STROJNISTVO.com • Poglej temo - Material za izdelavo zalogovnika tople vode

Material za izdelavo zalogovnika tople vode

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Material za izdelavo zalogovnika tople vode

OdgovorNapisal/-a epsengineering » 18.6.2011 20:45

Imam namen izdelati zalogovnik velikosti 700x1000 (vrata omejujejo) in h=1500mm odprtega tipa ker je v najvišji točki sistema (nivo vode v zbiralniku pol metra nad radijatorji).
A se ne morem odločiti ali naj ga izdelam iz železne pločevine in nato pocinkam ali naj ga izdelam iz nerjaveče pločevine,
Glede na to da gre za odprt sitem in majhen tloris torej majhne proste površine pločevin, sem ocnil da bi bil dovolj če uporabim pločevino 1,5mm.

Prosim za nasvet glede izbire materijala med inox in pocinkano pločevino. Povezve sistem so narejene iz črnih cevi
epsengineering
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.6.2011 6:05

Če boš zalogovnik postavil na ravno trdo podlago (stiropor + 20 mm les ) za dno ni problema okrog debeline pločevine. Če trde podlage ne bo, naj ti kdo drugi izračuna z upoštevanjem elastičnega poseda stiroporja (povej debelino). Navsezadnje tudi ni problem, če se bo dno trajno deformiralo in tako ostalo. Če pa posodo postaviš na nogice, da ne obremenjuješ izolacije, pa velja ojačitev dna kot za prvi obroč stene.

Problem so stene, ki nimajo zunanje opore in jih bo napihnilo (okrogel zalogovnik nima tega problema). Problem se lahko reši z ojačitvenimi profili kot horizontalni obroči. Lahko jih daš na notranji strani, na zunanji strani ti bodo zmanjševali efekt toplotne izolacije.
Pri debelini pločevine 1,5 mm jih moraš imeti na višini 170, 360, 580,in 860 mm. Za debelino 3 mm pa na višini 350 in 800 mm. Tudi gornji rob mora biti enako tog. Ojačitve narediš s kotnikom, ki se pločevine dotika samo z robom enega kraka, velikost ti povem, ko se odločiš za izvedbo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a epsengineering » 19.6.2011 9:35

Žerjavar hvala za nasvet ki ga bom upošteval.
Glede deformacij dna sem imel v mislih da dno leži na izolaciji. Stirodur ima še večjo trdnost (300 kPa)in se dno nebo deformiralo. Edino bi rada dal vmes vsaj en kos trde volne ker se bojim pregretja stirodura ki se potem lahko skrči. Ti predlagaš les kar je tudi OK.
Glede ojačitve prostih sten proti deformaciji pa se imel namen variti na notranji strani trakove široke 100mm in sem mislil da bo to dodatno zmanjšalo mešanje vode v zalogovniku.

Ampak nisem se odločil ali naj zalogovnik zvarim od inox pločevine 1,5mm ali od 2mm črne in pocinkane pločevine. Begajo me galvanski tokovi med sistemom (črne cevi, kotel....) in inoxom ali pocinkano konstrukcijo.
epsengineering
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.6.2011 10:10

variti na notranji strani trakove široke 100mm
Ne bo vzdržalo! Lahko koristiš kotnik L 80 x 8 ali pa raznokraki L 60 x 90 x 6 mm. Če že hočeš koristiti trakove iste pločevine, daj 1,5 x 150 in na njega pravokotno (T profil) trak 1,5 x 50 mm.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a epsengineering » 24.6.2011 15:05

Žerjavar napisal/-a:
variti na notranji strani trakove široke 100mm
Ne bo vzdržalo! Lahko koristiš kot
nik L 80 x 8 ali pa raznokraki L 60 x 90 x 6 mm. Če že hočeš koristiti trakove iste pločevine, daj 1,5 x 150 in na njega pravokotno (T profil) trak 1,5 x 50 mm.

Še vedno se nisem odločil ali naj bo material inox AISI 304 ali črna in naknadno vroče pšocinkana pločevina? Ali so kakšne kontraindikacije z inox materijalom?. Ali bo zadovoljiva življenska doba 2mm črne vroče pocinkane pločevine?

Odločil sem se povečati debelino plošč na 2mm. Za rebra sem imel v mislih isti materijal in sicer širine 100mm +20mm ( zavihano na koncu 20mm navzdol). Zgorjni rob kjer se privijači pokrov sem želel ojačiti z kotnikom 60x30 ali kaj podobnega

Slika

Priključek na kamini je gravitacijski 1" in višinska razlika je 3 metra.
epsengineering
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 27.6.2011 7:31

Laho brez problema črno, ker je cenejš, če bo voda skoz v njej, pa itak ne bo rjavenja :)

Če imaš bolj debelo denarnico pa inox. Tudi deformacije bodo pri slednjem manjše (stara šola pravi 1,5mm inox = 3mm črne).

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.6.2011 8:56

pa inox. Tudi deformacije bodo pri slednjem manjše (stara šola pravi 1,5mm inox = 3mm črne).
Ne bo držalo. Pri inoxu je trdnostno potrebna manjša debelina. Pri isti obremenitvi bo imel (tanjši) inox večje deformacije.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 27.6.2011 14:12

Žerjavar napisal/-a:
pa inox. Tudi deformacije bodo pri slednjem manjše (stara šola pravi 1,5mm inox = 3mm črne).
Ne bo držalo. Pri inoxu je trdnostno potrebna manjša debelina. Pri isti obremenitvi bo imel (tanjši) inox večje deformacije.

???

Ne razumem kaj si hotel povedat ? Pustimo detajla, samo na grobo če se prav spomnim - sicer ni bila mehanika moj favorit, sem pa jo naredil :) )

Če se prav spomnim se vsaka zadeva se pod neko napetostjo deformira ( v tem primeru raztegne), kateri pa je odvisna od natezne trdnosti. Večja ko je trdnost manjši bo raztezek (oz. deformacija).

Kolikor je meni jasno je natezna trdnost N/mm2. In pri legiranemu jeklu inoxu je cca 2-3x večja kot pri konstrukcijskem... če se motim me popravi...

Žilavost v tem primeru (reletivno statičnem primeru) naj nebi imela neko dominantno vlogo...

Ti pa lahko iz prakakse povem (v soboto sešvasal iz 1.5mm rosfeja) rezervoar. Medtem ko je pri 5 barih 1.5mm črnega železa poka (ko se razteguje - če ni bombiran ) da skor uideš iz garaže, se rosfrej tudi oglasi ne :)

l.p. jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.6.2011 14:30

Ne razumem kaj si hotel povedat ? Pustimo detajla, samo na grobo če se prav spomnim - sicer ni bila mehanika moj favorit, sem pa jo naredil
Osnova deformacije jekla je formula ε = σ / E Za vsa jekla je E približno enak - večja napetost pomeni večjo deformacijo. Tanjši rostfraj dobi večjo napetost in s tem večjo deformacijo.

V konkretnem primeru so problem ravne pločevine s pritiskom 0,15 bar.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 28.6.2011 6:39

Žerjavar napisal/-a:
Ne razumem kaj si hotel povedat ? Pustimo detajla, samo na grobo če se prav spomnim - sicer ni bila mehanika moj favorit, sem pa jo naredil
Osnova deformacije jekla je formula ε = σ / E Za vsa jekla je E približno enak - večja napetost pomeni večjo deformacijo. Tanjši rostfraj dobi večjo napetost in s tem večjo deformacijo.

V konkretnem primeru so problem ravne pločevine s pritiskom 0,15 bar.

Jup, maš prav, že mal pozabu zadeve... :) E je naklon krivulje, ki je na začetku bolj ali manj isti. Pomešal z maksimalno obremenitvijo ki jo materjal zdrži (dopustno napetostjo) brez trajne deformacije (meja proporcionalnosti)... ta je višja za legirana jekla... Se pravi da raztezek bo približno enak samo konstrukcijsko jeklo prej popusti ... ?

l.p. Jože

p.s. kako potem razlagaš gornji primer na razliki inox in črnega zalogovnika ?

l.p. Jože

Ezo, slika polizdelka.... pride še zunaji plašč čez, pa še en izmenjevalc...

Slika

Slika

Slika

Slika
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.6.2011 7:51

kako potem razlagaš gornji primer na razliki inox in črnega zalogovnika
Medtem ko je pri 5 barih 1.5mm črnega železa poka (ko se razteguje - če ni bombiran ) da skor uideš iz garaže, se rosfrej tudi oglasi ne
Ne morem komentirati. Prvič slišim, da se jeklo pri obremenitvi oglaša.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 28.6.2011 7:58

Žerjavar napisal/-a:
kako potem razlagaš gornji primer na razliki inox in črnega zalogovnika
Medtem ko je pri 5 barih 1.5mm črnega železa poka (ko se razteguje - če ni bombiran ) da skor uideš iz garaže, se rosfrej tudi oglasi ne
Ne morem komentirati. Prvič slišim, da se jeklo pri obremenitvi oglaša.

Mogoče si spregledal, da ni bil bombiran. Oglašal se je zaradi auto - bombiranja pod tlakom ;)
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.6.2011 8:49

Oglašal se je zaradi auto - bombiranja pod tlakom
Si pomislil, da je to oglašanje dejansko pokanje ob pretrganju materjala. Ali so morda nastale kake razpoke na ali v bližini varov? Si poizkusil s penetrantom? Posebej pazi na var med dnom in obodom v notranjosti posode.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 28.6.2011 9:17

Pa pazi pri tlačnih probah - obvezno jih delaj z vodo in ne z zrakom.

Če tank poči - pri zraku je to lahko eksplozija, pri vodi se pa samo poščije in razbremeni.
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 28.6.2011 9:28

damo napisal/-a:Pa pazi pri tlačnih probah - obvezno jih delaj z vodo in ne z zrakom.

Če tank poči - pri zraku je to lahko eksplozija, pri vodi se pa samo poščije in razbremeni.

He he, to smo zaključil pri varstvu pri delu...
Veš kolk je dela z vodo... ha ha... sploh če ti kje pušča :) Pa mal adrenalina mora bit...

Pri novem jeklu mislim da je zagotovo manj nevarno kot nedeljsko popoldne na R1 :)

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost