STROJNISTVO.com • Poglej temo - Montaža klime Cooper&Hunter

Montaža klime Cooper&Hunter

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Montaža klime Cooper&Hunter

OdgovorNapisal/-a mipax » 28.6.2022 8:14

Izvedel sem montažo klime cooper&Hunter CH-S12FTXQ-NG in seveda malo zamešal žice na notranji enoti - pomotoma sem zamenjal sponko N(1) in sponko 2. Mislim, da je pri tem vrglo ven tudi hišno varovalko.

Ko klima ni delovala sem še enkrat preveril vezavo med notranjo in zunajo enoto in odkril napako in jo popravil, vendar se klima ne zažene, tudi notranja enota je čisto brez znakov življenja. Hišna varovalka pa po ureditvi napake ostaja vklopljena
Upam, da je samo varovalka v notranji enoti (še nisem imel časa, da bi preveril ali je morda poregorela - je treba sneti prednje ohišje notranje enote) in ni še kaj hujšega.

Če slučajno kdo ve kaj se v tem primeru ponavadi zgodi in ali bi res bila lahko pregorela le varovalka v notranji enoti bi bil hvaležen za nasvet, preden kličem servis na pomoč. :oops:
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Montaža klime Cooper&Hunter

OdgovorNapisal/-a mipax » 2.7.2022 18:57

Ker ni bilo pomoči s strani foruma, sem moral kar sam zadevo raziskati in popraviti,

Če bo še komu koristilo naj povem, da je dejansko pregorela zgolj varovalka v notranji enoti, 3,15A, ki sem jo zamenjal in sedaj klima deluje brez problema. :D

Sem moral odstraniti sprednji del ohišja. Navodila so v servisnem priročniku, pa tudi na spletu je nekaj filmčkov kako se razdre klima in zamenja varovalka (ni ravno za ta model klime ampak pomaga).
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 4.7.2022 9:05

Lepo, da si sam uredil, in da je bila le varovalka. Sem imel podobne probleme pred kratkim. Pomagal montirati rabljeno klimo za 150 eur. Žice pomešane, ker je eden priklapljal zunaj, drugi noter. Vrglo ven glavno varovalko. Obenem razneslo na krmiljenju notranje enote eno diodo - vidna napaka s prostim očesom, drugega nič. Zamenja nek elektronik diodo, notranja enota dela, zunanja ne, elektronik pa na dopust. Izposodim si od nemontirane enake klime zunanje in notranje krmilje, ugotovimo, da je napaka na notranjem delu. Kličem uradnega serviserja, kartic ne popravlja, niti pogleda ne, on bi kar za 150 eur zamenjal kartico (ki je seveda nima na zalogi). Se lotim sam - strojnik in elektronika ne gresta ravno skupaj- ugotovim da je mali relejček fuč, dobim v sosednji Gorici podobnega za 6 eur. Dela kot nova že kak teden. Toliko o "strokovnjakih" ki bi samo menjavali in kasirali.....
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 4.7.2022 10:27

Se strinjam, sem tudi sam najprej povprašal v servis kaj menijo ali je po njihovem mnenju lahko šla samo varovalka, pa niso bili preveč kooperativni, so mi pa ponujali, da bi pa prišli narediti servis.

Sem hitro ugotovil, da je bolje, da sam preverim varovalko, kot da dam samo za potne stroške skoraj 50 eur (tja in nazaj je 150km), pri čemer pa varovalka stane manj kot 30 centov.

Potem pa malo pobrskam po spletu in sem našel rešitev.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Juliusk » 9.12.2022 13:08

Zdravo ekipa, sem sicer štromar in tudi najboljšim se zgodi, da zamešamo žice. Mogoče imamo malo manj težav pri odpraviti posledice, ampak važno, da ste poceni rešili. "Servisi" res postajajo bolj trgovci in tako modulno menjavat krmiljenja lahko dela skoraj vsak. Ampak, taki časi ;-)
Me pa bolj zanima drugi del montaže. Namreč, sam imam namen vgraditi dve klimi in ni mi popolnoma jasno, ali je vakuumiranje potrebno ali ne. Kako ste vi napolnili sistem? Načeloma je plin že v zunanji enoti? Gledam pa tudi sam Cooper&Hunter, ker zgledajo še najboljša izbira glede cene in kvalitete. Ali imate kakšen drug predlog tudi s tem v zvezi.
Hvala za kakršno koli informacijo.
Juliusk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 9.12.2022 13:55

Imaš klime, ki se jih montira v lastni režiji, povežeš cevi in odpreš ventil.
Korekten monter klim bo vedno vakumiral cevi, že zaradi vlage v cevi.

Nekateri tidi prepihajo cevi, mislim da z dušikom ali CO2. Ne vem točno, preveri kje drugje.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 9.12.2022 23:22

Klime, ki so namenjeni samomontaži imajo priložene cevi s hitrimi spojkami in jih samo spojiš med seboj, samo cena teh klim je že v osnovi precej višja in je vprašanje koliko s tem prihraniš.

Vakuumiranje je potrebno, ker je v ceveh vedno vlaga lahko pa tudi kondenz, če niso cevi, ki jih kupiš, bile dobro zatesnjene. Prednost vakuumiranja je tudi, da lahko preden spustiš plin v sistem lahko preveriš ali spoji dobro tesnijo-da vakuum ne popušča.

Vakumirko in orodje si je mogoče tudi izposobiti (glej na spletu).

Nekateri za krajše razdalje tudi spustijo nekaj plina čez cevi in potem zategnejo cev (nisem prepričan, če je to najbolje v vsakem primeru, ker je v cevi lahko tudi kondenz in ne samo zračna vlaga).

V sami notranji enoti je tovarniško pod pritiskom dušik, ki ob montaži cevi uide na prosto, ostane pa ga še vedno nekaj v notranji enoti klime.

V zunanji enoti klime je zadosti plina za montažo do cca 5 m med zunanjo in notanjo enoto (oz. kot piše v navodilih za montažo). Nekatere klime imajo določeno tudi najmanjšo razdaljo med zuanjo inn notranjo enoto.

Za večje razdalje je potrebno dodati dodatno količino plina ( v g/m - spet piše v navodilih koliko), ki pa ga ne more kupiti, kdor nima ustreznega dokazila o usposobljenosti za montažo oz. rokovanjem s plini, ki so lahko škodljivi za okolje, če se z njimi ne ravna ustrezno (torej dodajanje plina praviloma ne pride v poštev za domačo montažo).
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov