STROJNISTVO.com • Poglej temo - Idealen kot za montažo sončnih kolektorjev..

Idealen kot za montažo sončnih kolektorjev..

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Idealen kot za montažo sončnih kolektorjev..

OdgovorNapisal/-a dr.E » 29.1.2006 20:05

Pozdrav!

Kakšna je idealna smer neba in kot pod katerim naj postavimo vakuumske sončne kolektorje?

Hvala!

E
Lep pozdrav!

dr.E
dr.E
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a janez03 » 29.1.2006 21:35

Splošnega odgovora ni. Oziroma kot je odvisen od tega v kakšen namen jih boš montiral: Samo za sanitarno vodo pretežno poleti ali ogrevanje bazena je primeren kot okrog 25° in smer jug ali rahlo (10-20°)proti zahodu.
Za vseletno uporabo je primernejši večji kot montaže - do 60°, da v zimskih pogojih sonce pada čimbolj pravokotno na površino kolektorjev. Idealnejša rešitev za manjše sisteme je montaža na nastavljivem nosilcu (dražje, zahtevnejše za izvedbo, toda večji izkoristek)
Če montiraš na streho pa si vsaj glede smeri precej omejen, naklonski kot pa bo najbrž nek kompromis glede na tvoje potrebe.
L.p.; Janez
Pomagaj si sam in forum ti bo pomagal.
janez03
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hine » 30.1.2006 7:21

Jaz bi izbral tak kot, da v najhladnejših dneh sonce čim bolj pravokotno sije na kolektorje.
LP!
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Aleksandar » 30.1.2006 8:19

Po moje bo najbolje, da razmišljaš korak naprej.
Kolektorje montiraj tako, da jih boš lahko še kdaj premaknil... Na tvojem mestu bi uporabil motorčke za premikanje sedežev + primeren vzvod, ki ga lahko izdelaš sam. Takšni motorčki so majhni, pospraviš jih lahko tako, da ne bodo na dežju. Pa tudi če bodo se nimaš kaj sekirati, da bi zarjaveli. Zobniki so namreč plastični. Zdržijo pa tudi toliko ponovitev, da ti ne bodo "nikoli" odpovedali. Če montiraš tri, potem lahko premikaš zadevo po vertikali in horizontali.
Srečno!
mladi strokovnjak
Aleksandar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 31.1.2006 12:26

Poglej na ENSVET -Energetsko svetovanje za občane Maribor-tam je kr nekaj okrog tega. Tole okrog premikanja pa tud mene zanima. Streho imam na vzhod-zahod obrnjeno, kar ni tabolš za kolektorje, si jih pa mislim namontirat letos, pa sem že sam razmišljal o obračanju. Sam mehanizem ni problem, ne vem pa kakšne motorčke bi vzel, pa kako zadevo krmilt, da bi šla za soncem. Je že kdo naredil kaj podobnega? Možnost je tud sprogramirat dnevno pa po urah položaj sonca.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Aleksandar » 1.2.2006 9:50

Če kdo rabi take motorčke, potem se mi kar oglaste. Bomo probali zrihtat...
mladi strokovnjak
Aleksandar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BoštjanF. » 1.2.2006 10:16

Idealeno je, ko sonce sije pravokotno na površino absorberja. Pri absolutnem kotu od 90° do 67° pade izkoristek kolektorja za 10%.
Krmiljenje obračanja solarnih kolektorjev se izvede najbolje z dvema fotocelicama ali s programsko uro. Izračunal sem , da je cenejše dodati en kolektor, kot pa vrtliva konstrukcija. Pri motorju za obračanje je potrebno paziti na zračnosti v prenosih, zaradi morebitnih sunkov vetra.
Lep pozdrav
BoštjanF.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spital » 1.2.2006 11:56

Kot je že zgoraj povedano z odstopanjem od optimalnega kota (vpadni kot žarkov 90st) pada izkoristek kolektorja. Zato je treba najti kompromis, če nimaš sistema za obračanje po soncu.

Tule je nekaj napotkov za PV module, za kolektorje ni nič drugače.
Doseganje največje izhodne moči - naklon fotonapetostnih modulov naj bo enak geografski širini.
Doseganje največje izhodne moči pozimi - naklon fotonapetostnih modulov naj bo enak geografski širini + 15° (max +20°). Takšna namestitev pride v poštev v primerih, ko je zimska poraba električne energija večja od poletne. Tipičen primer je razvetljava, za katero pozimi porabimo več energije.
Ročno nastavljanje naklonskih kotov fotonapetostnih modulov - pri majhnih sistemih lahko module, če je to seveda možno, namestimo tako, da njihovo lego spreminjamo štirikrat letno in sicer: marca namestimo sončne celice pod naklonom , ki je enak geografski širini; maja naklon korigiramo na geografska širina - 10°; septembra ponovno namestimo sončne celice pod naklonom, ki je enak geografski širini; novembra pa naklon korigiramo na geografska širina + 10°. S takšnim nameščanjem sončnih celic dosežemo maksimalen izkoristek fotonapetostnega sistema sistema skozi vse leto.
spital
Strokovnjak
Strokovnjak

Kolektorji!

OdgovorNapisal/-a milanjezernik » 8.2.2006 19:29

Pozdravljen!
Kolektorje imam montirane ze 20. let V tem času sem jih že prestavil. Imel sem jih na strehi vendar nisem bil zadovoljen Bili so obrnjeni na jug-zah pod kotom 35. Tople vode je bilo poleti preveč! Imam 3 x kolektor IMP 2000 x 1000 v 300l bojler kombiniran z centralno. Termosifonsko kroženje glikola za
kolektorje.Poleti mi je sistem zakuhaval, ni bilo dovolj porabe . Max. gretje je bilo popoldan, vodo pa se rabi že dopoldan.Spomladi in jeseni pa je sonce nižje in zaide že proti jugu. Tudi poraba tople vode je bistveno večja.
Prestavil sen jih na balkonsko ograjo vshod- jug pod kotom 65. Sedaj je maksimalno gretje že januarja in to dopoldan tako , da je ob 10t grelna cev kolektorja že tako vroča da je ne moreš držati. Poleti pa ga senca strehe zakrije ob 16th in nimam problemov z kuhanjem . Kakršno koli vrtenje je nesmiselno. Postavi jih tako. da bodo najbolje osončeni spomladi in jeseni pod kotom 70, če je možno.Z delovanjem boš zelo zadovoljen. Pohiti z montažo-zdaj že močno grejejo ob lepem vremenu.
milanjezernik
Strokovnjak
Strokovnjak

Kolektorji in ogrevaje

OdgovorNapisal/-a milanjezernik » 8.2.2006 19:43

Montiral sem tri kolektorje IMP pod kotom 75 V-Jug in jih priključil na centralno ogrevanje. V prehodnem obdobju ob sončnem vremenu je ogrevalo primerno. Večkrat me je izdalo krmiljenje- posebno kadar je zmanjkalo elektrike in se je časovna regulacija prestavila. Sistem sem demontiral in prešel na ogrevanje z inverter klimo, s katero ogrevam prehodno obdobje in toplotno črpalko zrak voda za ogrevanje dveh kopalnic v prehodnem obdobju. Kolektorje prodam!
milanjezernik
Strokovnjak
Strokovnjak

Kolektorji

OdgovorNapisal/-a milanjezernik » 8.2.2006 20:12

Sliko montaže lahko pogledaš na : bolha . com. Kolektorji
milanjezernik
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost