STROJNISTVO.com • Poglej temo - Popravilo sončni kolektor

Popravilo sončni kolektor

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Popravilo sončni kolektor

OdgovorNapisal/-a primozb2005 » 15.6.2023 9:00

Pozdravljeni
Popravljam 10 let stare sončne kolektorje, ki so pričeli puščati. Opazil sem, da se je puščanje pričelo na večih spojih izmenjevalca in ne samo na enem spoju.

Vprašanje, ki se mi zastavlja je predvsem to ali je proizvajalec namerno izvedel spoj, ki ni dovolj kvaliteten, saj je na spoju zelo malo materiala ali je vzrok za puščanje na spojih predvsem raztezki bakra.
Popravil sem vse spoje na kolektorju in na spojih sem dodal več materiala, tako da upam da bo držalo nekoliko dlje časa. Zanima me, kje je vzrok za puščanje spojev, oziroma če lahko kaj izboljšam, da ne bo potrebno ponovno popravilo.

Mnenja in predlogi so dobrodošli.
Lp Primož
primozb2005
Sodelavec
Sodelavec

Re: Popravilo sončni kolektor

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 15.6.2023 13:23

V prvi vrsti raztezki bakra povzročajo napetosti v materialu s katerim so lotani. Ker je tega premalo (šparanje) se zgodi, kar se je tebi.
Lahko pa da so tudi slabo pripravljeni robovi spoja, premalo prekrivanja bakra.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zels » 16.6.2023 10:38

Pomagala bi kakšna slika izvedbe spoja. Lp, Zels
Zels
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 16.6.2023 10:50

Zels napisal/-a:Pomagala bi kakšna slika izvedbe spoja. Lp, Zels

ti slike ali kaka skica to je "misija nemogoče", ja saj moraš vedet...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 19.6.2023 20:27

Pri avtih je važno, kakšen antifriz imaš notri, glede na material bloka, glave, hladilnika.. kombinacija siva litina, jeklo, medenina, lot, alumninij.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a primozb2005 » 23.6.2023 6:10

Pozdravljeni
Na spodnjem linku sem poslikal spoje kolektorja, ki puščajo. Na kolektorju sem popravil vse spoje, ki so puščali, ter preveril puščanje z zrakom. Tlak sem imel 8 barov, tesnost pa sem preveril z milnico. Po popravilu mi nobeden spoj spuščal, zato sem vse skupaj sestavil in zmontiral nazaj na streho.
Tlak v sistemu sem nastavil na 2.5 bara in po enem dnevu delovanja (zunanja temperatura je bila 33 stopinj celzija) sem na steklu kolektorja opazil vodne kapljice. Tako da sem spet na začetku.

Glede na število spojev, ki sem jih izveden vidim težavo samo v utrjujenosti materiala (bakru), tako da kot dolgoročno rešitev kot :
1.menjava debelejše cevi z novo in izvedba novih spojev
2.preko obstoječe cevi vstavim še eno cev, ki je vzdolžno prerezana in vstavljena preko stare cevi. V zgornjem delu kjer je prerezana in kjer so loti za tanjše cevi pa bi vse zalotal.

Za lot pa sem uporabil Srebrna palica ROLOT 601.

Link na katerem sem odložil slike starih spojev, ter sliko kako bi ojačal cev.

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Lp Primož
primozb2005
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 23.6.2023 7:37

"... sem na steklu kolektorja opazil vodne kapljice."

Možno, da je kje v kolektorju še vlaga. Odpri ga, da bo zrak krožil, da se posuši.

Spoji na slikah do "dotrajani", tudi ni prekritja bakra, da bi lot bil v špranji.
Z žično krtačo dobro očisti star spoj in lotaj čez, druge ni.
Si uporabil kakšno kislino za čiščenje bakra? Tista prevleka na kupljenem lotu je premalo, ker ima stari lot nečistoče v špranji.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a primozb2005 » 23.6.2023 7:53

Ja vlaga je sigurno v kolektorju, ker je tlak padel :).
Kisline nisem uporabljal, najprej sem uporabljal to oplaščeno palčko, nato pa sem uporabljal borax.
Ker nisem strojnik me predvsem zanima ali se material baker lahko "utrudi", ker je izpostavljen visokim temperaturam, ter da bi zaradi tega prišlo do puščanja lotov. Po drugi strani pa razmišljam da so podobni spoji izvedeni tudi pri klimatskih napravah, kjer so temperature in tudi tlaki dosti višji.

Skratka popravilo bi rad izvedel na način tako da bi bilo vsaj še za nadaljnjih 15 let. Zato me zanima ali sta moja predloga, ki sem jih napisal spodaj smiselna in ali bosta odpravila težave s puščanjem lotov, v nasprotnem primeru bom kupil vse nove cevi in jih na novo zlotal.

LpP
primozb2005
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 23.6.2023 8:52

Vsak material se utrudi če je izpostavljen obremenitvam.....Baker je precej duktilen, se pravi da leze pod obrmenitvijo in se ne vrne nazaj.

So pa zanimivi tile spoji, kdo jih je izumil....ker običajni spoji za lotanje se delajo rako, da imaš režo, ki jo lot zalije, zato pa imaš kolena, T kose in podobno.... tule pa bi kar kotne zvare lotal :-) ali kako bi se izrazil :-)

napacat preko kot so ti že rekli...za en čas še bo :-) (če bo)

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.6.2023 9:44

baker ima natezno trdnost, tja od 210 do 300 MPa in rzteznost od 38 pa do 6%, zdaj pa naj glede na tlak v ceveh poračuna napetosti v stenah cevi, da mu baker nebo "lezel"..., ja lahko ima "kisični" baker, ki lahko iz stene cevi "izpari"..., ne vem pa zakaj imaš tlak 2.5 bar a zaradi uparjanja..., samo vprašam...
Zadnjič spremenil vili, dne 23.6.2023 11:42, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a primozb2005 » 23.6.2023 10:37

Da, tlak je višji zaradi uparjanja.
LpP
primozb2005
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 23.6.2023 11:40

koliko stopinj pa imaš v sistemu... in pa kaj imaš v sistemu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 23.6.2023 12:56

lesy1 napisal/-a:
So pa zanimivi tile spoji, kdo jih je izumil....ker običajni spoji za lotanje se delajo rako, da imaš režo, ki jo lot zalije, zato pa imaš kolena, T kose in podobno.... tule pa bi kar kotne zvare lotal :-) ali kako bi se izrazil

Točno to, spoji niso dobro pripravljeni. Se dobijo orodja, da izvlečeš material debelejše cevi, da se naredi "mufna" in s tem večja površina za lotanje.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a primozb2005 » 23.7.2023 6:23

Na spodnjem linku so slike spojev. Uporabljen je bil lot L-Cu P6.
https://drive.google.com/drive/folders/17De33MrHCs77d_bgq5-bOLRc95EwsWLw?usp=sharing

LpP
primozb2005
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov