislit da bi tako peč dajal v roke 60letnikom, ki komajda prižgejo televizor.
Peč se spodaj zakuri, vsa zadeva v sili (če ni elektrike)deluje termovzgonsko, kljub vgrajeni regulaciji (seltron). Za zalogovnik ni prostora, čiščenje enkrat na 2 meseca, temperatura v peči cca 90C.

Poraba kuriva cca 15m na zimo za cca 200m2 ogrevanih prostorov. Ne vem če je ekonomsko upravičeno dodajanje zalogovnika in kopleksnejše peči, ki se seveda tudi raje kvarijo (odpoven se povečuje s kvadratom števila vgrajenih delov)za mogoče kak meter manj dru. Misim da je bolje, da se raje kot z regulacijo se naj ukvarjata z pripravo dovolj suhih dru :)

Osebno imam zalogovnik in vse ostale spodobne igrače od TČ do kolektorjev, peči na olje, kamina.... ampak roko na srce je to za hobi, sicer bi rekel da sem ekonomsko čisti bedak. Peč na olje pri porabi cca 1000l olja je to 700€ letno. Investicja je cca 700€ z gorilcem vred. Kdo lahko potem reče da je 10 000€ vredna kurilnica ekonomsko upravičena, če imaš samo za ceno investicije 13 let vso toploto v hiši ?

l.p. Jože

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.8.2010 8:09

Osebno imam zalogovnik in vse ostale spodobne igrače od TČ do kolektorjev, peči na olje,
Ali si sam pogruntal, da rabiš zalogovnik? Peč na olje ga sploh ne rabi. TČ ga rabi pogojno, če želiš ogrevati vodo samo v času cenejše elektrike. Zalogovnik je nujno potreben pri tiste vrste kurjave, kjer ne moreš v trenutku zmanjšati ali povečati gretja vode v peči. To so predvsem drva (polena). Ali si poleg Windhagra zmontiral še zalogovnik? Za boljši izkoristek peči je potreben.
spodobno z labda sondo in regulacijo, vendar si ne upam pomislit da bi tako peč dajal v roke 60letnikom
Če je tako, moram takoj nehati dajati kakršnekoli nasvete, saj si člani Foruma niti ne upate pomisliti, da bi moje nasvete upoštevali.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 6.8.2010 8:54

Ne jemli osebno. :)

Vsakemu pač ustreza druga konfiguracija. Peč na olje greje samo zgornjih 20 % zalogovnika, kar prepreči tiktakanje gorilca (pogoste vklope), to pa je tudi edina dobra stvar. On/OFF domača TČ ga vsekakor rabi :) kakor tudi kolektorji in kamin - s spiralo nima nobene vode in nekako ni najboljša zadeva brez zalogovnika in z zaprtem sistemom.

Zalogovnik sicer narejen doma, z vgrajenim boljerjem. Ker je v pralnici (ogreti) so tudi izgube zanemarljiva.

Drugače pa je na windhagrovi peči, kjer je prostor za zalogovnik v neogreti garaži. Mogoče če bo kaj časa, vendar sem se nekako že naveličal ves čaz žagat cevi:) Sicer je zalogovnik bolj za zaščito peči kot kaj drugega. 1000l vode pri radiatorskem gretju ni ravno zaloga. Preverjeno... Sicer pa imam viška eno nerabljeno peč na olje in gorilec hanza za sporazumno ceno. peč še ni bila kurjena in je v vezavi z omenjeno pečjo na drva. Tudi pri tej peči bo sekundaren vir TČ, samo to pot inverterska... :)

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov