Pozdravljeni,
Lotil sem se predelave 1. nadstropja na talno ogrevanje na vodo in sedaj je na vrsti predelava kurilnice. Pritličje kjer živijo starši, se bodo še naprej ogrevali radiatorsko. In za pomoč se obračam na vas strokovnjake z nasveti.
Trenutno imamo zelo špartansko ogrevanje, ki nam služi in deluje že 25+ let in nimamo namena menjati zadeve(peč + gorilec) ki deluje.
Imamo:
- peč Starclima Hastra 30 R 15 - 31 kW (Ferroli ima podobno/enako peč GN1 N 05 na Bolhi jih je polno)
- oljni gorilec Hansa HS 5 ; 1,2 - 5 kg/h ; 12 - 60 kW
- dve črpalki Wilo 25/1-6 ; ena gre na radiatorje s fiksnim mešalnim ventilom, druga je direktna za kombiniran bojler Gorenje 80L
- na povratku v peč imamo še ekspanzijsko posodo in varnostni ventil
Gorilec se vklaplja, ko v peči pade temperatura in na radiatorjih imamo termostatske ventile. To je vse kar imamo od regulacije.
Moram omeniti, da sem zelo omejen s prostorom kurlinice(1,5m x 1,4m

).
Kolikor sem do sedaj sam naštudiral, da bom moral zelo nadgraditi krmiljenje in varovanje peči pred kondenziranjem zaradi nizke temperature povratka iz talnega ogrevanja.
Dal bi sledeče zadeve:
- Seltron WDC20 vremensko regulacijo
- 2x kotlovska mešalna seta s Seltron AVC pogonoma
- 1x kotlovski direktni set
- razdelilec 1 na 3 veje
- hidravlično kretnico za uravnoteženje tlakov
Za zgoraj naštete zadeve sem 100% prepričan da potrebujem in bi uporabil hidravlično shemo 423 na regulatorju, če bi bilo samo to dovolj.
Če moram nadgraditi naprej, da varujem kotel pred kondenziranjem, potem bi moral dodati še en mešalni ventil z motornim pogonom pred povratkom v peč, da ne bi prišla voda v kotel nižja od 45C, kot je napisano na dokumentaciji peči. Verjetno bi moral dodati še črpalko, da žene vodo v peč? Trenutno namreč zadostujeta samo črpalki nad pečjo.
Zadnja zadeva je pa še zalogovnik za znižanje število vklopov gorilca. Ker sem omejen s prostorom, bi bilo to težje izvesti z zalogovnikom večjim od 300-500L. Že vrata v kurilnico imajo samo 72cm odprtine...
Če bi potreboval zalogovnik in varovanje peči pred nizko temperaturo povratka, potem bi uporabil hidravlično shemo 414 in bi na dvižni vod za talno ogrevanje dodal še en regulator AHD20, da bi rešil težavo.
Toliko zaenkrat z moje strani. Danes ali jutri vam še pošljem trenutno hidravlično shemo po kateri se trenutno ogrevamo in kako bi se potem. Do takrat vas pa prosim za vaše nasvete, kaj bi bilo najbolje za naš primer prostorske stiske.
Hvala in lep pozdrav,
xark