STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prikljucna moc toplotna

Prikljucna moc toplotna

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Prikljucna moc toplotna

OdgovorNapisal/-a JankoBanko » 23.10.2022 18:09

Pozdravljeni,

Ker nisem ravno najbolj domac v elektro vodah in realnih porabah TČ bi prosil za nasvet na temo potrebne prikljucne moci. Nasveta, ki sem jih dobil od elektro projektanta in elektricarja se namrec kar precej razlikujeta.

Obstojece stanje:
Varovalka 3x 25 A (17 kW)
Vse skupaj cca. 20 takih in drugacnih porabnikov s skupno mocjo cca. 18kW. Seveda nikoli vsi ti porabniki niso vklopljeni istocasno.

Novo stanje:
Na isti stevec zelimo priklopiti tudi TČ voda/voda moci 19.7 kW. V specifikacijah TC je navedeno, da zahteva 3x32 A varovalke in da je min. El moc: 4.7 kW in max el. Moc: 17.8 kW.

Na elektro moram oddati vlogo za povecanje prikljucne moci. Za kaksno prikljucno moc bi bilo smiselno zaprositi? Dovodni kabel do objekta je dovolj mocan in tukaj ni omejitev. Bolj je vprasanje kaksno povecanje v smislu mesecnega stroska elektro prispevka je smiselen, da bo stvar delovala brez tezav.

Hvala za konstruktivne nasvete ze v naprej.

Lp Janko
JankoBanko
Novinec
Novinec

Re: Prikljucna moc toplotna

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.10.2022 8:28

JankoBanko napisal/-a:Obstojece stanje:
Varovalka 3x 25 A (17 kW) porabnikov s skupno mocjo cca. 18kW. zelimo priklopiti tudi TČ voda/voda moci 19.7 kW

Električarji imajo svoj prav. Možno je tudi brez tega:
1. spremljaš trenutno potrošnjo TČ in temu ustrezno priključuješ ostale porabnike. Verjamem da tega ne boš delal.
2. Vgradiš tokovni odklopnik, ki bo ob vsaki preobremenitvi izklopil vso (možno da TČ ostane) elektriko, to pa boš izklopil ustrezne ostale porabnike in vklopil tokovni odklopnik.
Je za razmisliti.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kose19 » 24.10.2022 8:35

Če se gre za stanovanjski priklop, je bila priključna moč 17kW (3x25A) max. Edino, če se je v zadnjih dveh letih kaj spremenino navzgor.

Večina trifaznih TČ ima možnost nastavitve manjše moči kot ne nominalna. Ne vem pa za kakšno TČ gre, niti kolikšna je predvidena moč glede na potrebe, da zadosti ogrevanje.
kose19
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 24.10.2022 10:03

sosed bo vgradil TČ 9 kW, samo še čaka monterja, glede dvoma varovalk je šel na elektro in so mu tam vse lepo povedali kaj mora narediti, tam imajo vse podatke, kaj pride do hiše in kaj imaš v hiši na vhodu, da ga nebo pekla glava, da kaj bog ne daj zagori, tu na forumu boš dobil "svašta"..., aha za teh sosedovih 9kW toplotne moči bo dovolj enofazni dovod..., (dobro malo sem špekuliral na 3 faze)...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 24.10.2022 12:55

Tukaj nekaj ne štima.

Moč toplotne črpalke je moč, ki jo črpalka daje v sistem ogrevanja. Moč, ki jo TČ potrebuje za delovanje pa je manjša, odvisno od COP vsaj 2-3,5 manjša.

Torej TČ 19,7KW ne troši 19,7 KW ampak mnogo manj.

Maksimalni tok, ki ga proizvajalec zahteva za priklop je maksimalni tok, ki bi se lahko pojavil ob zelo hudem mrazu, ko bi bil COP (potrebno pogledati podatke proizvajalca TČ) ali če so v sistem vključeni dodatni električni grelci..

Tok se ponavadi da omejiti z nastavitavmi TČ ali opustitvijo dodatnih uporovnih grelcev.

Zanimivo bi bilo vedeti proizvajalca TČ in tip. Tudi ali je monoblok ali split?

Ker je trifazni priključek je verjetno trifazna TČ (to bi bilo najbolj racionalno, da se tok po posamezni varovalki zmanjša).

Trifazni priključek z 25A varovalkami daje moč med 14 in 17KW odvisno od cos fi.
Moč, ki jo je možno potegniti iz določene varovalke kratek šas je lahko tudi nekaj večja kot je varovalka (nekaj minut).

Maksimalni trajni tok pri trifazni TČ LG naj bi bil za 16KW je 15 A, pri enofazni pa 35A.

Je pa vprašanje ali so v sistem TČ nameščeni tudi klasični grelci za dogrevanje, kadar je zunaj zelo mrzlo in je zato poraba tako velika ?

Kot je že omenil "Žerjavar# bi bilo možno spremljati tok skozi TČ in po potrebi z avtomatiko izklopiti večje porabike v hiši npr. pečica, bojler.

Pa tudi je odvisno od števca, ki je vgrajen in ali ima števec nastavljen omejilnik toka za prekoračitve, ali je na števcu tipka s katero lahko ponovno vklopiš elektriko, če števec vrže ven, če ne pa je verjetno varovano samomo s taljivo varovalko in lahko nekaj minut mirno nekoliko prekoračih največji tok.

So še druge možnosti npr. lastni omejilnik toka, ki je hitrejši od nastavitev števca (če je nastavljen na zaznavanje prekoračitev).
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivo1111 » 24.10.2022 13:34

mipax napisal/-a:Tukaj nekaj ne štima.

Moč toplotne črpalke je moč, ki jo črpalka daje v sistem ogrevanja. Moč, ki jo TČ potrebuje za delovanje pa je manjša, odvisno od COP vsaj 2-3,5 manjša.

Torej TČ 19,7KW ne troši 19,7 KW ampak mnogo manj.

Maksimalni tok, ki ga proizvajalec zahteva za priklop je maksimalni tok, ki bi se lahko pojavil ob zelo hudem mrazu, ko bi bil COP (potrebno pogledati podatke proizvajalca TČ) ali če so v sistem vključeni dodatni električni grelci..

Tok se ponavadi da omejiti z nastavitavmi TČ ali opustitvijo dodatnih uporovnih grelcev.

Zanimivo bi bilo vedeti proizvajalca TČ in tip. Tudi ali je monoblok ali split?

Ker je trifazni priključek je verjetno trifazna TČ (to bi bilo najbolj racionalno, da se tok po posamezni varovalki zmanjša).

Trifazni priključek z 25A varovalkami daje moč med 14 in 17KW odvisno od cos fi.
Moč, ki jo je možno potegniti iz določene varovalke kratek šas je lahko tudi nekaj večja kot je varovalka (nekaj minut).

Maksimalni trajni tok pri trifazni TČ LG naj bi bil za 16KW je 15 A, pri enofazni pa 35A.

Je pa vprašanje ali so v sistem TČ nameščeni tudi klasični grelci za dogrevanje, kadar je zunaj zelo mrzlo in je zato poraba tako velika ?

Kot je že omenil "Žerjavar# bi bilo možno spremljati tok skozi TČ in po potrebi z avtomatiko izklopiti večje porabike v hiši npr. pečica, bojler.

Pa tudi je odvisno od števca, ki je vgrajen in ali ima števec nastavljen omejilnik toka za prekoračitve, ali je na števcu tipka s katero lahko ponovno vklopiš elektriko, če števec vrže ven, če ne pa je verjetno varovano samomo s taljivo varovalko in lahko nekaj minut mirno nekoliko prekoračih največji tok.

So še druge možnosti npr. lastni omejilnik toka, ki je hitrejši od nastavitev števca (če je nastavljen na zaznavanje prekoračitev).

Pozdravljeni
Pred tremi leti sem bil pred enakim problemom.
Električni priključek imam 3 x 20A.
TČ je 10 kW izhodne moči, priključna moč na elektriko pa je okrog 3,5 kW.
Ostali gospodinjski porabniki in hobi delavnica varjenje, stružnica, rezkalni stroj.

Sam sem mislil na priključek 3 x 25 A. Po dobljenih informacijah na elektra MB nisem bil več tako navdušen. Finančno se seveda pozna na položnici.
Kolega elektrotehnik z bogatimi izkušnjami mi je svetoval, probaj s takim priključkom, če ne bo šlo pa povečaj priključno moč.
Po treh sezonah ogrevanja s toplotno črpalko ni bilo še izpada. Istočasna raba električnih porabnikov očitno ni tako visoka. Še vedno imam priključek 3 x 20 A.
To je moja praktična izkušnja.
Toplo v hiši v mrzli zimi želim.
Ivo
ivo1111
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a JankoBanko » 24.10.2022 21:32

Hvala vsem za odgovore. Ivo, nekaj podobnega je tudi meni svetoval elektricar. Med tem, ko je elektro projektant mnenja, da je nujno povecanje varovalk iz zdajsnje prikljucne moci 3x25A (17 kW) na 3x40A (28 kW). Slednji predlog mi ni najbolj vsec saj je prispevek na poloznici 2x visji.

Sicer pa gre za toplotno crpalko Vaillant VWF 197/4. Glede na to, da gre za sistem voda/voda tudi meni ni povsem jasno od kje zahteva za max. El moc 17.8 kW. Res je, da ima TC kot back up tudi 3x 3kw grelce za primer, da crpalka crkne. V dokumentaciji je kot maksimalni nazivni tok navedeno 31.2 A.

Lp Janko
JankoBanko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mipax » 24.10.2022 22:12

Glede na to, da bo TČ delovala v sistemu voda-voda po moje ne more priti do tako velike porabe kot je navedena v dokumentaciji TČ, ker izkoristek nikoli ne bo tako slab, da bi se poleg TČ vključili še dodatni uporovni grelci. Izkoristek je pa odvisen od temperature talne vode in temperature vode v ogrevalnem sistemu pri voda/voda TČ.

Grelci po moje niso za primer če se TČ pokvari ampak za primer, da bi zaradi nizke zunanje temperature bil izkoristek tako slab, da črpalka nebi dala polne nazivne moči 17KW in bi se ogrevalna voda dogrevala še z grelci.

Odvisno kako je objekt toplotno izoliran in kako je velik. Ko je objekt segret ima tudi neko vtrajnost in se takoj tudi ne ohladi na hitro.

Če je slabo izoliran, pa tudi sicer bi bilo za razmislit, za res hude zime, o paralelni peči na drva. Se samo preklopi voda ogrevanja iz TČ na peč in zakuri. Peč na drva 17 KW tudi res ni neko čudo tehnike.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.10.2022 8:33

Primer pri moji izvedbi:
Toplotna črpalka voda-voda, 8 kW toplotne moči.
Max. električna priključna moč je 1,5 kW kompresor + 0,25 kW potopna črpalka + 3 kW električni grelec + 6 kW električni grelec + kakšna pretočna črpalka in nekaj malenkosti. Torej skupaj cca. 11 kW.
Do tega v realnosti nikoli ne bo prišlo, mora pa priključek prenesti, ker je pa možno.

Voda-voda je neodvisna od temperature zraka zunaj. Njeno delovanje je vezano na temperaturo vira vode, ki je po pravilu in če je vse prav izvedeno, čez celo leto bolj kot ne konstantna. Lahko pa je v nekih nizkih zunanjih temperaturah toplotna črpalka prešibka, ker so izgube objekta prevelike in v kolikor je bila moč tako izbrana. Vseeno je pa to bolje kot pa imeti konstantno predimenzionirano napravo. Po moje lepše dela in je vse skupaj bolj dolgoročno zastavljeno, ker več časa deluje v idealnih pogojih.

Električni grelci so po mojem mnenju dobra zadeva, ker lahko ogrevaš objekt v kolikor se pokvari kompresor in čakaš na servis. Takrat vključim 6 kW grelec in zakurim kamin, pa je več kot dovolj. Mogoče bi šlo že s 3 kW grelcem. Lahko jih pa vklopiš takole: samo 3 kW, potem 6 kW ali pa oba skupaj 3 + 6 = 9 kW.
Drugo je pa bivalentni način delovanja, kakor sem sam zasnoval ogrevalni sistem. Do neke nizke zunanje temperature mi toplotna črpalka ogreva objekt preko kompresorja, če pride špica nizkih temperatur (pod -10°C) se malo vklopijo grelci in pomagajo. Lahko pa avtomatiko z vklopom grelcev izklopim in zakurim kamin, ki ima 10 kW in razpihe toplega zraka po prostorih.
Če je prevroče pa sredi zime ohladim s hladilnimi konvektorji, ki so tudi vezani na vrtino. :D Da ne bomo premzlega zraka od zunaj notri spuščali. :D

Peč na drva je pri dobro zastavljenemu sistemu voda-voda po moje stran vržen denar. Bolje imeti kamin za rezervo. Če je denar in prostor, potem je zmaga toplovodni kamin in vse skupaj napeljano v skupni zalogovnik. Z zalogovnikom lahko v prihodnosti tudi enostavno menjaš in dodajaš ogrevalne sisteme.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 25.10.2022 9:30

Se z vsem strinjam razen ali kamin ni na drva? :D

Pa predimenzionirat priključek je drago, tudi precej stane povečanje moči (razni ogledi, morda dodelava priključka in podobno s strani elektro), pa še stalno plačuješ fiksni del za elektriko, ki ni zanemarljiv.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.10.2022 9:48

Se strinjam, da je kamin na drva, samo vseeno prinese nekaj več dodane vrednosti zraven in uporabljaš ga lahko vedno zraven, tista peč pa čepi v strojnici/kurilnici in ti jemlje prostor in čaka, da jo boš zagnal sem pa tja...

Povečanje priključka nad 3x25 A pa za večino (normalnih) stanovanjskih hiš tako ni možno. Je pa danes toliko porabnikov v hiši, da je 3x25 A velikokrat že skoraj nujen, da nimaš problemov s plačevanjem menjave varovalk. Če kaj vem, jo enkrat na leto zamenjaš in hitro presežeš znesek močnejšega priključka...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov