STROJNISTVO.com • Poglej temo - SAMOOSKRBA HIDRO+FOTOVOLTAIKA

SAMOOSKRBA HIDRO+FOTOVOLTAIKA

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

SAMOOSKRBA HIDRO+FOTOVOLTAIKA

OdgovorNapisal/-a PERJAN » 15.3.2022 10:01

Pozdravljeni,
imam vprašanje glede kombinacije samooskrbe s hidroelektrarno in manjšo SE.
Trenutno sem na samooskrbi z vodno turbino, vendar me zanima na kakšen način bi lahko zraven priklopil še manjšo SE...tam nekje 1 do 2kW moči.
Tole sušno obdobje mi ne gre na roko in zato razmišljam o montaži SE,da bo konec leta pozitivna 0.
Po pogodbi o priključitvi imam še 2kW moči rezerve in bi to nekako dodal kar na obstoječo meritev, ki jo že imam.
Zanimajo me vaše izkušnje, če je že kdo delal kaj podobnega in pa okvirni stroški opreme in montaže.
lp
PERJAN
Novinec
Novinec

Re: SAMOOSKRBA HIDRO+FOTOVOLTAIKA

OdgovorNapisal/-a tehnik » 15.3.2022 10:44

Predlagam včlanitev v kakšno Facebook skupino glede fotovoltaike. Tam bo več konkretnih rešitev/izkušenj in tudi kakšen izvajalec se najde.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kose19 » 15.3.2022 12:01

V glavnem imajo razsmerniki možnost meritve koliko toka oddajaš v omrežje in temu prilagajajo svojo izhodno moč.
Teoretično bi moral nastaviti parametre tako, da ti max oddana moč nebi presegama dovoljene, ki jo imaš po pogodbi z elektrodistributerjem.
Kako bi se obneslo v praksi s hidroelektrarno pa težko rečem, ker nimam izkušenj.

Stroški se pa gibljejo okoli 1000€/kW moči. Cena panelov je na trgu, verjetno bi uporabil pet panelov po cca 380W.
Za 2 kW je lahko razsmernik še kaj bolj ugoden.
kose19
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sebek » 15.3.2022 18:34

Kakšen razsmernik imaš sedaj zmontiran, da ti oddaja v omrežje. Mogoče lahko že nanj priklopiš nekaj panelov. Z dvema razsmernikoma bo verjetno bolj težko zadeti da ne bosta preveč oddajala v omrežje.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PERJAN » 16.3.2022 12:13

Razsmernika nimam, ker s turbino poganjam generator, ki se sinhronizira z elektro omrežjem. Montirana imam napetostno in frekvenčno zaščito in energijo oddajam v omrežje ali pa jo porabljam direktno sam.
V mojem primeru bi torej rabil 3-5 panelov, ustrezen razsmernik in vse skupaj vezano v elektro omaro, kamor imam že vezano turbino.
Gre se za popolnoma ločen sistem, skupna točka bo elektro omara in števec, ki meri proizvodnjo in porabo EE.
lp
PERJAN
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a simon2245 » 18.3.2022 12:18

Pozdravljeni,

Predvidevam da je hidroelektrarna mikro. Tam do 8-12kW ali se motim.

Kaj pa če bi inštalirani manjšo turbino in generator?
Da bi v sušnem obdobju lahko obratovali.

Če vas zanima glede hidroelektrarn mi javite v zs.

Lp,
simon2245
Novinec
Novinec

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov