STROJNISTVO.com • Poglej temo - sončna elektrarna in električna peč

sončna elektrarna in električna peč

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

sončna elektrarna in električna peč

OdgovorNapisal/-a struja » 27.2.2022 15:02

Pozdrav,
zanima me, če ima kdo izkušnje z domačo sončno elektrarno in ogrevanjem z električno pečjo (brez toplotne črpalke). Elekrarna ima 13,5kW, hiša ima 250m2, 20cm izolacije ter trislojna okna. Hiša je stara 35let brez talnega gretja vendar okna in izolacija so nova.

Zanima me kakšo peč priporočate, kako je z stroški elektrike in dajansko temperato v hiši (če greje tako kot v teoriji, seveda v vaših primerih). Kakšen koli nasvet v tej smeri je dobrodošel.
hvala
struja
Novinec
Novinec

Re: sončna elektrarna in električna peč

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 27.2.2022 18:39

Sam takšne izkušnje nimam. Ogrevam 200 m2 s toplotno črpalko ogrevanje z radiatorji. Poraba 6500kWh.
Tvoja SE bo letno naredila okoli 17000 kWh. Če predvidevava porabo bo po moje komaj dovolj iz SE za ogrevanje.
Sosed ima10kW SE in se ogreva pritličje z elektro blokom, nadstropje z IR paneli. V novembru je že kuril tudi drva. Konec leta pa je doplačal še za 4000 kWh preveč porabe. Hiša pa ni velika okoli 160m2.
Toplotna črpalka je zakon. Moje mnenje.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 28.2.2022 6:44

17000 bo naredila če je lega idealna, kar ne vidim v zapisu.
Poleg tega, čez 20 let bo samo še nekih 14500, morda 15000...

Drugače pa poleg pravega izračuna po GF je edino merodajno pogledat obstoječo porabo energenta (olje, drva, plin,...). Vse ostalo je zgolj ugibanje preko palca, ki je pa lahko dokaj točno, lahko pa niti ne...
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 28.2.2022 8:30

struja napisal/-a:.... hiša ima 250m2, 20cm izolacije ter trislojna okna....

Kako pa dihaš v tej podmornici..?? Ali občasno prezračiš...??? Kaj pa narediš z vlago... saj verjetno nisi sam v teh 250-tih kvadratih...??? :roll:
Ali imaš kakšen rekuperator???
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 28.2.2022 9:37

Sodelavec ima 11,5kW in električno peč. Gre se za novo gradnjo. Hiša je velika 140m2 in mu je ostalo nekaj malega elektrike (mislim da je dobil plačano malo manj od 50€).

Po tem izračunu se ti pri13,5kW in 250m2 ne bo izšlo
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a vili » 28.2.2022 11:36

glej, testiraj z el. kaloriferjem znane moči in grej nek prostor, dobro z znano površino / kubaturo, zapri vrata in meri temperaturo, na el. števcu pa glej kako laufajo kilovati, vsi gredo v toploto, tako mislim, lahko se tudi motim..., malo eksperimetiraj, ni neka huda znanost, tako nekako..., dobo ne boš tega počel v neki laboratoriski celici..., ampak vseeno samo malo za orientacijo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 28.2.2022 15:46

Kakšnih 12kW grelcev bo verjetno dovolj za ogrevanje, pod pogojem da bo to 24/7 ogrevanje skozi celotno kurilno sezono. Sicer takšno ogrevanje niti ni dovoljeno, ampak pustimo to.

Če ti bo takšna elektrarna proizvedla dovolj elektrike je pa drugo vprašanje, na katero si boš najlažje sam odgovoril, če boš koliko toliko točno podal porabo sedajnega energenta. Iz tega se da približno izračunati koliko elektrike bi se porabilo za ogrevanje.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 28.2.2022 19:04

Pri vseh teh izračunih je treba upoštevati dejstvo, da ne bo dolgo v veljavi sedanji letni net metering, da proizvajaš višek elektrike, ko je enrgija cenejša in jo trošiš pozimi, ko jo je malo in je dražja in se porabljena elektrika kar odšteje od proizvedene in plačaš samo razliko in za to razliko prispevke in davke.

V nočnem času sončna elektrarna tudi ne deluje.
S sončno elektrarno pozimi tudi ne proizvedeš dovolj električne energije (megla, oblačnost sneženje itd...).

Ko bo treba vso porabljeno elektriko kupiti z davkom in dajatvami in prodati ravno tako z davki in dajatvami bo situacija precej manj ugodna. Takrat ne bo prišlo v poštev gretje hiše z elektro grelci (kar se za novogranje ali adaptacije itak ne sme glede na Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah) temveč zgolj s toplotno črpalko in še to z čim večjim izkoristkom, ko bo zunaj mrzlo.
Tudi dobra izolacija hiše bo pomembna.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cigumigu1 » 6.11.2024 21:53

Pri vseh novih spremembah zakonodaje glede rabe energije me zanima, če je ogrevanje z električno pečjo še vedno možno ob predpostavki, da imaš montirano sončno elektrarno.
cigumigu1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 6.11.2024 22:54

...temveč zgolj s toplotno črpalko in še to z čim večjim izkoristkom, ko bo zunaj mrzlo...
Moja Mitsubishi TČ ima vgrajen vsaj 6kW ohmski grelec za take čase, verjetno ga imajo tudi druge TČ. Sem pa pri montaži prosil. da ga izklopijo, bom, ko bo treba, raje v peči kuril drva, za enkrat mi jih še ni bilo treba.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.11.2024 11:23

Kdo bo pa vedel, da se greješ na grelec?

Jaz jih tudi imam v TČ. Ko sem skupaj zlagal sistem, sem to hotel, ker sem mislil, da bo prišlo prav v nekih hudo mrzlih dnevih za kratko povečanje moči TČ in pa za rezervo, če kompresor crkne, pa danes vidim da je res samo za rezervo in sem avtomatiko za grelce izklopil, ker se niso še nikoli vklopili. No, razen ko sem ob prvem zagonu v decembru začel estrih greti. Takrat se je TČ zdelo pametno, da jih vklopi, da je pospešila ogrevanje tistih 20 ton estriha in ostalih mas v hiši.

Seveda jih bom pa vklopil takoj, če kompresor v TČ crkne in bom čakal na servis. Nekako moram ogreti sanitarno vodo, ljudje božji. Pa naj bo prepovedano 1000x. Briga me. Res je pa, da mi ni treba gnati obeh grelcev (3 kW + 6 kW), ampak bom lahko samo šibkejšega in zraven lepo malo več kamin kuril - ne bo samo za gušt kot je zdaj.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.11.2024 17:35

Prijatelj je v novi bajti eno leto in pol. Dobival je nenormalne račune za elektriko in je šele spomladi nekako ugotovil, da mu toplotna črpalka skoz dela na grelce. Ugotovili so, da so monterji postavili predrobne cevovode med zunanjo in notranjo enoto - posledično črpalka vklaplja grelce :-? , oz. so vseskozi vklopljeni. Kaže da bo moral razbiti pol (nove) bajte da bo zamenjal lajtnge ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.11.2024 18:05

Ja lej, pravijo da danes je lahko vsak centralhajcer oz. inštalater. Bo že tako potem...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.11.2024 18:22

Ouyeah. :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 8.11.2024 0:03

...Kdo bo pa vedel, da se greješ na grelec?..
Glavne varovalke bodo vedele, so samo 20A ! Večja bremena pa so: TČ -kompresor in grelec, pralna stroja, pomivalni stroj, hladilnik ob zagonu, zmrzovalnik ob zagonu, infra v kopalnicah, pečica v štedilniku......
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov