STROJNISTVO.com • Poglej temo - Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

OdgovorNapisal/-a mipax » 12.8.2019 19:43

Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje z nastavitvami LG monoblok toplotne črpalke.

Sam sem instaliral monoblok toplotno črpalko 7KW (HM071M.U43) in zadeva deluje, vendar bi rad omejil moč, ker imam bolj slabo varovalko (16A), ki pa je nebi želel povečevati, če ni nujno. Črpalka nima dodatnih električnih grelcev.

Menda se omejitev toka lahko nastavi s stikalom SW1 (stikalo 3) na do 17A (sicer 23A). Stikalo sem sedaj našel, sta dve vrsti glede na vrsto ohišja (UN3 ali UN4) posledično tiskano vezje.

V navodilu za "remote controller" piše, da se lahko nastavi trenutna moč vendar pa ne vem ali to vpliva dejansko na moč ali je namenjenu samo statistiki (precej nerazumljivo napisano).

Tok se je pri segrevanju povečeval od 4A pa do 18,5A, jaz pa bi želel, da greje z manjšim tokom (močjo)- sedaj ko je toplo mislim, da bi moral biti izkoristek velik in zato tok manjši)
Sem pričakoval, da bo inverter prilagajal moč potrebam, ko je postala voda že precej topla (50stC) pa je tok kar naraščal. :roll: Pri deklariranem izkoristku in tempearturi zraka 20st., bi moral biti po mojem mnenju tok precej manjši za 7KW toplotne moči.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

OdgovorNapisal/-a sassapo » 17.8.2019 13:15

LG je v biti najcenejša še uporabna TČ, namenjena nezahtevnim kupcem. Tudi krmilje je ceni primerno. Nekaj nastavitev sicer omogoča, so pa nekatere ki so, samo zato ker jih ima dražja konkurenca, delujejo pa ne, ali slabo.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 28.8.2019 9:23

Vidim, da ni nekega posebnega odziva. Vseeno v pomoč morebitnim zainteresiranim za priklop TČ v lastni režiji nekaj informacij, ki sem jih zbral:

-Pri TČ HM071M.U43 sem nastavil stikalo sw 1 (stikalo3) na ON. Oznaka stikala in mesto je odvisna od vrste šasije TČ (SW1 ali SW3) drugačna platina - potrebno pogledat v navodilo za montažo.
    notranjost2.jpg
    notranjost2.jpg (88.7 KiB) Videno 117546 krat

Poraba je manjša, vendar se je maksimalna možna nastavitev temperature zmanjšala na 55 st. C (nekoliko zmanjšanje moči)
    sw1 za nastavitev varčevanja energije3.jpg
    sw1 za nastavitev varčevanja energije3.jpg (194.12 KiB) Videno 117546 krat

Črpalka mi sedaj deluje s tokom od cca od 3 do 10A.

-Voda na izstopu in vstopu mora imeti temp. razliko med 5 in 10 ST C.

-Ni preveč priporočljivo, da so nameščeni termostatski venili, pretok čez radiator naj bo nastavljen na maximum.
    Potrebno je pomeriti pretoke, obvezno vgraditi in nastaviti nastaviti diferencialni ventil, da je zagotovljen predpisan pretok čez črpalko. Potrebno je zagotoviti minimalen pretok čez črpalko po navodilu za vgradnjo TČ, ki je za 7KW, 1,2 m/m3. Atifriz malo zmanjša pretok (cca 10%).

-Nov daljinski žični upravljalnik, ki je priložen TČ ima ima "menda" vgrajen že senzor temperature v prostoru zato ni potreben nakup dodatnega senzorja.

-Predtok predtok črpalke pred zagonom TČ in po zaključku naj bo cca 10 minut.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 28.8.2019 15:59

Hvala za info.
Se ravno pripravljam na priklop IVTjke, kjer bom moral še sčarat osnovno regulacijo in varnost...
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 16.9.2019 10:03

Še informacija, kje se nahajata konektorja za priklop Wi-Fi modema za upravljanje TČ preko spleta in žični kotroler upravljanja.
Upravljalnik+WIFI 02.jpg
Upravljalnik+WIFI 02.jpg (60.46 KiB) Videno 117288 krat

Nov žični kontroler ima preizkušeno vgrajen tudi merilnik temeprature v sob, zato ni treba kupiti dodatni termometer. Upravljanje je sedaj mogoče z nastavitvijo tako temperature vode, kot želene temperature v prostoru.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gec » 6.11.2019 15:38

Pozdravljeni !
Imam TČ LG monoblok 9KW , delovala je je 2 meseca sedaj pa mi noče greti vode v zalogovnoik. Kompresor deluje in tudi cev v izmenjevalec je vroča,vendar vode v zalogovniku ne segreje (samo ohlaja zalogovnik) ( NE JAVI NOBENE NAPAKE) ,TČ gre samo v odtaljevanje kar mi je čudno saj ni še takšnega mraza . Vodna črpalka deluje . Popvrašal sem pooblaščeni servis in mi je dejal da je potrebno TČ samo pravilno nastaviti , ni mi pa hotel povedati kaj. Čudi me , ker je TČ delovala brezhibno 2 meseca.
Prosil bi če mi lahko kdo obrazloži kaj je narobe . HVALA
gec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a sassapo » 8.11.2019 10:15

Težko ti bo kdo odgovoril, dokler ne boš priložil slik, ali vsaj skico hidravlične vezave. Tudi tvoj opis je selo skop in nerazumljiv. Delovanje skušaj opisati od TČ naprej, tako za dvižni kot povratni vod... približne temp. pretoke, elemente v instalaciji, predvsem filter in nepovratni ventil, preusmeritveni za SV. itd. Takrat ko boš detajlno opisal cel sistem, skiciral ali slikal tako da se vse vidi... Potem lahko pričakuješ uporaben odgovor.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 11.11.2019 21:00

Morda je kaj narobe s tropotnim ventilom ali krmiljenjem tropotnega ventila in je zato pretok premajhen. Temepratura na vstopu v grelnik vode in iz njega mora biti približno enaka. Vloga tropotnega ventila je preklop med pretokom vode iz talnega gretja in ogrevalno zanko rezervoarja za vodo.

Pregledati je potrebno tudi ali je v sistemu dovolj vode in pritiska in je odzračen. Odzračen mora biti seveda tudi rezervoar z vodo. Manometer pritiska ogrevalne vode je vgrajen v notranjosti črpalke (je treba sneti stranico črpalke).
Merilnik pritiska vode1.jpg
Merilnik pritiska vode1.jpg (29.47 KiB) Videno 116757 krat

Pregledati in pomeriti je potrebno tudi električne vodnike od elektronike črpalke do ventila, da niso poškodovani (lahko jih zgrizejo tudi glodalci).

V navodilih za instalacijo črpalke je to podrobneje napisano. Navodila se najdejo na internetu.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 9.12.2019 13:59

Zanima me, če kdo ve, kje se nahaja v TČ LG monoblok kratkostičnik (antifreeze short pin), ki ga je treba kot kaže razspojiti ob uporabi antifriza ?

Stikalo SW3 pozicija 2 sem vklopil na ON, pa še vedno ni v menuju za nastavitev te postavke.
Predpostavljam, da je treba še prekiniti omenjeni kratkostičnik, ki pa ga ne najdem v navodilu za montažo.
Stikalo :
stikalo sw3_2.jpg
stikalo sw3_2.jpg (73.81 KiB) Videno 116373 krat

Takole piše v priročniku za montažo:

Anti-freezing Temperature

Anti-freeze temperature setting is available in installer mode. It prevents frostbite from happening
In the range of -25 to -5 degree celsius.
• Change setting values using [<, >(left/right)] button

! NOTE
To use this function, the antifreeze short pin must be open and switch No.2 in Option SW 3
must be on
.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 9.12.2019 14:59

Probaj preklopit sw, pa vse skupaj za minuto izklopit iz napajanja, nato vklopit nazaj.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 9.12.2019 18:23

Saj to sem naredil, stikalo sem preklopil, ko je bila črpalka brez napajanja. Rad bi pa našel, kje je ta "antifreeze short pin", ker je po mojem mnenju to vzrok, da zadeva ne dela. Upam, da bo tole prebral kdo, ki to ve. :-?
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 9.12.2019 18:55

Slabo si bral navodila...
https://www.lg.com/uk/support/support-p ... HM071M.U43 installation manual, stran 139...
Bo pravo?
Priponke
antifriz.jpg
antifriz.jpg (97.76 KiB) Videno 116335 krat
Zadnjič spremenil Zaspanc, dne 9.12.2019 19:25, skupaj popravljeno 1 krat.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 9.12.2019 19:23

Najlepša hvala, to sem iskal. Super slika.

Nisem slabo bral, ker sem imel navodila za montažo izdana 2018, na linku pa so izdana 14.11.2019.
Sem danes iskal, če so kakšna nova pa jih nisem našel. V starih navodilih pa te slike ni, sem vse prebral natančno.
Še enkrat hvala! :D
Zadnjič spremenil mipax, dne 9.12.2019 19:33, skupaj popravljeno 1 krat.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 9.12.2019 19:26

Ni za kaj, samo da je pravo.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 9.12.2019 19:29

Sedaj, ko vem kaj naj iščem sem našel na eni svoji sliki, pa jo pripenjam, da se še bolje vidi, kje je.

spojnik-1.jpg
spojnik-1.jpg (79.64 KiB) Videno 116335 krat

Še malo opisa dogodka za tiste, ki boste sami nastavljali TČ v kateri je proti-zmrovalna ogrevalna tekočina (Ethylene glycol, Propylene glycol ali Methanol).
Naj povem, da ker nisem imel pravilno nastavljeno, je šla črpalka pri določeni temperaturi v režim "Anti-freezing" (mislim, da pri 4 st C), tako, da potem nisem mogel več zagnati TČ na daljavo preko telefona. To je očitno nastavljeno za primer, če je v sistemu samo voda brez atifriza.

Na telefonu mi je sicer kazalo, kot, da greje, temperatura v prostorih se pa ni dvignila. Ko sem prišel na lokacijo sem videl, da na kontrolerju piše "Anti-freezing".

Malo nelogično se mi zdi, da se ne da zagnati črpalke v gretje iz tega težima. Sem moral segreti vodo s pečjo na drva, ki jo imam paralelno za rezevo in potem je začela delati (nimam el. grelcev).

Pa sem ponovno prebral navodila (sedaj vem, da so bila zastarela) in ugotovil:
    * da je treba prestaviti DIP stikalo sw3 stikalo 2 na ON
    * odstraniti kratkostičenje (ki ga nisem našel :cry: )
    * nato pa nastaviti temperaturo, do katere ne gre v "Anti-freezing", kar je odvisno od koncentrcije in temperature do katere varuje antifriz v sistemu (-25 do -5 st C); se nastavlja v "service mode"
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov