STROJNISTVO.com • Poglej temo - Oljna črpalka - gorilec

Oljna črpalka - gorilec

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Oljna črpalka - gorilec

OdgovorNapisal/-a vuli » 3.1.2015 3:56

Mi zna kdo povedati kako je nameščena oljna črpalka na gorilcu (kurilno olje)?
Namreč ne dolgo nazaj, ko se je kotel centralne vklopil, je začelo po "celi hiši" brnet.
Kasneje sem ugotovil, da ima oljna črpalka na gorilcu nekaj "lufta", 1-2mm, se prosto premika in med delovanjem pač brni.
Zato me zanima ali se je mogoče kje kaj odpustilo, da bi se dalo črpalko nazaj na svojo mesto oz kaj drugega.

hvala
vuli
Novinec
Novinec

Re: Oljna črpalka - gorilec

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.1.2015 9:46

Običajno je oljna črpalka pritrjena na ohišje gorilca s tremi inbus sorniki M5 (to je inbus vijak brez glave). Črpalka ima pripravljeno ležišče za te tri vijake - po obodu je V utor, zraven pa še o-ring za tesnenje zraka (notranjost gorilnika je namreč nadtlačna).

Ko stiskaš tiste tri vijake, moraš paziti na enakomernost, da ne bi črpalka obvisela na njih ekscentrično glede na pogonsko gred. Med gredjo in črpalko je še plastična spojka in jo prej preveri, če je še brezhibna. Zna biti, da ti jo je hudič vzel medtem ko ti je črpalka opletala ... :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vuli » 4.1.2015 1:07

hm, ti inbus vijaki verjetno niso v notranjosti pumpe, v drugi polovici?
naša pumpa ima 4 inbus vijake na vsakem kotu, vendar se vidi da držijo samo pumpo skupaj, dva dela pumpe. Sta pa na sredini dva navadna vijaka.

Se da mogoče omenjeno plastično spojko dobiti v mercator železnini ali moram kako bolj specialno trgovino dobit. Ne bi bil rad brez rezervnega materjala, ko bom razdiral.
Na "srečo" je v neposredni bližini pumpe stena, tako da sem jo lahko uprl, da ne vibrira.

Slika
vuli
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 4.1.2015 8:46

Ne, gledati moraš na drugi strani črpalke, tam kjer je vtaknjena v ohišje gorilnika. Tisti vijaki so na ohišju gorilnika in stiskajo črpalko v ležišču.

Mislim, da bo najbolje, da pokličeš gorilničarja - ti bo obenem še malce očistil in nastavil zadevo in imaš eno leto mir ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vuli » 5.1.2015 5:46

hvala, sem dobil. Malo nejasno/nenavadno, mi je zgledalo.
Vsi trije so bi malenkost odviti, tako da je sedaj bolje. Hvala.

Slika

Se strinjam, glede gorilničarja, a v okolici Bovca ne vem za nobenega, mogoče Tolmin.
vuli
Novinec
Novinec

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost