STROJNISTVO.com • Poglej temo - Predelava klime v toplotno črpalko

Predelava klime v toplotno črpalko

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Predelava klime v toplotno črpalko

OdgovorNapisal/-a damo » 31.7.2006 7:23

Ojla,

za ogrevanje hiše mislim uporabiti toplotno črpalko. Ogrevanje bo talno, izolacija hiše dobra (fasada 15cm, estrih 8cm, streha 20-30cm).

Predvidevam, da bi rabil cca 8kW toplotne moči.

Odločam se med črpalko voda/voda (2 vodnjaka oz. kolektor), razmišljam pa tudi o varianti zrak/voda (bivalentno v kombinaciji z el. grelci).

Ker bom tako in tako montiral 2 klime (za hlajenje in ogrevanje v prehodnem obdobju), sem razmišljal, kako se ogniti investiciji v toplotno črpalko (itak bojo že 2 visele na fasadi)

Rad bi imel:

- talno gretje za pozimi
- konvektorsko gretje za prehodna obdobja
- hlajenje prostorov

Tu se mi pojavi ideja.... Kupil bi 2 inverterski klimi, npr. vsaka po 4kW grelne moči. Uporabil bi zunanji del, in izdelal še dodatni izmenjevalnik, ki bi grel vodo, katera kroži po talnem gretju oz. v zalogovniku.

Zadevo bi napravil z ventili, tako da bi lahko (ročno) preklapljal med originalnim notranjim delom klime in mojim toplotnim izmenjevalcem za talno gretje. Seveda bi moral preklapljati tudi temperaturne sonde itd.

Na ta način bi imel originalno klimo (hlajenje ter toplozračno gretje) ter tudi gretje za pozimi (inverterji delajo do -15).

Ker se ukvarjam z montažo hladilne tehnike, bi mi to predstavljalo izziv, kak dodatni ventil in instalacija tudi ni problem.

Kaj menite? Je kdo že študiral v podobni smeri?
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

Predelava klime???

OdgovorNapisal/-a mrombi » 31.7.2006 8:23

To kar si napisal je seveda izvedljivo.

Jaz bi predlagal, da se na zunanji strani priklopiš izmenjevalec voda/plin.

Ker z padanjem temperature zelo pada tudi padanje COP (to je grelno stevilo)

Ker pa si omenil da imaš na voljo vodnjak.
Voda v globini več kot 5 m ima konstantno temepraturo 10 C. Seveda pa je problem prevsem če je ta voda sploh tam.

Tudi jaz osebno razmišljam o tej variantu oz. podobni varinati.

lp
Mrombi
mrombi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 31.7.2006 10:18

pozdrav.
Damo , če maš namen namontirat inverterske klime jih namontiraj take kot so brez predelav , ali pa kupi "komponente" in si naredi agregat po svoji zamisli, recimo takole "toplota" iz vodnjaka,...
Slika
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 31.7.2006 10:33

ja, sem malo razmišljal... mislim, da mi je enostavneje kupiti oz. narediti toplotno črpalko voda/voda (vodnjak) ter montirati še 2 konvektorja. Konvektorje bi uporabljal za hlajenje (mogoče bi tudi kaj hladilo, če bi skozi njih šibal vodnjaško vodo?) ter ogrevanje v prehodnih obdobjih. S toplotno črpalko bi grel talno oz. konvektorje. Ali ima smisla z isto črpalko greti tudi sanitarno vodo?

Kruster, kako da si dal gor Dorina, in ne kakšen scroll kompresor?

lp, damo
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 31.7.2006 11:56

Ni Dorin ampak Copeland , toda to nima nekega pomena , glavno je da je bil poceni (zastonj)-sicer rabljen, deluje pa brezhibno ;grelno število izmerjeno 1:4. Če je vprašanje scroll ali batni kompresor ne vidim prednosti scroll kompresorja po nobenih podatkih iz katalogov(izkoristek), razen da je vsaj za enkrat dražji od batnega.
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 5.8.2006 22:53

kruster napisal/-a:Ni Dorin ampak Copeland , toda to nima nekega pomena , glavno je da je bil poceni (zastonj)-sicer rabljen, deluje pa brezhibno ;grelno število izmerjeno 1:4. Če je vprašanje scroll ali batni kompresor ne vidim prednosti scroll kompresorja po nobenih podatkih iz katalogov(izkoristek), razen da je vsaj za enkrat dražji od batnega.

Kakšne moči si vgradil Copelanda?
Jaz imam Dorina K 75, pa nevem, če se ga splača vgradit ima cca 600W moči to bi bilo 2,4 kW grelne, kar pa mislim da je za akumulacijo 1000 litrov vode premalo.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cugimed » 6.8.2006 21:49

KRUSTER... Katere izmenjevalce si pa uporabil?
Takle mamo!!
cugimed
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost